« tillbaka

Kontor till tusen

Text: Ellinor Thunberg

ARKITEKT: Alessandro Ripellino Arkitekter , Arkitekterna Krook & Tjäder/ HMXW Arkitekter 

På SEB:s nya kontor i Arenastaden i Solna ska 4 500 medarbetare jobba. Det är lika många människor som antalet invånare i exempelvis Gnosjö och kontoret är Sveriges största nybyggda. En yta på 72 200 kvadratmeter är fördelad på tre sammanlänkade hus, där fyra atrium utgör kärnan och har varierande funktion och stil

– Vi har arbetat mycket med att få till en så stor variation som möjligt när det gäller funktion, flöden, materialitet och uttryck. Det gäller främst de fyra stora atrierna, de två restaurangerna och fler än 500 mötesrum, säger Sara Helder, inredningsarkitekt på Wingårdhs.

Från huvudentrén kommer medarbetare och besökare direkt in i mittenhusets pulserande hjärta: ett atrium med kafé. Här finns en grönskande pergola, kalkstensgolv och sobra färger som ger en urban känsla. Platsen är tänkt att bjuda in till spontana möten. Här finns dessutom den ljusa och luftiga hörsalen som har generösa, glasade öppningar med vridbara trälameller ut mot husets två atrier. När ytan utanför möbleras om från lounge till hörsalssittning är det möjligt för 2 000 personer att samtidigt ta del av samma information, eftersom en LED-skärm kan visa det som händer i hörsalen.

De två yttre husen har varsitt eget atrium. Det ena är ett ombonat vardagsrum och det andra är tänkt att ge alternativa arbetsplatser med ett tydligt färgtema i bankens gröna kulör. Men det är inte bara den gröna färgen som knyter an till SEB:s 160-åriga historia. Det märks också i vissa materialval.

– SEB har sedan 90-talet använt ljusa, svenska träslag som björk och ask och förespråkat äkta, hållbara material som till exempel stengolv. Det återfinns därför i husets palett även idag.

Varje byggnad utgår från en livfull kärna och fortsätter utåt med mötesrum följt av de egna arbetsplatserna längst ut mot fönstren. De senare utmärks av ett grafiskt och enkelt uttryck som kan skänka lugn. Öppna mötesplatser har skapats i husets atriegångar och på den sjunde våningen knyts husen ihop av en takterass med ett glasat orangeri.

Kontorets två restauranger står i skarp kontrast till varandra. Den ena är mörk och den andra ljus – något som genomsyrar allt från golvmaterial till kulörer på väggar och tak. Den första vill vara ett alternativ till en finare restaurangmiljö ute på stan, medan den andra är enklare och för tankarna till en saluhall.

I slutet av april står det tredje och sista huset klart och ytterligare 2 000 medarbetare flyttar in i det som har hyllats som ”Sveriges snyggaste kontor” av tidningen Fastighetssverige. Att skapa Sveriges största kontorshus var en utmaning, men det är just det som är grejen, enligt Sara Helder.

– Att få till en helhet med stor variation och samtidigt en funktionell och trivsam arbetsmiljö för så många människor har varit utvecklande och intressant. Det har krävts en stor arbetsinsats bland annat från oss på Wingårdhs. Men utmaningen är samtidig det roliga – är det för enkelt så är det inte lika roligt!

Annonser:
Annonser