« tillbaka

Maktlistan 2013

Exploateringsdirektör Stockholms stad (ny) Han sitter på makten över Stockholms tillväxt där bostadsbristen är ett akut problem.

1. Krister Schultz

Exploateringsdirektör Stockholms stad (ny)

Han sitter på makten över Stockholms tillväxt där bostadsbristen är ett akut problem. Schulz är själv blygsamt inställd till sin maktposition, men RUM:s panel bedömer att han “sitter på pengarna”.

2. Stefan Attefall

Civil- och bostadsminister (Kd) (4)

Renoveringen av miljonprogrammen är inte längre en het potatis. Attefall har istället fokuserat på förenklade byggregler för bostäder, med fokus på studenter och ungdomar. Vi väntar på resultat.

3. Gert Wingårdh

Arkitekt och vd Wingårdh Arkitektkontor (9)

Han är Sveriges mest folkliga och älskade arkitekt. Även branschen ser upp till honom, trots att hans makt i somliga fall må klassificeras som informell. Wingårdhs penna har verkligen satt sitt märke i vårt avlånga land.

4. Monica Von Schmalensee

Vd White Arkitekter (16)

Veckans Affärer listade nyligen svenskt näringslivs 125 mäktigaste kvinnor där von Schmalensee hamnade på plats 87 totalt och plats nio av de som representerar fastighetsbranschen. Hon är ordförande för Sweden Green Building Council och figurerar ofta i internationella juryer och rådfrågas i diverse sammanhang. Hon är en engagerad talare som är viktig för branschen.

5. Beatrice Siöström

Kommunikationschef Ikea (ny)

Säger Siöström gå höger så går vi höger. Sätter de en öronlappsfåtölj på omslaget av möbelkatalogen så köper vi en öronlappsfåtölj. Varumärket Ikea styr omedvetet våra val och är på många sätt bilden utåt av svensk design.

6. Fredrik Wirdenius

Vd Vasakronan (11)

Den arkitekturälskande vd:n för Sveriges i särklass största klimatneutrala fastighetsbolag med många statliga fastigheter i portföljen, tog nyligen plats i RICS (Royal Institute of Chartered Surveyors) nya styrelse. Han vittnar om att det kommer få stor konkurrenskraftig betydelse nationellt.

7. Magnus Skiöld

Vd Midroc (ny)

Uppstickarbolaget Midroc är idag en ledande byggaktör med flera dotterbolag. I april stod det klart att de gick in som hälftenägare i Word Village of Women Sports i Malmö, vilket kanske är räddningen för projektet som fått förlängt avtal för sista gången. Midroc har tidigare vunnit Malmö stads hållbarhetspris – två gånger – vilket gör dem till en förebild.

8. Catherina Fored

Förbundsdirektör Sveriges Arkitekter (30)

En av arkitektursveriges starkaste kvinnor och ordförande i en förening med över 11 500 medlemmar. Och nu satsar hon med förbundet på att bli en ännu starkare opinionsbildande kraft. Bland annat anser hon att arkitekter måste bli kaxigare och öppet ta ton.

9. Krister Olsson

Grundare Balticgruppen (ny)

Även då sonen Jonas Olsson tagit över vd-rollen står grundaren Krister Olsson stadigt som en
makthavare och pådrivare för vad som sker i Umeå. Med majoriteten av stadens fastigheter i sin portfölj är han en viktig beställare.

10. Robin Edman

Vd SVID (34)

Stiftelsen Svensk Industridesign, SVID, arbetar framgångsrikt för att ge design en större plats inom näringslivet. Under det gångna året har Edman tagit plats i Red Dot-juryn och fått med design på EU:s agenda. Många äro tacksamma.

11. Monica Förster

Formgivare (24)

Ständigt aktuell, ständigt omtalad och ständigt prisad. Förster, med sitt team, är Sveriges största kvinnliga formgivare just nu.

12. Tomas Carlsson

Vd och koncernchef Sweco (ny)

1 december 2012 tog Carlsson över vd-posten på Sweco efter att figurerat på NCC Construction sedan 90-talet. Med 7 700 medarbetare i tolv länder har han mycket kraft i ryggen för att verkligen bidra till förändring.

