« tillbaka

Maktlistan 2016

Text: Tidskriften Rum, Nya Rum, Rum hemma och Rum Design
Foto: Cecilia Öfverholm

Årets maktlista toppas av tre kvinnor. De representerar alla ett nutida ledarskap, ett driv och en nyfikenhet som Rum vill uppmärksamma. Vi har diskuterat årets maktlista utifrån begreppet inflytande – hur man får det, tar det och hanterar det, men i slutändan har vi ändå, självklart i sann Rum-anda, velat bjuda er på underhållning. Kanske hittar du dig själv på listan i år – kanske har du trillat bort!

1. Emma Jonsteg (4)    
Arkitekt och vd för Utopia     


Få arkitekter får det att ljuda i skällan så som Emma Jonsteg. Hon debatterar, modererar, poddar och nätverkar. Högaktuell med nya Nät­verket för värdeskapande stadsbyggande som hon startade med Göran Cars (57). Hennes sociala och humanistiska insatser bidrar även till topplaceringen på listan, och då tänker vi förstås på hur hon fick med sig en stor del av Sverige arkitektkontor i att samla ihop över två miljoner kronor till UNHCR som stöd för människor på flykt. Bland annat!

2. Lisa Lindström (Ny!)    
Vd Doberman  
Vem vill inte jobba med och för Lisa Lindström? Hon kan det där med att skapa förutsättningar för kreativa medarbetare. Hon bygger ständigt vidare på Dobermans kultur, vilken nu även tar plats i klassrummen tillsammans med Minecraft där de låter spelen bli en del av framtidens lärande. Samtidigt som hon i egenskap av industri­kansler ska hjälpa självaste statsministern att sätta fart på landet och dessutom agerade jury­ordförande för utmärkelsen Design-S under 2015.

3. Johanna Frelin (Ny!)    
Vd Tengbom  
Hon är nybliven vd för Tengbom och kommer närmast från samma position på hajpade Hyper Island. Vi ser med stort intresse fram emot vad hennes gärning inom den svenska arkitekturen, och digitaliseringen av den, kommer att ge för ringar på vattnet.

4. Claesson Koivisto Rune (31)    
Design- och arkitekturkontor  
Alltid välrennomerade CKR adderar nu lägenheter till portfolion. På Södermalm i Stockholm har de ritat sitt första flerbostadshus. Takten de producerar både arkitektur och möbler i är hög, och man blir sällan besviken. Under föregående år gjorde byrån även sitt första projekt i USA. Än mer hedervärt är deras bidrag till Cancerfonden då de designade 2015-års Rosa Bandet-kampanj.

5. Christer Larsson (1)    
Stadsbyggnadsdirektör, Malmö  
Så var hans arbete med en ny politik för arkitekturen klart. Han har haft kort tid på sig, men under föregående höst landade hans utredning på politikernas bord. Åsikterna är många och nu väntar en lång radda av remisser, men att Christer har större inflytande än enbart i egenskap av Malmös stadsbyggnadsdirektör är givet.

6. Lotta Agaton (Ny!)    
Inredningsstajlist  
Prisad vare Lotta! Hennes monokroma, grafiska och reducerade stil sätter måttet för det mesta vi ser i inredningsform, och har gjort så de senaste åren. Hennes typiska stil stjäls, härmas och hyllas på diverse inredningsbloggar och i magasin. Under 2015 blev hon tilldelad posten Creative director på Residence och därefter finns det väl ingen som kan stoppa Lotta och hennes form­säkra inflytande som når ända in i frisörsalongen.

7. Hyper Island (Ny!)    
Skola  
Vad vi behöver nu är friskt tänkande, kreativa själar som kan kombinera sin galna klokhet med ett briljant affärssinne. Här utbildas framtidens ledare som inte bara förstår tekniken och digitaliseringen som nu sker – de älskar den! Be afraid, be very afraid.

8. Oscar Engelbert (25)    
Grundare och vd Oscar Properties  
Oscar Properties är numera börsnoterat, bara en sådan sak, för ett uppstickarföretag med enorm konkurrens bland andra jättar i Svedala. Nya omvandlingsprojekt är bland annat Bageriet på Kvarnholmen, No. 4 i Nacka, Industriverket och Lyceum. Sedan jobbar de på det egendesignade Norra Tornen, 79 & Park och gasklockan. Nya projekt förvärvas hela tiden och samarbetet med arkitekter i toppklass, samt ambitionen att hylla och förhöja värdet av arkitektur gör att de som enda byggbolag förtjänar en hög plats på listan.

