« tillbaka

Klinik i kubik

Text: Diana Ljungaeus
Foto: Studio Gardin-Mazzoli

När privatkliniken Centro di Medicina i den lilla staden Conegliano i nordöstra Italien skulle expandera vände man sig till den lokala arkitekten och designern Mario Mazzer.

Bygget gick i rekordfart. Den 2 500 kvadratmeter stora byggnaden stod klar på mindre än ett år och höll sig inom budgeten på 5,5 miljoner euro.
Det var ingen tillfällighet att bygget gick till Mazzer. Han har designat flertalet av privatklinikkedjans tio anläggningar, inklusive all inredning.
Tre ledord styrde designen på den här nya kliniken: grönt, skulpturalt och arbetsmiljövänligt. Och så skulle den smälta ihop med den ursprungliga och något mindre huskroppen från 2002.
– Den tillgängliga tomten är väldigt långsmal och den nya huskroppen var tvungen att ligga inom tio meter från den gamla. Dessutom skulle det finnas plats för 150 parkeringsplatser, berättar Mario Mazzer för Rum.
Därtill kom kraven på säkerhetsutgångar 
från brandmyndigheten – och de lokala byggnadsnormerna, som inte tillåter byggnader över tio meters höjd på grund av den höga jordbävningsrisken i området.
– Detta komplicerade lösningarna för de tekniska systemen, men begränsningar är utmaningar som är till för att lösas och utgör bara startpunkten. I slutändan tycker jag att resultatet blev perfekt både ur designsynpunkt och funktionalitet, säger Mario Mazzer.
Han löste kontakten mellan byggnaderna med en ”svävande” glastunnel i två våningar. Glaset återupprepas i en enhetlig glasfasad på husets entrésida.
Det kompakta och skulpturala intrycket 
förstärks av den svarta färgen. Brandtrappan som går diagonalt längs ena sidan är lika funktionell som konstnärlig utsmyckning i sin asym­metriska form. Fasaden får ytterligare karaktär 
av lodräta limegröna ”lameller” som skjuter ut från byggnaden.

– Rent designtekniskt är det inte annorlunda att skapa något avsett för sjukhusmiljö, men känslomässigt attackerar jag uppgiften helt 
annorlunda, förklarar arkitekten.
– När vi går till doktorn så är vi både mentalt och fysiskt alerta, så för mig är det viktigt att ha det i åtanke och skapa intima väntrum, där färgerna är lugna och inget är för exalterande, fortsätter han.
Mario Mazzer menar att detta är viktigt såväl för patienterna, som för dem som arbetar här.
– Vår målsättning var att skapa en miljö 
som man känner sig hemma i, men som ändå känns professionell.
Materialvalen har bland annat styrts av att 
det är många människor som passerar genom kliniken varje dag, varför allt måste vara tåligt. Golv, vissa väggar och interiöra trappor är 
gjorda av porslinsstengods och de medicinska 
områdena har vinylgolv, designade av Mario Mazzer och producerade av Armstrong. Kontoren däremot har fått trägolv. Taken är en blandning av gipsplattor och perforerad metall över isolerande ljudplattor.
Fasaden är konstruerad av dubbla aluminium­plattor med en självcirkulerande luftspalt och isolering emellan. All inomhusluft återanvänds och gör att värmen återanvänds till 90 procent. Alla armaturer, såväl inomhus som utomhus, har LED-lampor och de 124 solpanelerna på taket kan producera 36 208 kilowattimmar per år.
Mario Mazzer rör sig fritt mellan industridesign, inredningsdesign och arkitektur, och låter alla disciplinerna befrukta varandra, något som reflekteras i Centro di Medicina.
– För mig är det viktigt att designa alla element i ett projekt, för att skapa ett så harmoniskt helhetsintryck som möjligt, avslutar Mazzer.

Vad : Klinik Var: Conegliano, Italien Vem: Mario Mazzer
Annonser:
Annonser