« tillbaka

Maktlistan 2017

Text: Rum redaktion

Grattis Kieran Long, Arkdes nya chef, tillika den mäktigaste i Arkitektur- och Designsverige.

1. Arkdes nya chef
Kieran Long hade lägst odds hos bettingföretagen dagen innan denna tidning skickades till tryck, och var favorittippad. Och i dag den 10 februari klockan 10 avslöjade kulturminister Alice Bah Kuhnke att det är just Kieran Long som axlar manteln som överintendent för Arkdes. Tack och lov, och välkommen!

2. Monica von Schmalensee (15)

Vd White Arkitekter

Allt går Whites väg, och det med hyperkompetenta och inspirerande Monica von Schmalensee i förarsätet. Hon vann Årets samhällsplanerare under hösten med motiveringen ”Monica har genom sitt starka engagemang i arkitektur, stadsutveckling och hållbarhet, bidragit till att skapa nya lösningar för att bygga vackra, täta och hållbara städer”. Enough said!

3.Emma Jonsteg (1)

Arkitekt och vd för Utopia

Emma fortsätter att synas och höras – överallt. På ett bra sätt. Hon debatterar, modererar, poddar och nätverkar vidare. Behåller tryggt sin plats på topp-tre. Helt utan problem. 

4. Maria Lantz (13)

Rektor Konstfack

Maria Lantz fortsätter stärka Konstfacks position – 2016 toppade skolan QS Top Universities ranking som bästa konst- och designhögskola i Sverige, 2:a i Norden och nummer 11 i Europa. I sin roll verkar hon bland annat för relationsbyggande, breddad rekrytering, mer forskning, normkritiskt synliggörande och skriver dessutom debattartiklar som får stort genomslag. På Arkitektur­galan 2016 deltog hon i ett panelsamtal om (och ett kommande samarbete kring) behovet av fler inredningsarkitekter.

5. Louise Masreliez (ny!)

Ordförande Sveriges Arkitekter

Att hon var med och grundande Marge vet alla. Nu även ny ordförande för Sveriges Arkitekter. Som förbundsordförande kommer Louise främst arbeta för att öka kunskaperna om arkitektur i samhället i stort, värna det byggda kulturarvet samt verka för en större satsning på forskning och innovation i arkitektföretagen, sägs det. Den som lever får se.

6. Torleif Falk (ny!)

Stockholms stads stadsarkitekt
Stockholm stad har en ny stadsarkitekt. Håll i hatten! Torleif kommer närmast från stadsledningskontoret, som bekant, där han som bostadssamordnare (underbar titel, för övrigt) haft det övergripande uppdraget att samordna bostadsbyggandet. ”Vilket bostadsbyggande?” frågar sig måhända någon. Som Rum exempelvis. Vi får väl se hur vassa armbågarna blir i den nya rollen.

7. Christer Larsson (5)

Stadsbyggnadsdirektör Malmö
Gestaltad livsmiljö ska bli proposition och klubbas av riksdagen, Malmö fortsätter att växa och Christer fortsätter att vara en av märkligt få arkitekturmakthavare med tyngd som kontinuerligt fortsätter att försöka kommunicera med de boende med sin blogg Hela staden.

8. Note Design Studio (44)

Designstudio

Note är heta, inget snack om saken. De har idéerna, kunderna, kompetensen, nytt HK och nu dessutom en ny vd, Jannice Johansson Steijner, närmast från Tengbom, som ska stärka gruppens affärsfokus. Förmodligen tar de över världen 2017.

9. Gert Wingårdh (11)

Arkitekt

Alla känner till honom, vilket är en bedrift i ett Sverige som kanske inte brinner för arkitektur så mycket som det borde göra. Prestigeprojekten är in the bag, kändiskulten likaså. Nominerad till Kasper Salin 2016 också. Troligen går kontoret som tåget i många, långa år till. Och grattis till att vårdcentralen i Bergsjön vann WAF i hälsoklassen!

10. Tham & Videgård (35)
Arkitektkontor

Intelligenta, konsekventa och dessutom trevliga.
Herregud, vem gillar inte Bolle & Martin? Sedvanligt stringent utförda uppdrag, med bland annat nya medlemsklubben Alma i Stockholm, och rykten om ett prestigefullt tidskriftsporträtt gör dem självskrivna på topp-tio.