9. Minecraft (6)    
Spel    

Minecraft halkar ner lite till i listan. Inte för att spelet tappat sin funktion som ett gigantiskt kommunikationshjälpmedel för att nå medborgarna och för att väcka intresset för stadsplanering och -utveckling, utan för en del smolk i bägaren. Såsom privata serverägare som tjänar pengar på betalande spelare, och tråkiga nyheter om att spelets communities också utnyttjas av bland annat pedofiler.

10. Stefan Attefall (Ny!)    

Den före detta bostadsministern som införde bygglovsbefriade åtgärder: attefallsreglerna som förutom komplementsbostadshus om 25 kvadratmeter även innebär att man får lov att inrymma ytterligare en bostad i ett bostadshus. Detta börjar man se effekterna av i dag, men hur det kan påverka bostadskrisen är fortfarande en spekulativ fråga.

11. Gert Wingårdh (3)    
Arkitekt  
Från att ha varit en något suddig d-kändis har han genom tv-serien Husdrömmar klivit fram till en omtyckt och igenkänd c-kändis, enligt egen rapport till Rum. Han är frontfiguren för svensk arkitektur för gemene man och går igenom rutan med fryntlig folklighet i kombination med professionell saklighet med ett stänk av underliggande Göteborgshumor.

12. Marcus Engman (13)    
Designchef Ikea   
Ja, Marcus Engman levererar. Nu har vi verkligen fått se resultatet av Ikeas designchefs arbete med att skapa en bättre vardag för de många människorna. Samarbetet med Ilse Crawford har fått enorm uppmärksamhet, liksom kollaborationer med andra grupper som formgivare som Form us with love och Katie Eary. Ikea har nu blivit något som andra varumärken kopierar.

13. Maria Lantz (32)    
Rektor Konstfack  
Maria Lantz har rejält ökat på möjligheten för Konstfacks studenter att fortsätta ta en naturlig plats i alla människors livsmiljö – från den offentliga konsten till besticken i kökslådan. Hon var väldigt aktiv i Almedalen och är den rektor på en konstskola som skriver flest debattinlägg och hörs mest. Enligt lärare på Konstfack har hon verkat för relationsbyggande, breddad rekrytering, attitydförändring, mer forskning, normkritiskt synliggörande med mera.

14. Monica Förster (28)    
Formgivare  
Hon gjorde succé i februari 2015 med möbler för Zanat och har utöver det lanserat ett stort antal produkter under det gångna året. 2015 fick hon Elles största utmärkelse, årets designer. I september figurerade hon i Wall Street Journal, vilket kanske antyder att karriären är på sin peak. Nu vet världen vem Monica är. Vid sidan om studions arbete sitter hon i flertalet juryer, både internationellt och nationellt, och har inflytande över bland annat vilka nya talanger som lyfts och vilka produkter som är bra eller ej.

15. Monica von Schmalensee (8)    
Vd White Arkitekter 
White levererar. Och vid rodret står Monica von Schmalensee, lite lågmäld men definitivt en kvinna med inflytande. Whites företagskultur öppnar för kreativitet och möjlighet; under året bjöd man in till festival och gläntade på dörren till en av Sveriges största arkitektkontor. Nu vill vi bara veta mer!

16. Fantastic Frank (39)    
Fastighetsmäklare    

Fantastiska Frank skapar en marknad och scen för unga och lovande stajlister och fotografer, vilka tidningsvärlden allt mer sällan har möjlighet att betala fullt pris för. De har revolutionerat mäklarbranschens själlösa bilder och skakat om i grytan på samma sätt som när reflexen plötsligt fick form. ”De är experter på den minutiöst noggranna stök­igheten”, enligt systertidningen Rum Hemma.

17. Bo Madestrand (49) och Salka Hallström Bornold (ny)
Chefredaktör resp. bitr. chefredaktör 
Form Magazine 
De båda håller fanan högt för designaktiviteten på Skeppsholmen. När allt annat rämnar finns alltid Form att mysa med framför brasan. Salka spar varken på krut eller ord i sina vassa krönikor. Även Bo verkar trivas bäst med att ta debatten bakom skrivbordet. Får vi månne se dem mer aktiva även i andra sammanhang framöver?

18. Jonny Johansson (100)    
Chefsdesigner och medgrundare Acne    
Han är tonsättande för svensk design över hela världen och säljer utöver mode och heminredning även Sverige som varumärke, dröm och fantasi.

19. Rahel Belatchew (19)    
Arkitekt    
En av de starkaste rösterna i Arkitektursverige i dag. Hon sitter i åtskilliga tunga juryer, utvecklar sina bolag med egen byggfirma och eget framtids­labb. Vi kan inte få nog av Rahel Belatchew, men när vi placerar henne på Maktlistan får hon lämna lokalen, eftersom hon även platsar i Årets Rum-juryn.

