« tillbaka

Kulörstark utmanare

En av höjdpunkterna i Milano 2015 var den nya möbelserien Uffici ritad av Nitzan Cohen. Italienskt hantverk när det är som bäst.

Italienskt hantverk bär fortfarande sin charm. Mattiazzi grundades av bröderna Nevio och Fabiano 1979 och sedan dess har de producerat högkvalitativa trästolar i sin egen verkstad. I Milano visades en av de senaste produktserierna kallad Uffici, ritad av brittiske Nitzan Cohen. Han berättar om bakgrunden till möbelserien:

– Jag tror att George Nelson sa en gång i tiden ”det idealiska kontoret är ett vardagsrum …”. Tittar man på traditionella kontor och hemmamiljöer så finns det en stor avgrund dem emellan. Användandet av textilier, metall och plaster i kontorsmiljöer bidrar till ett monotont interiörlandskap. Med Uffici försöker jag skapa en brygga mellan dessa två världar, genom att introducera en taktilitet och ett modernt användande av trä. Men så klart utan att kompromissa med funktion och teknisk kvalitet.

Arbetsstolen är visserligen för-enklad och erbjuder inte tusentals olika konfigurationer, men den erbjuder ett par viktiga, menar Nitzan. Möbeln är skapad för mindre arbetsplatser och kontor med omkring ett 20-tal anställda, men dess estetik upplevs så pass ödmjuk att den även lämpar sig väl för hemmakontor.

Sitsen i textil är producerad i ett digitalt vävt nät och färgerna lockar, men är de inte på gränsen till chockerande?

– Färg öppnar upp en ny värld och det är grundläggande för detta projekt. Jag har personligen tagit fram färgschemat för möblerna i nära samarbete med en textildesigner som arbetar med haute couture, snarare än möbler … Jag tror att vi, på ett ödmjukt sätt, utmanar det tradi-tionella kontorslandskapet, både genom färg- och materialval.

Vad : Möbel Vem: Nitzan Cohen Text: Frida Jeppsson Prime
Annonser:
Annonser