13. Jan Johansson

Vd Peab (6)

Som vd för Sveriges störta byggbolag anser sig Johansson själv ha stor möjlighet att påverka arkitekturen. Frågan är bara om det sker en i positiv eller negativ riktning.

14. Peter Wågström

Vd NCC (7)

Wågström har under sin tid på posten som vd format affärsområdet NCC housing, med fokus på lönsam bostadsutveckling, snarare än i stora volymer. NCC har gjort en bättre lönsamhet under 2012 än förgående år, men Wågström tror på än bättre tider för 2013.

15. Christer Larsson

Stadsbyggnadsdirektör i Malmö (27)

Under det gångna året har han varit drivande i Sveriges första boutställning för unga av unga, UngBo12 i Malmö. Han presenterade även en ny stadsplan där en attraktiv stad socialt, ekologiskt och ekonomiskt eftersträvas. Han är ständigt på Stefan Attefall (2) om förändrade förutsättningar för bostadsbyggande.

16. Magnus Meyer

Vd Tengbom arkitekter (18)

Han leder ett av Sveriges största arkitektkontor med över 500 medarbetare i flertalet städer. Nu tar de ytterligare ett steg genom att etablera sig på den asiatiska marknaden och alla vet ju att det är där det händer.

17. Marcus Westdahl

Koncernchef EFG (10)

EFG är en av de få Europaledande leverantörerna av kontorsinredning och producerar och levererar över 2 000 kompletta arbetsplatser i veckan. De äger varumärken som norska Savo och danska Bondo.

18. Johan Karlström

Vd och koncernchef Skanska (17)

Byggjätten redovisar för tredje året ett stort vinstfall, men Karlström är nöjd och anser att marknaderna Sverige och USA går som tåget.

19. Bolle Tham &
Martin Videgård

Arkitekter (33)

Tham & Videgård firade nyligen 10 år och gav ut en bok med det bästa genom tiderna, plåtat av Åke E:son Lindman(67). Under året har de ställt ut på Venedigbiennalen och medverkat i den uppmärksammade utställningen New Nordic på Lousiana.

20. Oscar Engelbert

Vd Oscar Properties (32)

Den nya tidens byggherre som gjort sig ett namn och förmögenhet genom samarbeten med stjärnarkitekter som John Pawson och Bjarke Ingels klättrar på listan. Han fortsätter att renovera industrilokaler till luxuösa bostäder och kommer tillsammans med Wallenstam att bygga 230 nya bostadsrättslägenheter i Tyresö under 2013, bland annat.

21. Ingvar Kamprad

Grundare Ikea (53)

Kamprads ålder må ha kommit ifatt honom, men han styr fortfarande skeppet Ikea med järnhand från sitt skatteparadis i Schweiz. Den som tror något annat lurar sig själv.

22. Ewa Kumlin

Vd Svensk Form (5)

Det har varit ett stormigt år på Skeppsholmen där Svensk Form har sitt fäste. Inte bara kring tidningen Forms byte av redaktion, för andra gången på kort tid, utan även på grund av ett medlemsantal som sjunker och ett samarbete med Arkitekturmuseet som ständigt kritiseras.

23. David Carlsson

Formgivare och entreprenör (31)

I november 2011 sa Carlsson till Sydsvenskan: ”Design – couldn’t care less” och ett år senare, i november 2012, släppte han boken Make Design Matter om meningsfull design. I år kanske Designboost faktiskt kan bidra med något konkret och avgörande?

24. Joakim Larsson

Ordförande exploateringsnämnden
Stockholm (M) (ny)

Tillsammans med kollegan och toppnoterade Krister Schultz (1) styr Joakim Larsson över vad och var det byggs i Stockholm. Ett av de senare besluten var 820 nya lägenheter på Södermalm. I november stod det även klart att Stockholm nådde målet om 5 000 anvisade bostäder.