20. Amanda Larsson (Ny!)    
Grundare Magiska trädgården     
En magisk person som alltid har vår gemensamma framtid i fokus. Barnen och deras rättig­heter driver Amanda framåt. Barnkonventionen är utgångspunkten för hennes lågmälda och framgångsrika arbete med Magiska trädgården i Stockholm där hon anordnat VM i trädhus och nu kommer att stärka barnens plats i vårt samhälle genom att ta fram ett mätbart lekvärde, till glädje och gagn för arkitekter, stadsplanerare, politiker – och barnen.

21. Daniel Markström (Ny!)    
Arkitekturchef Humlegården Fastigheter    

Under hösten föregående år var Daniel på 
allas läppar, och förhoppningsvis förblir det så. Förvaltningsbolaget Humlegårdens arkitekturchef kan konsten att vurma för arkitektens roll i byggprojekten utan att för den sakens skull smeka arkitektkårens stofiler medhårs.

22. Andreas Martin-Löf (9)    
Grundare Andreas Martin-Löf Arkitekter    

Hans Snabba hus, i samarbete med Svenska Bostäder och Junior Living, börjar ta fart. Just nu byggs 280 lägenheter i Västberga och sedan tidigare finner man arkitektens billiga prefabricerade hus, som är enkla att bygga, i Knivsta i Uppsala kommun. Under föregående år tog han nästan sönder internet med sitt eget boende i Skärgården och i år fick han uppdraget att utforma Design­baren för möbelmässan.

23. Ewa Kumlin (10)    
Vd Svensk Form    

Ewa är inte nöjd med en ny instans som eventuellt tar över f.d. Arkdes, som Christer Larsson (5) föreslog. Hon vill ha designmötesplatser över hela landet och både arkitekturmuseum, formmuseum och designcenter. ”Ingen ska inbilla mig att en formell, statlig och trögflytande myndighet kan bli en verklig mötesplats för branschen.” Nu drar hon därför åter i gång, efter den hårda förlusten av Designcenter på Telefonplan (som nu är beslutat ska rivas), ett arbete för ett nytt ”örat-mot-rälsen”-center i Stockholm. Och hon är öppen för förslag.

24. Carl Waldekranz (Ny!)    
Vd och grundare Tictail    

Tillsammans med Kaj Drobin har Carl skapat ett digitalt verktyg som låter alla öppna en onlinebutik på bara några minuter. Sedan hjälper verktyget till att optimera försäljningen. Ganska genialt, tycker i alla fall minst 70 000 butiksägare över hela världen.

25. Cecilia Nyberg (34)    

Projektchef för Stockholm furniture & light fair
En liten förändring av mässupplevelsen (att blanda nyckelföretag i A- och B-hallen) ledde till en stor förändring och folk talade om föregående års mässa som revolutionerande. Eller? Den växer sig i alla fall starkare för varje år. 2015 var allt större: fler besökare, fler företag och fler utställare. Designveckan i Stockholm spelar i högsta ligan tack vara Cecilia och hennes gäng.

26. Form us with love (29)    
Designstudio    

Under 2016 firar studion 10 år och det slås på stora trumman, med ny identitet, böcker och utställning. FUWL har projekt på gång inför detta år som är större än vad som kan nämnas här, därför smyger de sig sakteligen uppåt. Vi får snällt vänta och se.


27. Okidoki Arkitekter (16)    
Arkitektkontor    

Från vinsten i Vallastaden till Guldstolen i inredning och starten av Archileaks. Aktiva i att ändra både arkitektens roll och samhället, både syns de i att vara drivande i projekt och hörs genom att skriva artiklar och vara drivande i debatter. 220 nya bostäder i Alingsås. Ny stadsdel i Högsbo industriområde. 500 nya bostäder i Backa, Göteborg. De har att göra och vi följer med glädje.

28. Cilla Robach (30)    
Rektor Beckmans    
Studenterna som går ut från Beckmans får med sin verkshöjd och kompetens tala för Cilla som gör ett strålande jobb i det tysta med att utbilda morgondagens designer.

29. Billy McCormac (Ny!)    
Vd Fastighetsägarna    
Billy McCormac är aktiv debattör och initiativtagare i sin roll som vd för Fastighetsägarna Sverige. Han och Måns Herngren initierade popup-parken på Södermalm i Stockholm för att få fart på de boendes engagemang i sitt område, vilket blev till glädje för många stockholmare. Han syns ständigt i debatten om sociala bostäder och bostadsbristen.