11. Marcus Engman (12)

Designchef Ikea

”Jag vill att Ikea ska börja överraska igen”, sa Marcus i en intervju med Dezeen. Vi vet inte hur det går med det, men ingen kan förneka att Det Stora Möbelvaruhuset fortsätter att producera både produkterna som väcker habegär och designsnackisarna när de tillfälliga kollektionerna tar slut samma dag de lanseras. Samarbetet med Ingegerd Råman exempelvis kändes förtjusande folkligt och galet elitistisk på samma gång. Rum är mer tveksam till Ikea-museet, men där kan vi nog inte ställa Engman mot väggen.

12. Daniel Markström (21)

Affärsutvecklare Jernhusen

Daniel brukade sprida gracerna som förvaltningsbolaget Humlegårdens arkitekturchef men har sedan sist fått drömjobbet som affärsutvecklare på Jernhusen. Det ger skjuts uppåt på Maktlistan. Finns ingen anledning att tro att han inte tar med sig sin vurm för arkitektens roll till nya skriv­bordet. Vi ser fram emot fortsättningen.

13. Claesson Koivisto Rune (4)

Design- och arkitekturkontor

Känns det som om riviga CKR alltid har funnits? Javisst! Så självklara är de även på vår lista. Gruppen tar sin an allt från byggnader till adress­lappar till resväskan med samma goda humör och resultat. Men konkurrensen från yngre förmågor är mördande och det blir till att acceptera att glida ned på listan i år. 

14. Okidoki Arkitekter (27)

Arkitektkontor

Älskar alla Okidoki? Inte omöjligt. Nu börjar det verkligen hända saker. Nomineringen till Planpriset för Vallastaden i Linköping ger både tyngd och glans. Rum älskar att se aktörer som brinner för samhällsförbättring och arkitekturen – och gör något konstruktivt åt problemen i stället för att gnälla. Vi vill bara veta mer. Och mer.

15. Peter Eriksson (ny!)

Bostads- och digitaliseringsminister (MP)

Det är klart att den nya bostadsministern ska in på listan, konstaterade vi på Rum när det började närma sig Maktlistemöte. Men vem är det nu igen? Symptomatiskt. Peter har varit onödigt osynlig med få initiativ att vare sig applådera eller såga. Skärpning. Men bygga helt nya städer? Halloj! Vore det inte bättre att göra något åt de redan existerande i stället?

16. Johanna Frelin (3)

Vd Tengbom

Johanna fortsätter att ta debatten för att arkitek­t­uren inte bara ska röra ett fåtal. Hon snackar digitalisering och samtid på Arkitekturgalan, minglar med politiker på regeringens initiativ #digigov och möter typer som kanske inte tänkt på att tänka på arkitektur tidigare. Vissa är lite ledsna i ögat för att hon inte fått mer gjort. Sluta sura.

17. Alice Bah Kuhnke (31) Kultur- och demokratiminister (MP)

Vi fortsätter att hoppas på Alice. Lite lustigt att hon, tillsammans med Bostads- och digitaliseringsministern Peter Eriksson och miljöministern Karolina Skog, är de enda partipolitikerna på riksnivå på listan, och alla tre tillhör Miljöpartiet som knappast kan sägas ha rosat marknaden under 2016. Men i morgon är en annan dag, som det brukar heta. Välkommen in i matchen!

18. Zandra Ahl (ny!)

Rektor Beckmans

Den som styr Beckmans styr världen. Eller i alla fall nästan. Rektorn, i det här fallet Zandra, har en unik position i Sveriges formvärld som inkörsport och utbildningssäte. Det är på Beckmans kommande maktlistefolk går just nu. Och de lyssnar på Zandra. Varje dag. 

19. Lotta Agaton (6)

Inredningsstajlist

Ingen har fler fans eller fler prestigefulla stajlistuppdrag än Lotta. Hon är helt enkelt fortfarande drottningen över hur vi skulle vilja inreda våra hem om vi bara var lite mer … som hon. Och inte samlade på oss en massa fult krimskrams som inte passar in i ett välstajlat liv. Men drömmen lever. När hon kastar ut det grafiska svartvita ur sitt eget hem och introducerar mörkt och murrigt, då följer vi ta mig tusan efter. Igen.