25. Thomas Sandell

Arkitekt (50)

Som ena halvan av kontoret Sandellsandberg är han utan tvivel den som syns och hörs mest. Han tillfrågas ofta som expert i diverse sammanhang från populärkulturella teveprogram till styrelsefrågor på KTH.

26. Johan Skoglund

Vd JM (29)

JM är nu landets fjärde största byggföretag, men allt eftersom efterfrågan på bostäder i Stockholm går upp tar försäljningarna allt längre tid och blir färre. Skoglund är dock inte oroad och menar att intresset för JM:s bostäder fortfarande är stort.

27. Form Us With Love

Formgivare (79)

Grundarna till FUWL, Petrus Palmér, Jonas Pettersson och John Löfgren, sa under sin studietid ungefär: ”vi ska ta över världen”, och nu är de nära. Utmärkelserna rasar in och medarbetarna blir fler. Se och lär designsverige.

28. Håkan Petersson

Vd Fotografiska (87)

Han står bakom Sveriges kanske starkast lysande institution just nu som tagit fotokonsten till nya höjder. 2012 avslutades med världens längsta röda matta för invigningen av David La Chapelles utställning och trots museets knappa tre år på nacken är köerna fortfarande lika långa och inträdesbiljetterna lika dyra.

29. Björn Siesjö

Stadsarkitekt Göteborg (ny)

Hans cv sägs vara fyra A4-sidor långt, där han gått från murarlärling till stadsarkitekt. En av hans stora utmaningar just nu är att överbrygga gapet mellan de rika och fattiga områdena i Göteborgs stad.

30. Thomas Johannesson

Vd Materia Group (35)

Ledaren för en av landets största och framåtsträvande möbelproducenter har under året fått med Carl Öjerstams stol Omni från 2008 i filmen Prometheus. Om det är makt, strategi eller bara tur är oklart, platsen på listan förtjänar de för sitt engagemang för unga formgivare.

31. Claesson Kovisto Rune

Arkitekter och formgivare (20)

Årets samarbeten inkluderar en museistol i samarbete med Swedese för Röhsska, en serie nya produkter för David Design samt ett gäng samarbeten med Paola Lenti, Former, Marrakesh Design, Blueair, Tacchini… Listan blir lång, och lätt förutsägbar.

32. Anders Färdig

Grundare och vd Design House Stockholm (39)

Med butiker världen över sprider Anders Färdig ett tydligt budskap globalt om vad svensk design är och hur den ser ut. 2012 firade företaget 20 år på marknaden.

33. Martin Rörby

Sekreterare Skönhetsrådet (25)

Ständigt aktiv debattör med stor passion för Stockholms utveckling och planering. Under året har han varit delaktig i omgörningen av Sergels torg, ritat av hans idol David Helldén. Han satt också i juryn för årets Stockholmsbyggnad, där vinnaren blev en radhuslänga i Kärrtorp.

34. Mark Isitt

Journalist (52)

Landets starkaste arkitekturröst på Sveriges framsida. När han rör om i grytan skyr han inga medel, vilket mottas med både ris och ros från såväl branschen som kreti och pleti.

35. Jonas Eldig &
Johan Oscarson

Arkitekter (81)

Duon bakom kontoret Elding Oscarson klättrar markant på listan med en Guldstol för No Picnics kontor såväl som för att ha ritat Sveriges bästa hem, Townhouse i Landskrona.

36. Stefan Nilsson

Trendspanare (37)

En av männen och kvinnorna bakom pr-byrån Trendgruppen och trendspanaren med stort T som talar rakt till folket utan filter. I december utvidgade han sitt område för att innefatta även hundtrender.

37. Markus Engman

Ny designchef Ikea (ny)

När Lars Dafnäs flyr fältet för uppdrag i Asien tar Engman över rodret på Ikea. Och det lär gå bra, då även hans far haft positionen tidigare. Vittnesmålen säger att han är en strateg som kan ta företagets kollektioner till nya höjder och sätta en ny standard.

38. Sune Lundqvist

Vd Input Interiör (23)

År 2012 firade företaget 25 årsjubileum, då det gått från dörrknackning av en man till att bli en av landets största leverantörer på möbler till kontor.