30. Stina Nilimaa Wickström (Ny!)    
Marknads- och produktutvecklingschef Wallvision
För ett par år sedan lämnade hon Volvo för att ta sig an tapetjätten Wallvision, där Borås Tapeter, Cole & Son, Eco och Mr Perswall ingår. Har vi Stina att tacka för tapetens återtåg in i magasins- och bloggvärlden?

31. Alice Bah Kuhnke (18)    
Kultur- och demokratiminister (MP)    
Det stormade rejält när Alice tillträdde posten som minister, och många menar att det var till hennes fördel, då det innebar att hon verkligen fick tillfälle och utrymme att förklara sin politik.

32. Jesper Kouthoofd (17)    
Vd Teenage Engineering    
Den tidigare Acnegrundaren och numera mannen bakom haussade och välprisade Teenage Engineering sätter Sverige på kartan både vad gäller musikproduktion, digital design och interaktionsdesign. En sann inspiratör som vi önskar att få mer och mer av.

33. Artilleriet (Ny!)    
Butik    
Denna inredningsbutik i Göteborg kan på många sätt sägas sätta tonen för den estetik vi ser på flertalet bloggar just nu. Med välrennomerade märken som bland annat Menu, Hay, Commes des Garçons och No Early Birds, samt ett kräset urval av vintagemöbler från hela världen, sprider de sig nätet över som oumbärliga leverantörer av stil.

34. Front (47)    
Designstudio    
Får man säga tröttsamt bra resultat, utan att låta nedlåtande? Front går verkligen från klarhet till klarhet med det ena lyckade samarbetet efter det andra. Även om det fortfarande alltid finns en gnutta experimentlusta och ifrågasättande i deras produkter, så kan man ändå sakna det gamla goa Front där pengar var helt ute ur bilden. Men alla ska vi väl växa upp någon gång.

35. Tham & Videgård (15)     
Arkitektkontor     
Radarparet Bolle och Martin har nu släppt in framtidens arkitekter på den nya och Kasper Salinprisade Arkitekturskolan på KTH. Högsta betyg i utformning, materialval, kvalitet och koncept har höjt upp det redan populära och internationellt inflytelserika kontoret till nya nivåer.

36. Hem (Ny!)    
Butik    
Petrus Palmérs och Jason Goldbergs digitala designbutik Hem har tagit vardaglig design och lagt makten i användarnas händer. Med målet att god design är för alla och ska vara lika lättillgängligt som att beställa en taxi, har de satt spinn på marknaden genom att ta bort mellanhänderna. Under kort tid har de etablerat kontor på sju platser i världen.

37. Hanna Nova Beatrice (60)    
Chefredaktör Residence    
Med pennans makt och tidskriften som forum skapar Nova Beatrice trender och uppmärksammar branschens stjärnor. Tidningen har en upplaga på över 40 000 och dess ledare dyker upp i många sammanhang där det krävs erfarenhet och kompetens.

38. Berndt Arell (Ny!)    
Överintendent Nationalmuseum och Prins Eugens Waldemarsudde    
Tråkiga och suddiga turer kring mutanklagelser under det gångna året tycks inte skugga Berndts framfart. Nationalmuseum Design på Kultur­huset har blivit en succé och genom samarbeten med externa kuratorer har man lyckats skapa en utställning som gett ringar på vattnet. Kommer de ens vilja flytta tillbaka till det gamla spök­slottet? Utöver att leda dessa två myndighets­giganter ansvarar han även för renoveringen av Nationalmuseum, exteriört såväl som interiört.

39.  Tobias Olsson (5)     
Förbundsdirektör Sveriges Arkitekter     
Sveriges Arkitekter ökar i medlemsantal och deras aktivitet på olika plattformar blir allt mer synlig, tack vare Tobias som driver på outtröttligt.

40. Josefine Grönkvist (46)    
Designchef Åhléns    
Varuhuskedjan har storsatsat den senaste tiden och etablerar sig allt mer som en leverantör av design. Josefine sätter trender som dundrar rakt in i tevesoffan.

41. Trendenser (Ny!)    
Blogg   
Det är en av landets största inredningsbloggar och förmodligen också en stor förebild för en enorm mängd andra bloggar och bloggare intresserade av inredning och design där ute.

42. Johanna Agerman Ross (Ny!)    
Chefredaktör    
Hon är svenskan som startade och driver det populära och uppmärksammade designmagasinet Disegno med bas i London. Disegno är en av få tidskrifter som fortfarande kan stoltsera med djupa och ingående reportage, med utgivning två gånger om året. Johanna Agerman Ross håller den journalistiska fanan högt.

43. Luca Nichetto (Ny!)    
Designer    
Han är en av Sveriges främsta formgivare, anser många av Sveriges främsta formgivare. Så lät det i alla fall under jurymötet inför utmärkelsen Årets Designer där Luca satt med som ledamot.

