« tillbaka

Lär känna ditt synsinne

Text: Cecilia Öfverholm
Foto: Svante Pettersson

Arkitekter och ljusdesigner hand i hand. Det är ett framtidsscenario som författaren och ljusdesignern Svante Pettersson ser framför sig. Då skulle många fallgropar undvikas.

”En voluminös operasångerska med stort intellekt, generös och varm.” Svante Pettersson talar om ljusdesign och lite om sig själv. Vi står på Färgfabriken, alldeles i entrén till det som i dag är utställningen Experiment Stockholm, men som vid vårt besök mest liknar en byggarbetsplats.

– Entrén är precis som man själv är under sin utveckling: i början är man mest som ett utropstecken, sedan försöker man bli någon, det blir lite kantigt, men efter det blommar man ut så det nästan blir groteskt, man provar allt, och så till slut blir man stor och varm, säger Svante.

Det vi tittar på är sågade former, stora som dörröppningar som står efter varandra och bildar en tunnellik entré. Vi går igenom och det är svart som natten.

– Men nu ska du få se, säger han när vi vänt oss om och blickar tillbaka genom öppningen.

Svante projicerar en kaskad av fantastiska regnbågsfärger, en prideflagga över livet.

– Hela utvecklingsprocessen kantas av svärta och ångest, men så finns ju det som vi väljer att minnas – det glada!

När han sedan finslipar sin idé inför vernissagen (som ägde rum den 23 september) kommer varje sektion att målas i olika färger, och dessa kommer sedan att ljussättas på olika sätt. Ytfärgen uppfattas olika beroende på vilken ljusfärg som träffar ytan.

Det kommer att bli ett enormt psykedeliskt spektakel – en färgexplosion, säger Svante.

Det är inte något vi vanliga dödliga upplever varje dag, men för Svante är det lite grann av vardagsmat. Han är kreativ chef för Philips Lighting Norden, en del av världens största belysningsföretag. I den rollen ingår det att göra just så udda grejer som på Färgfabriken. Här är han med från projektets allra första början. Han har en önskan, och kanske kan han också skönja en sådan utveckling i kristallkulan, om att även arkitekter kommer att jobba mer som Färgfabriken och bjuda in till samarbete med ljusdesigner tidigt i projekten.

– Jag är övertygad om att framtidens ljus skapas i en tät dialog mellan arkitekter och ljusdesigner, säger Svante.

Ljuset tenderar att bli alltmer integrerat i arkitekturen, och i Svantes värld vill både arkitekten och ljusdesignern samma sak.

– Det gäller att skapa något som kan förvalta ljuset och som lirar med den teknik som ska in, vare sig det gäller en yta, en fasad, ett rum eller en form, säger han.

Han är testpiloten mellan den kreativa världen och Philips ingenjörer. De produkter som så småningom når marknaden hamnar någonstans mitt emellan.

I februari släppte Svante Pettersson sin bok See the light. Den sammanfattar 20 års erfarenhet av ljusdesign.

– Bokens syfte är att fungera som ett verktyg för att tänka mer aktivt kring ljus, just för att undvika fallgroparna som uppkommer om tankarna på ljuset kommer in för sent i processen. Arkitekter och ljusdesigner måste våga närma sig varandra, säger han.

Det är Svantes egna bilder som ligger till grund för boken. Efter boksläppet blev den genast omtalad i branschen. Flera initierade recensioner visade att Svante nådde fram med budskapet.

– Det finns de som skriver till mig och säger att de sträckläst boken. Jag blir fruktansvärt rörd. Det är jättehäftigt, säger Svante.

Det är inte så konstigt. Boken är som hans memoar, en dokumentation över en ljusdesigners kunskap och erfarenhet.

– Det handlar om att förstå ljuset genom att bryta ner det i sina beståndsdelar. Det är det jag gör i boken, berättar Svante.

Han bryter ner ljuset i faktorer: ljusnivå, ljusfördelning, skuggor, transparens, reflexer, bländning, ljusfärg och ytfärg. Genom att analysera rummet utifrån dessa beståndsdelar kan man förstå hur de hänger ihop och varför man uppfattar rummet som man gör. Boken är som ett bildkollage som presenterar metoden.

– Den syftar till att lära känna sitt eget synsinne. Det är nog det viktigaste jag har att säga. Jag får så många frågor som: ”Är det mysigt med en lampa i fönstret?” Ja, inte vet jag! Vad tycker du själv? Alla tycker olika. Vårt syncentra spelar med det emotionella i hjärnan, och börjar vi förstå vårt eget synsinne kan vi också förstå varför vi gillar en viss sorts ljus, som sitter på ett visst sätt i rummet, förklarar Svante.

Arkitekter och ljusdesigner hand i hand – det skulle vara ett nytt steg i processen.

– Vi ser bra exempel på när det funkar. Vi borde våga jobba mer ihop, säger Svante.

 
Annonser:
Annonser