39. Emma Jonsteg

Vd Utopia Arkitekter (66)

Arkitekturbranschens kvinnliga opinionsbildare numero uno heter Emma Jonsteg. Detta är något som uppmärksammades nyligen då Sveriges Arkitekter valde in henne i styrelsen.

40. Tom Hedqvist

Ny chef Röhsska museet (44)

Det blev nyligen klart att den tidigare rektorn för Beckmans designskola tar över chefspositionen på designmuseet i Göteborg.

41. Cilla Robach

Intendent Nationalmuseum (59)

Intendenten på Nationalmuseum är en sann kämpe för design och konsthantverk, och hennes röst hörs ofta högst och mest på diverse samtal och diskussioner. Med doktorsavhandlingen Formens frigörelse i bagaget och utställningar som Konceptdesign och nu senast Slow Art är hon viktig för debatten om samtida design.

42. Sanna Åkerlund Gebeyehu

Utställningsarrangör Stockholm Furniture Fair (60)

Möbelmässan är en välförpackad produkt, och bilden som presenteras för betraktarna i form av utställningar och samtal är redigerad av Åkerlund Gebeyehu.

43. Lars Bülow

Affärsområdeschef Lammhults Design Group (46)

Lammhults har sett tuffa tider och har under året renodlat verksamheten genom att sälja av allt som inte har med möbler och inredning att göra. En stororder för att inreda WTO:s kontor i Schweiz landade under året och personligen har Bülow investerat mycket tid i frågan om möbelplagiat.

44. Front

Formgivare (47)

Den multipelt prisbelönade trion Front bestående av Sofia Lagerkvist, Charlotte von der Lancken och Anna Lindgren finns fortsatt på listan med motiveringen att de fortsätter att ifrågasätta normer och öppnar upp för alternativ design på en scen som andas likformighet.

45. Jan Lundin

Vd för rese- och turistnäringen i Sverige (ny)

Destinationsdesign kommer att vara begreppet på allas läppar i år. Jan Lundin är med och utvecklar Sverige ur ett utifrånperspektiv och konsulterar kommuner och landsting i hur man stärker varumärket. I det långa loppet ger han designer och arkitekter uppdrag.

46. Eva-Karin Anderman

Programdirektör SVID (ny)

Anderman är en kvinna med kontakter och koll på den politiska agendan. Hon har dragit igång nätverket Design för ökad konkurrenskraft och gör SVID:s tidning Design Research som har stort inflytande internationellt.

47. Regina Kevius

Ordförande Stadsbyggnadsnämnden
Stockholm (M) (22)

Stadsbyggnads- och idrottsborgarrådet Kevius pratar mest om bristen på idrottsanläggningar i Stockholm. Men satsningar på ökat bostadsbyggande, billiga bostäder för unga och förbättrad bygglovshandläggning finns på hennes önskelista.

48. Staffan Bengtsson

Journalist och författare (57)

Magasinet Bruno är drygt ett år och nominerades förra året till Bästa nya tidskrift med motiveringen “Sjukt bra. Gjord med kärlek och passion”. Han syns på tv, hörs i radio och bidrar till den kritiska debatten som bara mår bättre av fler aktörer.

49. Agneta Hammer

Stadsbyggnadsdirektör Göteborg (ny)

Hon tillträdde som stadsbyggnadsdirektör i Göteborg den 1 maj förra året, efter att ha varit chef för stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg. Med stora och avgörande projekt på sitt bord, som Älvstaden, Skeppsbron, Norra Masthugget och visionen om Göteborg 2021, vilar stort ansvar på hennes axlar.

50. Åsa Bergman

Vd Sweco Sverige (1)

Bergmans första år på Sweco innebar bland annat en utmärkelse för Årets ledarskapsutvecklare av chefsorganisationen Ledarna. Men hon har inte blivit den profilfigur redaktionen hoppades på, varför placeringen halkat ned.