44. Note Design Studio (67)    
Designstudio    
Är det kanske dags att förnya sig snart? frågar sig nog både Note och dess fans. Men än går tåget spikrakt i full fart och vi hoppar på med glädje och passion.

45. Möbelföretagen (Ny!)    
Dessa giganter har i år fått en gemensam post, dels för att lämna plats åt fler individer, men även av den enkla anledningen att de är näst intill omöjliga att ställa mot varandra. Ingen nämnd, ingen glömd.

46. Malin Zimm (44)    
Forsknings- och utvecklingschef White    
Malin bidrar till att White förmodligen är ett av de mest eftertraktade kontoren att jobba på, för att inte nämna vikten och värdet av att producera kunskap utöver god arkitektur i dag.

47. Elisabet Andersson (81)    
Journalist    
Vem tar fighten för arkitektur- och stadsplaneringsfrågor i dagspress? Jo, Svenskans Elisabet Andersson. Tack vare henne blir branschfrågor något som även allmänheten kan ta ställning i.

48. Ola Andersson (50)    
Arkitekt och opinionsbildare    
Arkitektursverige behöver Ola och hans sylvassa penna. I DN skriver han om allt från SD:s tunnel­banekampanj och flyktingkatastrofen till det snurriga Slussen. En arkitekt med helhets­perspektiv och en sann stadsbyggare. Till­sammans med Herman Arfwedson driver han även sedan 2013 kontoret Andersson Arfwedson.

49. Broberg & Ridderstråle (59)    
Arkitekter och designer    
Duons omisskännliga stil har under det före­gående året manifesterats i ett flertal produkter och kollektioner för bland andra Klong, Skeppshult och Adea. Slår man upp Scandinavian Modern i facit är duons output svaret.

50. Ola Serneke (Ny!)    
Byggherre    
Han är vd för byggföretaget Serneke och delaktig i flera andra företag. Sernekes vision är att vara världstäckande till 2030. De är huvudsponsorer för IFK Göteborg sedan 2009 och samhällsaktiva främst via idrotten och framför allt fotbollen. De är drivande i arbetet med Karlavagnstornet i Göteborg, Nordens högsta torn i Göteborg kallat Göte Burj.

51. Thomas Sandell (27)    
Arkitekt    
Han driver kontoret Sandell Sandberg tillsammans med Ulf Sandbeg och Joakim Uebel. Under det gångna året har deras meritlista utökats med ett jämtländskt spa, vinnande bidraget till ett hotell i Kiruna, vinnare av ROT-priset … Men där vi brukar se frontpersonen Thomas, i strålkastarljuset, har det varit förvånansvärt tomt under det gångna året.

52. Björn Siesjö (14)    
Stadsarkitekt Göteborg     
Under det gångna året har han, med många andra, varit delaktig i att genomföra den första av tre stadstriennaler i Göteborg. I övrigt är han en sann debattör som brinner för framtidens Göteborg.

53. Elin Olsson (Ny!)    
Landskapsarkitekt    
Stockholms stad har tillsatt ett strategiråd som leds av Elin (MP) för att lyfta frågor om miljö, ekonomi och arkitektur när staden växer snabbt. Bra där, Stockholm! Första steget är ett erkänna problemet, sedan att rekrytera rätt resurs för att lösa det.

54. Hanna Wendelbo-Hansson    
Formgivare    
Hon är tapetformgivaren som efter studier vid HDK arbetade på Sandberg tapeter mellan 2001 och 2009. Nu är hon tillbaka på samma företag som creative director sedan 2014. Senaste kollektionen Skog har hyllats och själv är hon en stil­förebild med över 100 000 följare på Instagram.

55. Superfront (Ny!)    
Möbelproducent    
De hottar upp, förskönar och ger Ikeas stommar nytt liv med konstadseffektiva fronter, handtag, ben, sidor och toppar. Senast i raden ligger en ny kollektion även för badrummet. Superfront har tagit Inredningssverige med storm.

56. Anders Färdig (57)    
Vd Design House Stockholm    
När Anders startade designförlaget Design House Stockholm 1992 var ambitionen att ta skandinavisk design ut i världen. I dag finns företaget – förutom de egna butikerna – representerade i Europa, USA och Asien med över 800 återförsäljare. Och som Rum kunde rapportera i nummer 12 2015 gör de nu även en storsatsning på offentlig miljö.

57. Göran Cars (Ny!)    
Professor i samhällsplanering KTH    
Tillsammans med Utopia och Emma Jonsteg som toppar listan har han startat Nätverket för värdeskapande stadsbyggande som vill sprida kunskap om nya arbetssätt för att kunna skapa högkvalitativa stadsmiljöer och samarbetar med kommuner, byggherrar, arkitekter och andra intressentgrupper.