20. Rahel Belatchew (19)

Arkitekt

En arkitekt som låter tala om sig och som folk vill höra tala. Hon sitter i juryer och lyfter arkitekturfrågan i stort och smått med hållbarhet i fokus. Kontoret fyller tio år, växer och nyrekryterar. Har bland annat vunnit ett ramavtal med Förvaltaren, Sundbybergs stads fastighetsbolag.

21. Oscar Engelbert (8)

Grundare och vd Oscar Properties

”Hallå! Jag har en sån kalasfräsch idé!” Alla arkitekter vill fortfarande pitcha för Oscar. Och även om han under året mest fått rubriker för att han gift sig med piffiga moderedaktören Giovanna Battaglia på Capri så står han stadigt på maktlistans övre del tack vare en redig projektportfölj. Men vad händer egentligen med Gasklockan? Blir det bara en tummetott?

22. Form Us With Love (26)

Designstudio

Att studion firar tio år i år är det väl ingen som missat? Jonas, John och alla de andra fortsätter att leverera på det inslagna spåret. De har ända sedan starten sagt sig vilja jobba med design som process och inte fokusera enbart på produkterna, och visar nu att det är vägen framåt. Och hallå – vem vill inte veta mer om projektet i Indien?

23. Frida Ramstedt, Trendenser (41)

Bloggare

En av Sveriges mest kända bloggar och bloggare. Frida Ramstedt håller genomgående hög kvalitet, postar ofta och har stenkoll på hela branschen. Skiljer sig från många andra inredningsbloggare genom att faktiskt vara intresserad av affärssidan av design och inredning också, inte bara av ”härlig inspiration”.

24. Cecilia Nyberg (25)

Projektchef Stockholm Furniture & Light Fair

Stockholm Furniture & Light Fair fortsätter att gå som klockan. Fler besökare, fler företag och fler utländska journalister som kan sprida myten (?) om den glimrande designnationen Sverige. Välkända och kreddiga hedersgäster och 40 000 besökare kan väl inte ha fel? Och se där – som spindeln i nätet sitter Cecilia.

25. Viktor Barth-Kron (ny!)
Journalist Dagens Nyheter

Så många åsikter, så lite tid. Ingen lyckas som Viktor göra de stora komplicerade frågorna
till ärtig twitterprosa. Ge oss alla oneliners!
Ge oss alla listor! Bara givet att du är med på
vår, Viktor. Välkommen.

26. Monica Förster (14)

Formgivare
Internationell kändis och nyutnämnd creative director på traditionsrika Swedese; Förster är självskriven på vår lista. Måhända saknar vi en stjärnprodukt som den redan klassiska måttsatsen för Alessi under året. Men man kan som bekant inte få allt. Finast är hennes arbete för Zanat.


27. Allmännyttan (82)

Omöjligt att förbigå Sabo och dess allmännyttiga bostadsbolag när det pratas bostäder. Även om tiderna förändrats arbetar organisationen oförtrutet vidare för sociala förturer, fler hyresrätter, upphandlingar av billigare typhus för kommuner, att pressa priser för renoveringar av miljon­programmen och så klart integrationsfrågan.

28. Ola Serneke (50)

Byggherre

Olas koncern fortsätter att ta över världen,
en sten i taget. De bygger bostäder för bland
andra jättarna HSB och Riksbyggen, satsar på kontor, renoverar Stockholms stadsmuseum,
ansvarar för Campus Eskilstuna, bygger
tennisanläggning och Hälsan Hus i Kungs­-
hamn. Och planerar visst även för börsnotering
på Nasdaq Stockholm. Jösses.

29. Andreas Martin-Löf (22)

Grundare Andreas Martin-Löf Arkitekter

Späckat schema för Andreas i år. Lyxlägenheter verkar vara uppföljaren till rara projektet med Snabba Hus. Här rör det på sig!

30. Artilleriet (33)

Butik

Snygg, samtida och inflytelserik. Så kan man sammanfatta Göteborgsbutiken. På kort tid har den seglat upp som vägledande för dem som bryr sig om sitt hem, läser Kinfolk och tycker sig ha koll. Bjöd mellan maj och oktober dessutom på det bejublade gästspelet Artilleriet Studio som nådde en nästan ohälsosam hajp. Men värt varenda Instagram-like, så klart.   