51. Anna Valtonen

Rektor Arkitekthögskolan, Umeå universitet (Ny)

Designskolan i Umeå är inte bara högst rankad av industridesignutbildningarna i Sverige, utan räknas även till en av de bättre i världen. Valtonen har doktorerat i indutridesign och har en bakgrund som chef för designforskning på Nokia.

52. Mats Broberg &
Johan Ridderstråle

Arkitekter och formgivare (91)

Under 2012 lyfte design- och arkitekturduon Broberg & Ridderstråle företaget Asplund ur en slumrande tillvaro med serien Tati. Deras produkter prisades även under förra året av tidningarna Plaza Deco, Sköna Hem och Wallpaper.

53. Claes Blom

Chefredaktör Sköna Hem (65)

Han styr över Sveriges största inredningsmagasin med knappt en halv miljon bläddrare, som står både för ”trend och tradition”. Med denna fanbas har han stor makt över och ansvar för och hur design och arkitektur adresseras och benämns.

54. Elisabet Andersson

Journalist (51)

Hon är en av landets starka röster vad gäller arkitekturkritik och det är Svenska Dagbladet som är hennes ventilationskanal.

55. Ola Andersson

Arkitekt (Ny)

2012 var ett bra år för arkitekten och kritikern Andersson som både vann årets Stockholmsbyggnad för kvarteret Mursmäckan, med sitt kontor A1, och släppte boken Vykort från Utopia, som dock fick blandade reaktioner.

56. Anders Englund

Designchef Offecct (45)

Offecct är en av landets viktigare producenter med stort inflytande över de kreativa såväl som beställarna. De har som vana att stötta och lyfta unga formgivare och arkitekter och ser till att ständigt driva utvecklingen framåt. 2012 tilldelades företaget silvermedalj i det amerikanska designpriset Idea.

57. Johan Sjöberg

Vd Möbelriket (42)

En av Smålands designkämpar och tillgångar som marknadsför regionala initiativ och producenter, samt anordnare av den årliga Möbelriksdagen.

58. Per-Arne Andersson

Vd Kinnarps (8)

Kinnarps må vara stora på det de gör, men om de sätter något slags mått för svensk design eller höjer ambitionen bland formgivare och producenter tvistar de lärda om. Vad som inte kan skjutas under mattan är dock att de inreder majoriteten av landets offentliga lokaler.

59. Anneli Hultén

Ordförande Göteborgs kommunstyrelse (22)

Hultén är Göteborgs starka kvinna och har bland annat drivit projektet Centrala Älvstaden, där man med god stadsplanering vill råda bot på segregationen genom att bygga ihop det välmående området söder om älven med Hisingen på andra sidan. Hon arbetar idogt med infrastrukturprojekt och för fler lägenheter i Göteborg.

60. Robert Weil

Ägare Proventus (49)

Som finansiär av flera stora företag som Artek, Tom Dixon och J Lindeberg sitter finansmannen Robert Weil på både pengar och makt. Välkänd mecenat i konst- och kulturvärlden och startade bland annat Magasin 3.

61. Dennis Dahlqvist

Designkritiker (63)

Beckmans, Konstfack och SVT, arbetsplatserna är många för denne man, som också fått epitetet ”designgurun”. Under 2012 visade Moderna museet en retrospektiv över Dahlqvists galleri Ynglingagatan 1 som blev mycket uppmärksammad.

62. Gabriella Gustafsson &
Mattias Stålbom

Arkiteker och formgivare (73)

TAF är kanske en av Sveriges mer internationellt kända design- och arkitekturbyråer, som gjort allt från produkter och inredning till butiks- och utställningsdesign. Under 2012 fanns duon representerad på Milanomässan med projekt i samarbete med och för Karimoku Furniture, Muuto och Praxis.

63. Svante Öquist

Chefredaktör Elle Interiör (83)

Öquist styr över svenska Elle Interiör som agerar i ett nätverk av 25 systertidningar världen över. Av dessa kommer svenska tidningen på en fjärde plats vad gäller återpubliceringar och sprider därför svensk design och arkitektur världen över.

