« tillbaka

Kristallen

HENNING LARSEN ARCHITECTS

Hur fick ni uppdraget?

  • Vi fick uppdraget för att vi såg byggnaden som demokratisk i sin design. Designen hänvisar till en tanken om en medeltida cirkel, där alla i cirkeln är lika värda. Det nya stadshuset är byggt utifrån det tankesättet. Byggnaden har också många likheter med det gamla stadshuset – och vissa föremål återanvänds, som exempelvis klockstapeln och dörrhandtag. Det fanns också en hel del konst i det gamla stadshuset. Genom att ge det nya huset utställningsrum på varje våningsplan i mitten av byggnaden är konsten nu fördelad i hela huset. Och den blir synlig genom glasväggar.

Vilka önskningar hade kommunen och LKAB om projektet?

  • De ville ha ett effektivt hus. Bra ekonomi och energibesparing. Vi samarbetade bra genom hela processen.

Hur översatte ni deras önskemål till arkitektur?

  •  Klienten ville ha ett distinkt och modernt stadshus med egen själ - precis som det gamla. Men också en byggnad där alla är välkomna och där det finns bra utrymmen för att arbeta. Ett öppet hus men också med distinkta, avskilda områden för personalen. Vi har fått mycket beröm från användarna som är mycket nöjda med sin nya arbetsplats.

Vilken var den största utmaningen?

  • Vi är väldigt glada över hur Kirunas invånare välkomnade huset. Det var det första huset i den nya stadsplanen, och huset stod helt ensamt på ett fält, men som tur är nära vägen till centrum. Kommunen och LKAB har arbetat bra med att informera invånarna om flytten, och den nya staden, vilket är en mycket svår uppgift.

Vad är ni mest stolta över i projektet?

  • Att användarna är väldigt nöjda med det nya stadshuset och museet. Men också att de är stolta över huset. Det gör oss stolta.
  • Vi är nöjda med rumsligheterna och det liv som huset skapar.
Annonser:
Annonser