31. Front (34)

Designstudio

De är stora nu, med prestigeprojekt för Moroso, Thonet, Axor och Porro självklart på cv:t. Men det spelar liksom ingen roll. De fortsätter ta med sig den frontska experimentlustan och lekfull­heten in i varje projekt. Och ut hoppar funktionella produkter med egen identitet som både stärker producenternas portfolio och impar på folk på jakt efter en ny möbel. Om någonsin uttrycket ”win-win” har varit aktuellt är det nu.

32. Elisabet Andersson (47)

Journalist

Så påläst, intresserad och välformulerad. Vi hyllar Elisabet till månen och tillbaka i år igen. Någon måste nå ut till den breda massan och påminna om att arkitektur inte bara är din dyra bostadsrätt. Det handlar om hela samhället, folket!

33. Lisa Lindström (2)

Designchef Doberman

Lisa vill förändra världen, det har hon alltid velat. Och hon jobbar oförtrutet på. Men hon har kanske inte synts lika mycket som tidigare och därför halkat ned på vår lista. Som juryordförande för priset Design S visar hon fortsatt spänst, trots att priset i sig möjligen känns lite på dekis.

34.  Tobias Olsson (39)

Förbundsdirektör Sveriges Arkitekter

”Aldrig slappna av” är säkert Tobias devis. Han verkar vara överallt. Sveriges Arkitekter ökar i medlemsantal och blir allt mer synliga trots det så kallade informationsbruset. Vi ger Tobias en stor del av kredden för det.

35. Hem (36)

Butik 

Petrus Palmérs och Jason Goldbergs designbutik Hem har upplevt något av en tsunami men kommit hyggligt torrskodda ur den. Först uppköpta av riskkapitalister, flytt till Berlin och sedan återköp med hjälp av hemlig investerare från Schweiz (ja, Vitra). Idén är god, anslaget gott och produkterna av hög kvalitet. Nu hoppas vi bara att kunderna hänger med i svängarna.

36. Kvinnors Byggforum (ny!)

Forum

”Kvinnors Byggforum är ett riksomfattande nätverk med kvinnor inom byggbranschen!” står det på hemsidan. Med ett utropstecken som Rum känner in från tårna. På tiden. Bra initiativ. Hur tänker ni ta över världen och när? Bara mejla oss, så att vi vet tågordningen.

37. Martin Rörby (88)

Arkitekturhistoriker

Rum fortsätter så klart att ha en crush på Martin trots att han nu tackar för sig på Birthe och Per Arwidssons stiftelse. Hans kärlek till arkitektur och kunnande är unikt. Och Sthlm Brutal låg väl under allas gran i år, eller? När får vi vår signerad, Martin?

38. Johannes Norlander (ny!)

Arkitekt

Var det en pyrrhusseger att vinna Kasper Salin-priset med ett hus vars yttre om inte sjösatte tusen skepp så i alla fall omedelbart startade en bråkig diskussion om fint och fult och vad arkitekterna egentligen vill med sitt yrke? Vad vet vi? Det är ju ingen som ger oss priser. Men oavsett vad man tycker om HSB-husen är Johannes självskriven på vår lista.

39. Amanda Larsson (20)

Grundare Magiska Trädgården

Populär, karismatisk och underbar, så lyder några omdömen om Amanda. Magiska Trädgården i Stockholm blev en succé och alla ville plötsligt ha en bit av hennes kunnande och engagemang. Bra, vi behöver sådana som hon i världen. Vi hoppas bara att hennes pepp inte nöts ned av vardagens ständigt malande grå kvarnar.

40. Ulf Dalnäs (ny!)

Tillförordnad prefekt HDK

Ulf leder en institution vars vision är att vara ”en av de mest attraktiva och spännande konstnärliga högskolorna i Europa”. Högst oklart om visionen uppnås. Är de ens den mest spännande i Sverige? Diskutera med andra i rummet!

41.  Summit (ny!)

Podd-sändning

Daniel Golling och Gustaf Kjellin har snart sänt hundra avsnitt nu. Alltid intressant och påläst. Alltid aktuellt. Visar att man med små resurser kan göra ett ambitiöst avtryck och få tillgång till de mest intressanta typerna i branschen – och få dem att snacka!