64. Ilmar Reepalu

Kommunordförande Malmö (S) (64)

Reepalu har hittat en trygg placering kring 60-strecket på Maktlistan. Som Malmös starkeman har han alltid ett finger med i spelet när det gäller stadens utveckling i allt från invandrarfrågor till bostadsområden.

65. Anders Dahl

Koncernchef Senab (40)

Senab är en av de svenska interiörjättarna som sätter sin prägel på många offentliga rum, både i Sverige och ute i världen. Nu har området utökats i och med köpet av Svensk Inredning Viking AB och företaget har därmed blivit en jätte på hotellinredning i Sverige. Stöttar gärna ung design och har i år utökat med affärsområdet Senab Services och arrangerat Designwalk för tredje året.

66. Karolina Keyzer

Stadsarkitekt Stockholm (14)

Stockholms första kvinnliga stadsarkitekt, Karolina Keyzer, propagerar för ny idérik arkitektur och är nu kanske nära sin dröm om att se en profilbyggnad i trä i Sverige. Hon är ansvarig för Arkitektur Stockholm och sitter också i juryn för en tävling om mobila paviljonger.

67. Åke E:son Lindman

Arkitekturfotograf (72)

I många framgångsrika år har han satt standarden och skapat en unik estetik för hur inredning och arkitektur ser ut i diverse magasin. Han är arkitektursveriges okrönte fotokung.

68. Dan Hallemar

Chefredaktör (62)

Som chefredaktör för tidningen Arkitektur har Dan Hallemar en naturlig plattform för att via det skrivna ordet värna arkitektur. Allmännyttan har varit på hans agenda under det gångna året.

69. Per Lander

Chefredaktör (48)

Som chefredaktör för Sveriges arkitekters medlemstidning Arkitekten håller Per Lander många viktiga branschfrågor i luften. Det återstår att se om tidningen tar efter förbundets ambition att bli opinionsbildare.

70. Kjellgren Kaminsky

Arkitekter (78)

Arkitektduon Fredrik Kjellgren och Joakim Kaminsky är både unga och framgångsrika. De arbetar gärna med gröna förtecken och är just nu aktuella med Sveriges största passivhusbyggnad: Nya Kollaskolan i Kungsbacka.

71. Henrik Karlsson

Designchef Doberman (ny)

Designbyrån Doberman har i många år ansetts som en av de tre bästa i landet. Ett av de senare uppdragen inkluderar Sveriges televisions nätportal SVT Play, där deras påfund och användande av ordet ”play” spridit sig som löpeld.

72. Christiano Pigazzini

Formgivare och vd Note Design Studio (ny)

Pigazzini kliver med självklarhet in på Maktlistan efter att ha övertygat med Note Design Studio i projekt efter projekt. Mest karakteristiskt är studions oberoende kreativitet och formhöjd.

73. Anna Höglund

Arkitekt (ny)

Höglund – alltid högpresterande, alltid ritandes. Och nu också kontorschef för Wingårdhs i Stockholm. Hon släpper aldrig pennan och uppmärksammades extra under året då hon
kammade hem Plåtpriset.

74. Cecilia Nyberg

Projektledare Stockholm Furniture Fair (76)

Det är bland annat Nyberg som rattar Stockholm Furniture & Light Fair som hittills växt för varje år och som under 2012 lockade rekordmånga utländska besökare. En allt viktigare mötesplats
för nordisk design.

75. Lena Adelsohn Liljeroth

Kultur- och idrottsminister (M) (2)

Adelsohn Liljeroth har halkat ned rejält. Förra året toppade hon byråkratkategorin och var nummer två på den totala listan. Men efter fortsatt passivitet tjuter det i nödbromsen. Under 2012 har hon dessutom dragit på sig kraftig kritik från branschen. Kan hon klamra sig kvar ytterligare år?

76. Annie Lööf

Näringsminister (C) (ny)

Tillsammans med föregående person på listan sätter Lööf agendan för hur och om det satsas på design och arkitektur. Deras mandat styr satsningarna, men frågan är hur väl de utnyttjar sin makt. Mängden kritik just nu ger henne en blygsam placering.