58. ABC (Ny!)    
Designer    
Som en förlängd arm av Örnsbergsauktionen som kringgår de kommersiella aspekterna av massproduktion, saluför Simon Klenell och Kristoffer Sundin studiotillverkade gods direkt till konsumenter genom produktionsplattformen a-b-c.se. De är mycket viktiga aktörer i en designbransch under förändring.

59. Arkitekter utan gränser (Ny!)    
Denna ideella organisation samlar arkitekter, planerare, designer, ingenjörer, konstnärer och andra som vill bidra med sina kunskaper för att tillsammans skapa en mer hållbar och rättvis värld. Under det gångna året genomförde de bland annat idétävlingen Hemlös som fick stor uppmärksamhet.

60. Thomas Stoll (Ny!)    
Planchef stadsbyggnadskontoret Stockholms stad    
Enligt Stockholms stadsbyggnadsdirektör (Anette Scheibe Lorentzi) har Thomas en av de viktigaste tjänsterna när det gäller Stockholms utveckling. 
Sedan september 2015 är han chef för planavdelningen på Stadsbyggnadskontoret vid Stockholms stad.

61. Maria Soxbo (Ny!)    
Frilansjournalist och bloggare     
Hon var tidigare tf chefredaktör på tidningen Elle, parallellt med ett fast frilansuppdrag för Afton­bladets söndagsbilaga varje vecka. Hon bloggar under Husligheter på Sköna Hem, en av de ”stora” inredningsbloggarna, och kan dessutom konsten att formulera sig. En extra guld­stjärna får Maria för engagemanget i Vi gör 
vad vi kan.

62. Asante Arkitekter (Ny!)    
Arkitektkontor    
Frida Öster och Carolina Wikström räddar världen med arkitektur, vilket bör hyllas och lyftas varje dag, anser vi. Under hösten har de work­shoppat på Färgfabriken under Experiment Stockholm och involverat båda små och stora i sina projekt, metoder och idéer. De tar inte sällan ett helhetsansvar för sina projekt där de själva ordnar med finansiering, genom bland annat fund raising.

63. Kerstin Brunnberg (92)    
Tf chef Arkitektur- och designcentrum    
Det stormar kring Arkdes. Och utredningen Gestaltad livsmiljö bjöd inte på någon ljus utsikt, vilket Kerstin inte var sen med eller blyg att kommentera. Ett halvår som tf har i skrivande stund blivit drygt ett år och en gissning är att det säkert kan bli ett till innan beslut fattas om Arkdes framtid.

64. David Carlsson (40)    
Formgivare och entreprenör    
Davids involvering i Walvision Group som interim design director rönte stor framgång under det föregående året. Både CKR:s (4) och FUWL:s (26) tapeter prisades, den förra av Wallpaper och den senare av Elle Decoration. Han har även ett nytt uppdrag som kreativ ledare på gång för Ikea där han jobbar med ”strategic range development” – det låter viktigt.

65. Dan Hallemar (62)     
Arkitekt och journalist   
Dan har tillfälligt lämnat uppdraget som chefredaktör för tidskriften Arkitektur och har under hösten jobbat med podden Staden, som han gör tillsammans med urbanhistorikern Håkan Forsell, samt utställningen Bostad som öppnar 15 mars på Arkdes.

66. Asplunds barn    
Möbelproducenter    
Sandra, Michael och Thomas Asplund har ett viktigt arv att jobba med, vilket de förädlat och på många sätt förbättrat år efter år. Under 2015 firade de ett kvarts sekel som kvalitetshöjande stilbildare och vi hoppas att de fortsättningsvis upprätthåller samma höga nivå.

67. Stockholm Design Lab    
Strategisk Designbyrå    
Denna Stockholmsbaserade studio, driven av Björn Kusoffsky (73 på listan förgående år), gör företagsidentiteter så bra att man inte ens tänker på dem. De levererar ständigt till extra hög kvalitet och placerar svenska varumärken på den globala kartan. 2015 utsågs byrån till Platinaäggsvinnare av Platinaakademins ledamöter.

68. Marge Arkitekter (76)    
Arkitektkontor    
Marge går fortsatt starkt framåt och röner internationell uppmärksamhet. Strömkajen har blivit framröstad av en jury att gå vidare i European Copper in Architecture Awards och deras äldre- och trygghetsboende Trädgårdarna i Örebro blev hedersomnämnt i Architectural Review Residential Award 2015.

