« tillbaka

Köpenhamn tar
hållbarhetspoäng

Text: Cecilia Öfverholm

Det är nya tider. Härligt. Nu blir kraftstationer sevärdheter. I alla fall i Köpenhamn, som satsar stenhårt på att bli den första koldioxidneutrala huvudstaden i världen. Vore inte det något för Stockholm att utmana, Stefan Löfven och Eva-Louise Erlandsson Slorach?

 

I arbetet för att nå koldioxidmålet satsar danskarna på en kraftstation för biomassa och uppdraget att rita denna viktiga byggnad har gått till Gottlieb Paludan Architects i samarbete med Møller & Grønborg och Speirs + Major. Upp­draget innefattar också en ny detaljplan för området Amager i Köpenhamn.

Hela kraftstationens byggnad kommer att omges av avbarkade trädstammar som ger en speciell karaktär samtidigt som associationerna går direkt till skogen som en symbol för biomassa och hållbara energikällor. Allt i ett alltså.

Både på långt håll och väldigt nära blir den här speciella fasaden lite av en upp­levelse. Trästammarna har en beräknad livslängd på 30 år, och när stammarna tjänat ut, stoppas de in i kraftverket tillsammans med övrig biomassa.

– Idén med skogen har också följt med i detaljplanen, där vi planerar att plantera mängder med sällsynta arter som kommer att bidra till platsens gröna lummighet, samtidigt som det bidrar till tanken om det slutna kretsloppet, säger arkitekt Jesper Gottlieb i ett uttalande.

 

Byggnaden kommer att bli ett landmärke, en destination för de som är intresserade av hållbarhet, stadsbor som vill ut och lufta sig lite och turister som är nyfikna på att titta närmare på byggnaden och också få en glimt av hur tekniken fungerar. Allt kulminerar i en trädgård där besökarna kan lära sig mer om växters processer och hållbar energi, samtidigt som de kan njuta av utsikten över Köpenhamn.

– Vi berättar en historia, en historia som du kan röra dig i, en historia om skogen, en historia om hållbarhet, säger Jesper.

Kan ni matcha det, Stefan och Eva-Louise?

 

Vad : Kraftstation Var: Köpenhamn, Danmark Vem: Gottlieb Paludan Architects
 
Annonser:
Annonser