77. Thomas Asplund

Vd och grundare Asplund (43)

Möbelföretaget Asplund har alltid funnits där i bakvattnet, men det är först de senare åren de blivit riktigt aktuella och samtida, genom samarbeten med bland andra Pia Wallén, Jasper Morrison och Broberg & Ridderstråle.

78. Bränd Jan-Erik Mattsson

Vd Berg arkitektkontor (36)

Stockholmskontoret har många strängar på sin lyra och kan bland annat lägga Friends Arena till handlingarna nu som ett projekt som fått mycket uppmärksamhet. Förra året var det framför allt Slussen och byråns gemensamma förslag med Foster och Partners som drog till sig vår uppmärksamhet.

79. Björn Kusoffsky

Grundare Stockholm Design Lab (ny)

En varumärkesstrateg av rang. Kusoffsky har med sitt gäng och medgrundare Thomas Eriksson under året mottagit utmärkelser för uppdrag för Vårdapoteket och Ikea. De skapar identitet åt många av de företag och produkter vi förknippar med svensk design.

80. Hedvig Hedqvist

Journalist (94)

I över 25 år har en av landets tyngsta skribenter bidragit till designlitteraturen, både genom journalistik och i böcker. Många av hennes verk klassas idag som allmänbildning.

81. Sven-Harry Karlsson

Byggherre (54)

Karlsson drar sitt strå till stacken när det gäller att uppmuntra innovativ arkitektur i Sverige. Nu har han dock tagit ett steg tillbaka och avgått som museichef på Sven-Harrys konstmuseum, men han kvarstår som ordförande för stiftelsen. Detta ändrar inte att hans person fortsätter att vara en stark pr-maskin för konst, arkitektur och design.

82. Bo Madestrand

Chefredaktör (99)

Tidningen Forms nye chefredaktör får året på sig att visa vad han går för. Han har under åren förkovrat sig inom design, konst och arkitektur och kanske nu fått den plattform han förtjänar. Han klättrar på listan i hopp om att han nu börjar göra skillnad.

83. Hanna Nova Beatrice

Chefredaktör (56)

Det har stormat kring Nova Beatrice de senaste åren. Hon har gått från Plaza, via Form och nu senast till Residence. Tidningsredaktioner runt om i landet biter nu sina naglar och sliter sitt hår i ängslan över sina jobb och i undran över om hon ska stanna, eller dra vidare med vinden.

84. Anders Wilhelmson

Arkitekt (77)

Han debatterar gärna arkitektur och värnar om det gröna och riktiga när det gäller formgivning. Han har varit vice ordförande i Svenska Arkitekters Riksförbund (SAR) och driver sedan 1989 Wilhelmson arkitekter. Just nu har han återigen fått uppmärksamhet för sin finurliga toalett, Peepoo Bag, en sanitetspåse som underlättar hygienhantering i fattiga länder. Och för detta fick han Änglamarkspriset 2012.

85. Johan Lindau

Vd Blå station (84)

En tyckare som inte räds säga det han tänker. Startade redan som 23-åring möbelföretaget Blå station med sin far och tog över vd-posten vid 30 års ålder. Han är bland annat aktiv i kampen mot möbelkopior.

86. Kersti Sandin Bülow

Forskare och doktorand (41)

Sandin Bülow lämnade tillsammans med Ann Katrin Agebäck in kulturdepartementets interna översyn över form- och designområdet i februari. Rapporten på 50 sidor anses oantastlig, liksom Sandin Bülows position på Maktlistan.

87. Kerstin Wickman

Professor Konstfack (96)

Som professor i design- och konsthantverkshistoria på Konstfack har Wickman ett naturligt inflytande över designsverige. Hon skriver också böcker om design som blivit standardverk i Sverige.

88. Michael Storåkers

Vd Bukowskis (74)

Det går bra för Storåkers sedan han tog över vd-posten på Bukowskis och under året har åtskilliga miljonnoteringar gjorts, faktiskt hela 72 stycken på konstsidan. Det rör sig alltid kring Storåkers och han påverkar de verksamheter han engagerar sig i. Här är det aldrig stiltje.