69. Carina Seth-Anderson (Ny!)    
Formgivare    
Ständigt aktuell och ständigt hyllad formgivare som under det gångna året bland annat gjort succé med utställningen A new layer där hon och andra formgivare samarbetat med hant­verkare från Taiwan och skapat nya föremål med ur­åldriga lacktekniker. Hennes enkla och iögon­fallande glasvaser har även spridits som en löpeld på inredningsbloggarna.

70. MBK Fastighets AB (Ny!)    
Fastighetsbolag    
Fastighetsbolag ägt av Malmö stad som visar vägen genom att vara lyhörda för lokala behov och visa engagemang för social hållbarhet. Jobbar exklusivt med kollektivhus.

71. Designtorget (Ny!)    
Inredningsbutik    
Designtorget erbjuder sedan starten 1993 såväl formgivare som kunder en unik marknadsplats för det senaste inom design och hantverk. 
Under 2015 såg vi butikskedjan uppdatera både sin grafiska profil, sitt inredningskoncept 
och även vilka producenter och formgivare 
de arbetar med.

72. Design Lab S (Ny!)    
Designstudio    
Denna kollektiva studio som drivs av Samir Alj Fält (21 på listan föregående år) och Alicia Donat-Magnin arbetar aktivt för att bredda mångfalden i designbranschen genom att skapa möten mellan professionella designer och barn mellan 9 och 13 år. Sanna förebilder för den kommande generationen designer och arkitekter.

73. Fredrik Lundberg (Ny!)    
Finansman    
Han är privatpersonen som hyrt 28 jurister för att lobba mot Nobelmuseet på Blasieholmen. Makt? Ja.

74. Mark Isitt (37)    
Journalist och redaktör    
Design- och arkitekturkännare av rang med uppdragsgivare som Göteborgs-Posten, Residence, Arkitektur och Tidskriften Rum. Hans senaste verk Förenta Nationerna – historien bakom världens högkvarter (Max Ström 2015) som han gjorde till­sammans med Åke E:son Lindman överöstes med lovord.

75. Paradiso Arkitekter (Ny!)    
Arkitektkontor    
Lisa Deurell är en flitig debattör som skrivit rapporten Mellanstaden, om hur villastaden kan förse Stockholm med fler bostäder. Den är radikal och framåtblickande. Rum gillar sådant.

76. Kjellgren Kaminsky (45)     
Arkitektkontor    
Fredrik Kjellgren och Joakim Kaminsky och deras medarbetare är verkliga förebilder. I höstas anordnade de en branschträff för nyanlända arkitekter, och därigenom ger de inflytande till de som kanske behöver det mest. Mäktigt.

77. Vandalorum (Ny!)    
Konst- och designcenter    
Vandalorum har under senaste tiden börjat producera riktigt relevanta utställningar och gjort sig till en seriös aktör på fältet. Vi hoppas bara att folk gitter ta sig till Värnamo för att uppleva det.

78. Bolon (Ny!)    
Golvproducent    
Annica och Marie är tredje genrationen Eklund som driver Bolon. Förutom att vara ett innovationsdrivet företag som alltid ligger steget före och driver på utvecklingen, så är de höjdare på att skapa en scen för unga och lovande designtalanger.

79. Emma Olbers (Ny!)    
Designer    
Hon är en designer med bred portfolio som ständigt arbetar för hållbarhet och förbättrade design­processer. Emma har även inflytande genom att vara bloggare på Residence.

80. Mattias Gustafsson (77)    
Vd Urbio    
Han sätter frågor kring landskapsarkitektur på kartan och är aktiv i debatten.

81. Allmännyttan (82)    
Omöjlig att förbigå när det pratas bostäder. Ett av dess viktigare uppdrag är att ge de boende inflytande.

82. Hedvig Hedqvist (93)    
Journalist    
När hon går in i ett rum tystnar det. Av vördnad, respekt och rädsla. Det Hedvig inte vet om design, vet sannolikt ingen annan heller. Eller?

83. Maria Blom (83)    
Chefredaktör Arkitekten    
Hon styr över branschens eget medieorgan och är dess megafon både inåt och utåt. En ambivalent maktposition, gissningsvis.

84. Anders Wilhelmsson (80)    
Arkitekt och professor vid KTH    
Professor Wilhelmssons livsverk, Peepoo-påsen, ger honom nästintill en stående plats på Makt­listan. Under 2015 nominerades han dessutom till Polhemspriset.

85. Vanda Kehr och Irma Ortega (20)    
Jagvillhabostad.nu    
Under våren 2016 förväntas de första studenterna flytta in i de 280 Snabba hus-bostäderna som uppförts i Västberga utanför Stockholm. I och med det kan Vanda och Irma med sina kolleger se ett första resultat av sitt jobb med att lyfta bostadsfrågan för unga vuxna.

