« tillbaka

Magiska VM-vibbar på Kvarnholmen

Text: Cecilia Öfverholm
Foto: Gustav Karlsson Frost

Det svepte magiska vindar över Kvarnholmen i Stockholm i slutet av augusti. Närmare bestämt i Magiska trädgården där Amanda Larsson för andra året i rad anordnade VM i trädhus.

– De sliter sig från datorerna en hel dag och är ute och leker, säger Amanda Larsson.
Hon syftar på de 39 arkitekter som deltog i VM där fokus ligger på Barn­konventionen.
– Det händer något när man är i naturen i 8–9 timmar, och inte får skada ett enda träd. Det blir som att hålla i en bebis, säger hon.
Under dagen den 29 augusti växte sju trädhus fram, alla med utsikt över vattnet. De bedömdes utifrån säkerhet (vilket var nytt för i år: ”förra årets trädhus blev ganska livsfarliga”, enligt Amanda), lekvärde, hållbarhet, arkitektonisk höjd, tillgänglighet och magisk potential (”som ingen förstår vad det egentligen är”, skrattar Amanda). Ett helt gäng domare, som för första gången inkluderade politiker, utsåg sedan en
vinnare – det bästa trädhuset 2015.
– Lagen hade olika strategier. En del, som Cedervall arkitekter, tycker att det är roligt med regler och de satte sig i en timme och planerade. Andra kör på ren bygglädje, säger Amanda.
I år visade sig den första strategin vara den bästa. Cedervall, som förra året kom tvåa, tog hem vinsten i år. Efteråt firade alla lag med middag och sedan med en hejdundrande fest med levande orkester.

Fredells och Organo Wood sponsrade med virke, Ramirent försåg arkitekterna med verktyg.
– Allt ska ju funka: elen, virket, allt ska finnas på plats, säger Amanda som ensam arrangerar hela eventet.
Förutom VM i trädhus arrangerade hon VM i lekhus dagen efter. Det är ett event tillägnat de egentliga huvudpersonerna: barnen.
I år var troligen sista gången som VM i trädhus kunde hållas på Kvarnholmen. Nacka kommun vill använda marken till andra saker och Magiska trädgården, som värnat om barnens lek, får flytta på sig.
– Den här platsen är fantastisk. Jag får se vad som händer nästa år. Kanske flyttar Magiska trädgården närmare stan, säger Amanda och nämner något om ett hustak, eller en museipark. Själva arkitekttävlingen kanske också flyttar:
– Det finns ju andra skogar i andra länder och arkitekter finns ju i hela världen …, säger hon lite kryptiskt och nämner i förbigående Japan.
– Om tio år kanske det blir ett riktigt VM!
I årets tävling kämpade Cedervall arkitekter, Codesign, Arkitektstudio Witte och E.L.E. sida vid sida med nyskapade konstellationer
som House of Lots, Featuriing Architect och Sink Arkitekter.

Annonser:
Annonser