« tillbaka

Konsten att bygga tre små hus 

Text: Dennis Hankvist

ARKITEKT: Seiler Linhart

Tre hus kan utgöra en stor del av en stad. Det brukar bero på hur stor staden är, eller hur stora husen är. I fallet med Jonen i Schweiz är det mesta i liten skala.

Den lilla schweiziska byn Jonen i landets norra del har fått ett nytt centrum. Det är arkitektkontoret Seiler Linhart som tillfört tre byggnader till den lilla orten. De nya husen döptes till föga förvånande Neue Mitte Jonen, och är ett typexempel på hur Seiler Linhart jobbar med en uppdatering av den traditionella arkitekturen, och hur de tillför en mjuk modernitet.

– Vi kallar det för Baukunst (konsten att bygga), säger arkitekterna.

Det är deras generella definition av yrket, där det artistiska, kulturella, konstruktiva och även de tekniska aspekterna är lika viktiga.

– Alla projekts faser från design till uppförande får samma omsorg, och alla lösningar kan ifrågasättas och tittas på igen för att vi ska uppnå det bästa resultatet. Den här typen av tillvägagångssätt i projekten kallar vi atmosfärisk realism, säger de.

Projektet i byn Jonen startade 2013. Uppdraget var att skapa ett nytt centrum för den lilla historiska staden. Den finns med på ISOS (Inventory of the Towns of Switzerland) lista över platser som har nationell betydelse. Jonen har en relativt intakt stadsplan med en tydlig kontrast i byggnadernas struktur i  stadens tre distrikt.

– I den östra och äldsta delen finns återvändsgator och gårdsplaner, och i de lägre delarna av staden finns landsbygdens öppna vyer och rumslighet. Marken för de tre nya husen är lokaliserade i stadens centrum, precis i anslutning till den katolska kyrkan och en byggnad som hyser en restaurang, båda listade som viktiga byggnader att bevara, berättar de.

På grund av den känsliga positionen i staden följdes projektet noggrant av kulturarvsmyndigheten, som tittade på både planering och byggnadsprocessen, vilket också föranledde en mängd diskussioner.

– Istället för att rita en storskalig byggnad med alla funktioner som butik, kontor och lägenheter bestämde vi oss för att ta fram en plan med tre nya hus i en skala som bättre stämde överens med den befintliga omgivningen. De tre husen skapar ett torg tillsammans med det äldre huset med krogen i markplan, berättar arkitekterna.

Alla trapphus har naturligt ljus och ger direkt access från lägenheterna till garaget, som ligger under mark. Lägenheterna refererar till de olika lager av historiska typologier men i en samtida tolkning. Lägenheterna har en mindre hall med en gästtoalett. Därifrån fortsätter sedan vardagsrummet med plats för matbord, och härifrån nås både sovrum och kök. Köket kan bli separat med hjälp av skjutdörrar.

– Mest tillfredställande för oss är det faktum att vi med hög kvalitet kunde ta våra idéer från planeringsfasen ända till de sista byggnadsdetaljerna. Förutom det har vi fått en massa komplimanger i slutet av projektet från kunden, vilket förstås alltid är en bra avslutning.

Annonser:
Annonser