86. Karolina Keyzer (58)    
Före detta stadsarkitekt Stockholms stad    
Vi förutspår att Karolina fortsätter att hålla fanan högt och driva debatt såväl som politik mot ett mer hållbart Stockholm.

87. Ludvig Löfgren (Ny!)    
Glaskonstnär    
Han blåser liv i den lilla svenska glasbruksindistri som finns kvar, med sin säregna, nykitschiga stil. Sedan 2013 är han knuten till Målerås glasbruk.

88. Martin Rörby (35)    
Chef Birthe och Per Arwidssons stiftelse    
Är han Arkitektursveriges mest entusiastiske entusiast? Rum älskar Martins inlevelse, personliga och öppna attityd samt otroligt kunniga aura som fullkomligt strålar ur honom. Att han genom Birthe och Per Arwidssons stiftelse jobbar för att stärka värdet av arkitekturen är som grädde på moset.

89. Karin Sköldberg (99)    
Vd Trendgruppen    
Med Karin i spetsen har Trendgruppen under det gångna året arrangerat Arkitekturgalan såväl som ett antal prestigefyllda prisgalor inom design och inredning.

90. Håkan Falk (Ny!)    
Förvaltningschef exploateringskontoret 
Stockholms stad
I början av 2015 ersatte han Krister Schultz (23 på listan föregående år) och har nu på sina axlar att uppnå det bostadspolitiska målet om 40 000 bostäder till år 2022, något han ser fram emot enligt egen utsago.

91. Folkopinionen (Ny!)    
Flocklikt hetsar de mot nytänkande inom svensk arkitektur (och dessutom är de lättlurade av finansmän som får utsikten förstörd).

92. Saša Antic´ (Ny!)    
Inredningsstajlist    
Han har blivit en av de stora inom inredning och prop design med internationellt rykte och säregen stil där han friskt blandar mode med design och inredning. På kundlistan finns allt ifrån de uppen­bara magasinen, arkitektkontor, bygg­herrar, möbelproducenter och modermärken.

93. Åke E:son Lindman (90)    
Fotograf    
Åke sitter säkert som den mest anlitade fotografen när det kommer till arkitektur och inredning i Sverige. Hans inflytande gestaltar sig således i hur vi upplever och tolkar miljön omkring oss.

94. Henrik Nerlund (43)    
Kanslichef och sekreterare Skönhetsrådet    
Det har varit tyst både kring Henrik och Skönhetsrådet under det gångna året, men de är trots allt ett expertråd med stort inflytande över nybyggnation och planer för Stockholm. Man kan gissa att bostadskrisen är en svår nöt även på deras skrivbord.

95. HSB Living labs (Ny!)    
Experimentellt bostadsprojekt    
Hur kommer vi att bo i framtiden, hur kan ett hem se ut då och hur kommer vi att leva med och i tekniken? Det är några av frågorna som HSB och Tengbom söker svar på i projektet HSB 
Living labs som manifesterar sig i en fysisk byggnad som uppförs på Chalmers i Göteborg. Ett levande laboratorium där studenter och gäst­forskare kommer att husera i en ständig föränderlig och utvärderad miljö. Viktigt och spännande drag av Sveriges största bostadsorganisation.

96. Stefan Nilsson (42)    
Trendspanare    
Sedan år ett har hans plats på Maktlistan varit given. Trendexpertbranschen verkar dock gå bra och Stefan har fått många konkurrenter som slåss om tronen i tv, tryck och digitalt.

97. Em Fexeus (Ny!)    
Bloggare    
Hen driver en av de äldsta och populäraste inrednings­bloggarna i landet och började blogga redan 2005. Hen har ett skarpt öga för att plocka upp de senaste ”snackisarna”.

98. Pella Hedeby (Ny!)    
Inredningsstajlist och bloggare    
Hon jobbar för de största inredningsmagasinen och har även kunder som Ikea Livet hemma. Utöver detta når hon ut till hela inrednings­intresserade Sverige genom sin populära blogg och välbesökta Instagramkonto.

99. Torbjörn Kumlin (Ny!)    
Projektchef Stockholmshem    
Han har innovativt, systematiskt och uthålligt lett och utvecklat framgångsrika metoder för hållbart byggande i en stor och komplex organisation. I oktober 2015 prisades han för positiva bidrag till hållbar byggnads- och fastighetsutveckling vid Sweden Green Building Awards.

100. Skalgubbar.se (Ny!)    
Teodor Javanaud Emdéns foto på människor i rörelse syns i renderingar från alla världens arkitekt­kontor och sprids således världen över. Vad som började som en personlig nödvändighet har blivit ett globalt hjälpmedel. Fint då att han också delar det gratis.

 
Annonser:
Annonser