42 Malmö konsthall (ny!)

Konsthall

Malmö konsthall ger en bra känsla i magen. Och en läskig. Som det ska vara när kulturen är som mest intressant, alltså. Vi tar tåget ner nu.

43. Julia Svensson (ny!)

Chefredaktör Arkitektur

Tidskriften Arkitektur fortsätter, trots dassiga printtider, att lunka på. Arkitekter vill fortfarande synas på dess mer eller mindre glossiga sidor. Nu med en ny chefredaktör vid ratten. Hon skriver också i DN Kultur och Sydsvenskan, fina plattformar som borde förvaltas med omsorg.

44. Ellos (ny!)

Butik

Ellos brukade vara en töntig postorderinstitution man inte handlade på om man hade minsta gnutta smak (eller pretentioner om densamma). Men likt Fågel Fenix flaxande ur askan visar den numer var skåpet ska stå. Och hur det ska se ut. Och skickar hem det till dig asap utan strul.

45. Wallenstam (ny!)

Fastighetsförvaltning

Wallenstam må ha en myra som symbol men är sannerligen ingen pyssling utan snarare något av en jätte som ett av de största privata bostadsbolagen i Sverige. ”Vi har som mål att till och med 2018 producera 7 500 nya bostäder i våra regioner”, enligt vd:n Hans Wallenstam. Jojo, det kan behövas. Vi börjar räkna nu.

46. Thomas Sandell (51)

Arkitekt

Han kör vidare med SandellSandberg som sedan maj är en del av ÅF-koncernen. Och Thomas är numer chefarkitekt för koncernen. Mäktigt.

47. Björn Siesjö (52)

Stadsarkitekt Göteborg

”Min idé är att bygga en vision. Jag vill vara ett verktyg, en hjälp till politikerna att skapa den goda stad vi alla längtar efter”, sa Björn när han tillträdde. Bara att fortsätta att jobba, säger Rum.

48. Bolon (79)

Golvproducent

Annica och Marie Eklund fortsätter att förvalta Bolon på bästa sätt. De poppar fram lite här och var, men bara där man ska vara. Deras strategi med gästhus för affärspartner och andra är en framgångsfaktor. Urban House, Lake House och Farm House i sällskap med hotellet Villa La Madonna i Piemonte och oslagbara design­samarbeten kanske välter internet under 2017.

49. Vandalorum (78)

Konst- och designcenter

Centret må sporta ett namn som påminner om något från Sagan om ringen men utställningarna känns avgjort mer samtida. Här hittar man ständigt ett axplock av det bästa svensk design har att erbjuda. Den nya kartan, Ingegerd Råman och utställningen med Gustav Person bjuckades det på under året. 2017 erbjuder Jonas Bohlin och Ljus är en rättighet för hugade spekulanter.

50. Thomas Stoll (60)

Planchef stadsbyggnadskontoret
Stockholms stad

Thomas har varit på plats sedan 2015 och är en av storpotäterna när det kommer till Stockholms utveckling. Får inte det in en på Maktlistan, får inget.

51. Göran Cars (57)

Professor i samhällsplanering KTH

Göran startade tillsammans med Emma Jonsteg Nätverket för värdeskapande stadsbyggande och har under året oroat sig för att vår brist på svensk bostadspolitik kan utgöra en grogrund för en svensk Donald Trump. Så jäkla sympatisk med en akademiker som syns utanför skolans väggar.    

52. Josefine Grönkvist (40)

Designchef Åhléns Hem

Åhléns låter höras om sig numer. På gott och ont. Men kanske förväntade vi oss mer av Josefines designteam. Drunknar inte varuhusets prylar i bruset från småbutiker och nätshoppar?

53. Maria Blom (84)

Chefredaktör Arkitekten

Arkitekten må vara något av en ful ankunge men visst är det så att alla arkitekter läser Marias tidning? Bakgrunden på Expressen gav tydligen råg i ryggen och stuns i kommentaren.

54. Nordiska galleriet (ny!)

Butik

Det viskas i kulisserna om en nystart som kommer att slå världen med häpnad. Rum är alltid pepp på att tappa hakan. So go on – make our day!

