« tillbaka

Liten blir stor

Text: Cecilia Öfverholm

Kina har en galopperande urbanisering. Nu försöker man hitta alternativa stadsutvecklingar med mer eller mindre självförsörjande tätorter.

Hua Yan Group är en kinesisk utvecklingsorganisation som på sitt bord har att utveckla 200 små och medelstora städer i Kina. Det första projektet ligger vid Mount Lu i Ruichang, utanför Shanghai. Här ska totalt 150 hektar bebyggas, varav 20 hektar delas av 18 arkitektoniska projekt som nu har valts ut i arkitekttävlingen Molewa. Ett av projekten är signerat det lilla svenska arkitektkontoret Sahleström Spence Studio.

– Vi hittade tävlingen av en slump, berättar Daniel Spence.

Det visade sig att de hade ritat ett av de vinnande koncepten, och vid prisceremonin i somras gick vidden av projektet upp för dem då de träffade representanter från kinesiska regeringen.

– Det handlar om att skapa en helt själv-försörjande stadsdel till en satellitstad till Shanghai, berättar Daniel.

Ödmjukt berättar han att allt inte är klart än, och att man aldrig riktigt vet med Kina. Om planerna blir verklighet kan konceptet komma att kopieras fem gånger, eller kanske tio, eller hundra ... Som sagt, man vet aldrig med Kina.

– Vi valde att lämna in ett förslag på en förskola. Vi har haft en del idéer kring detta hämtade från det svenska systemet, där vi inspirerats av Ur och Skur. Jag själv är från Australien och ovan vid att barn springer i skogen hela dagarna, skrattar Daniel.

Arkitekterna försökte översätta de svenska samhällsprinciperna så gott det gick med tanke på att den kinesiska förskolan skulle rymma 400 barn och 50 personal.

– Vi skapade en miljö utan trappor där man går upp och ner som i banor och där utrymmena är halvtempererade. Det kommer inte in regn och vind men man måste ha kläder efter väder, förklarar Daniel.

I förslaget finns möjligheten för barn och personal att vistas inomhus i mindre enheter där det också finns VVS och annan service.

Tomten har formen av en triangel och i arkitekternas förslag följer byggnaden den formen.

I juli åkte Daniel Spence och Kristina Sahleström till Kina för att ta emot sitt förstapris.

Den första dagen ägnades åt prisceremoni och tal, och arkitekterna fick presentera sitt förslag.

– Jag tror att vi var en av favoriterna, säger Daniel.

Under andra dagen fördes ett rundabordssamtal med 40 deltagare där också representanter från den kinesiska regeringen ingick. Det visade sig att utvecklingen av den nya stadsdelen var en del av en ny typ av stadsutveckling. Lite experimentellt i början, men med möjligheter till en fungerande ekonomi om konceptet fungerade och kopierades.

– Det är inte helt klart vad som händer nu. Vi har precis levererat 3D-modeller som ska bedömas. Kanske får vi anpassa förslaget något.

Vad : Förskola Var: Ruichang, Kina Vem: Sahleström Spence Studio
Annonser:
Annonser