« tillbaka

Köksön förevigad av Jonas Lindvall

Text: Frida Jeppsson Prime

Arkitekten och designern Jonas Lindvall har tillsammans med kökstillverkaren Ballingslöv tagit fram en köksö helt täckt i Carraramarmor. Med detta drar de möjligen trenden med marmor i köket till sin absoluta spets.

Den trendiga aspekten av sten och marmor är dock inte den främsta anledningen att Jonas älskar materialet. Han berättar för Rum:

– Jag älskar sten, det finns något som är mindre förgängligt i sten. Det är ett material som har stor närvaro och det är en häftig känsla att komma in i rum gjorda i ett enda material. I stenens fall skapades den för en kvarts miljard år sedan, vilket är ganska hisnande att tänka på.

Jonas lyfter ett perspektiv som är av högsta relevans och som ofta förbises i allsköns inredningsreportage där marmorn hyllas främst för dess estetiska egenskaper.

– Mycket av det som byggs idag görs inte för att stå i en evighet, utan byts ut inom kort. Det är härligt att göra något som är gjort för evigheten. Inget är en evighet i och för sig, men när någon investerar mycket pengar i något har det en möjlighet att leva i kanske 100 år, istället för 5-10 år, som är livslängden för mycket av det som ritas idag. Carraramarmor var ett av de förta stenmaterialen som bröts, hela Romariket var byggt i det och historiens mest kända skulpturer har karvats ur det.

Sten är ett material som dominerat köksmiljöer under många år och de två har en stark kulturell såväl som funktionell koppling. Vanligen ser man dock stenen i mindre bitar och ofta i kombination med andra material. I detta samarbete fick Jonas Lindvall och hans kollegor möjligheten att experimentera och testa att göra ett helt inklätt kök i marmor.

Köksön är byggd av stommar i vitpigmenterad ask, med dörrar som omfattas av en sex millimeter tjock marmorfaner. Skivan som kröner verket är otroliga 100 millimeter tjock. 

Vad är det du fascineras av med dessa stora stenmonoliter du designar?

– Att stora stenytor ofta får stå oemotsagt. Man kan kalla det minimalistiskt. Den stora monolitiska formen ger också en känsla av lugn, tycker jag. Det är något som har intresserat mig mer och mer på sistone. Att göra produkter som har en framtoning av att vara självklara. Rätt lite design egentligen, eller ingen.

Har du något mer spännande på gång, exempelvis inför möbelmässan, som du vill dela med dig av?

– Jag har några nya grejer för Stolab som kommer att visas på möbelmässan i februari. Bland annat ett satsbord i tre delar, också i sten, en fåtölj, en barstol och ett barbord.

Den som vill veta mer om köket bjuder Ballingslöv in till sin hemsida.

Jonas Lindvall: www.jonaslindvall.com
Annonser:
Annonser