89. Jonas Bohlin

Formgivare och arkitekt (ny)

En av de största formgivarna Sverige kunnat stoltsera med trädde nyligen in i strålkastarljuset igen med inredningen av nyöppnade restaurangen och butiken Taverna Brillo i Stockholm.

90. Johnny Johansson

Chefsdesigner Acne (ny)

Han är det drivande loket bakom modeikonen Acne, som utöver jeans, kläder och modemagasin, sedan ett par år också satsar på design och inredning. Acne står för ”Ambition to Create Novel Expressions”, men Johansson hamnar i motsats på listan för att skapa tidlös design.

91. Alexander Lervik

Formgivare (ny)

Han tog designvärlden med storm när han visade en 3D-printad version av sin egen hjärna som upplyst armatur redan 2007. Sedan dess har han gått från klarhet till klarhet och samarbetar nu med de absolut främsta.

92. Uglycute

Arkitekter och formgivare (95)

Medlemmarna Markus Degerman (konstnär), Andreas Nobel (inredningsarkitekt), Jonas Nobel (konstnär) och Fredrik Stenberg (arkitekt) jobbar gränsöverskridande och ständigt ifrågasättande. Deras förhållningssätt är lika aktuellt och välbehövligt idag som 1999 då gruppen bildades.

93. Konrad Ek

Stadsarkitekt Helsingborg (ny)

Helsingborg har ett stort projekt på gång när det gamla industriområdet i södra hamnen som går under namnet H+ ska göras om. Ek satt bland annat i juryn för tävlingen om projektet.

94. Karin Wallenbeck

Formgivare (ny)

Hon ingår i grupperna Whatswhat och Snickeriet som finns med på de rätta ställena i design- och arkitektursverige. Hon har också fått Elle Interior Design Award 2012 vilket, med årets övriga priser och unika skapelser, berättigar en plats på Maktlistan.

95. Thomas Bernstrand

Formgivare (68)

Thomas Bernstrand har outtröttligen fortsatt på den inslagna vägen med nya, lika finurliga som enkla och tilltalande möbler. Men var är den bittra, men oftast ackurata, åsiktsmaskinen vi förälskade oss i på mitten av 2000-talet?

96. Annika Rembe

Generaldirektör Svenska institutet (90)

I god streberstil har hon i år klättrat ännu högre på karriärstegen och blev i augusti utsedd till andre vice ordförande i Eunic, European Union National Institutes for Culture. Uppdraget från regeringen innebär att SI ska bidra till att Sverige kan nå internationella mål inom kultur och samhälle, utbildning och forskning, näringsliv och innovation, samt demokrati och global utveckling. Och där ingår givetvis design och arkitektur i samtliga.

97. Jacob Sahlqvist

Ordförande Sveriges Arkitekter (ny)

Den 18 november tog Sahlqvist över ordförandeklubban i Sveriges Arkitekter från Laila Strunke. Han är arkitekt och affärsområdesansvarig för inredning på Tengbom och har suttit i förbundets styrelse sedan 2004.

98. Bitte Nygren

Rektor HDK (ny)

Tillträdde som rektor för HDK under 2012. Dessutom slogs högskoleverksamheten på Steneby i Dals Långed och HDK i Göteborg ihop och blev en skola, under ledning av Nygren. Nu ska här skapas en internationellt präglad miljö och låt oss se resultaten så snart som möjligt.

99. Thomas Herrström

Formgivare och debattör (71)

Han lämnade nyligen den stormiga tillvaron på Konstfack med allt vad det innebar bakom sig för att åter klia sina kreativa knölar på Codesign. Som styrelseledamot i Sveriges designer hoppas vi på fortsatt engagemang i designdebatten.

100. Susanne Lindh

Stadsbyggnadsdirektör i Stockholm (ny)

Omstridd och kritiserad stadsbyggnadsdirektör i Stockholm som sägs fokusera mer på kvantitet än kvalitet, bland annat. Nu är det upp till bevis för Susanne Lindh.

 
Annonser:
Annonser