55. Karolina Skog (ny!)

Miljöminister (MP)

”Under min tid som miljöminister kommer jag jobba för konkreta gröna resultat i människors närhet”, säger Karolina. Va? Vi fastnade på ”konkreta”. Sedan när anses ”levande städer, närhet till naturen och en hälsosammare vardag med färre gifter och fler smarta lösningar” vara konkret? Vi önskar mer. Och bättre. Tack på förhand.

56. Pella Hedeby (98)

Inredningsstajlist och bloggare

Välrenommerad stajlist med flera prestigekunder, exempelvis Ikea. Dessutom med populär blogg av typen som går hem i (de väldesignade) stugorna och ett ambitiöst Instagram-konto.

57. Staden (ny!)

Podd-sändning

Dan Hallemar behöver knappast någon ytterligare presentation. Och podd-sändningen Staden har omfamnats av arkitekturintresserade landet över. Rum ser fram emot fler välresearchade och engagerande avsnitt under 2017.

58. Karolina Keyzer (86)

Arkitekt

Stockholms stads före detta stadsarkitekt öppnar eget kontor och fortsätter den guldkantade karriären. Dessutom hör vi snackas om en ny, spännande position. Onwards and upwards för Karolina, alltså!

59. Design Lab S (73)

Designstudio

Samir Alj Fält och Alicia Donat-Magnin arbetar inte bara oförtrutet vidare för att skapa möten mellan designer och barn. De vinner priser också: Både Design S och Cathrine von Hauswolffs stipendium 2016. Hett! Och rätt! Gratulerar.

60. Marge Arkitekter (68)

Arkitektkontor

En av grundarna, Louise Masreliez, sitter som sagt som ny ordförande för Sveriges Arkitekter, de blir belönade med Prins Eugen-medaljen
och ryktet om kontorets spänst sprider sig.
Det går bra nu.

61. Håkan Falk (90)

Förvaltningschef exploateringskontoret
Stockholms stad

Det går väl inte megasuperbra med de där ut­lovade bostäderna. Men sådant är ju svårt. Håkan har en hel del att kämpa med. Och Rum hoppas att han klarar åtminstone en del av bördan.

62. Henrik Nerlund (94)

Kanslichef och sekreterare Skönhetsrådet

Visst har Skönhetsrådet satt ned foten ibland under året. Rum minns exempelvis krigsrubriken ”Vällingby: ’Det här är ett skräckexempel’”.
Henrik är faktiskt rätt kul i pressen och bjuckar på en del söta citat, men vi skulle vilja se honom lite oftare. Kanske på en barrikad, gudbevars?

63. Mark Isitt (75)

Journalist och redaktör

Finns det en jury han inte suttit i eller en paneldebatt han inte modererat? Vem vet? Vem hinner hänga med? Lägg till analyser och rapporteringar i Göteborgs-Posten, Residence, Arkitektur och vår egen tidskrift och du har en av de hårdast
jobbande arkitekturälskarna i branschen.
Icke att förglömma att han numera också är en radioröst i P4.

64. Veronica Hejdelind (ny!)

Veronica har studsat runt på olika intressanta arbetsplatser på sistone: Arkdes, Utopia och nu Birthe och Per Arwidssons stiftelse. Spännande! Alltid bra med nya, friska fläktar.

65. Thorbjörn Andersson (ny!)

Landskapsarkitekt

En av de mest tongivande landskaps-­­­
arki­tekt­erna i branschen. Och professor på
Sveriges lantbruksuniversitet också. Självskriven på listan, tycker vi.

66. Susanne Helgeson (ny!)

Journalist

Få levererar konstruktiv designkritik som
Susanne Helgeson, och vi kan inte nog påtala hur stolta vi är över att vara hennes mediala plattform. Hon påtalar det som utvecklar,
förbättrar och stärker områdets status, och
inte minst flaggar för oegentligheter som förekommer, nu senast på landets viktigaste designscen Nationalmuseum.


67. Svenskt Tenn (ny!)

Butik 

Du är ingen förrän du handlat din första pryl på Svenskt Tenn. Maria Veerasamy och Thommy Bindefeld styr den goda smakens skepp stadigt och navigerar säkert bland alla nätbutiker och stora varuhus. Blandningen av klassiker och nya produkter designade av våra bästa formgivare gör Tennet till en one-stop-shop när du känner för att flasha cashen. 

68. Catharina Thörn (ny!)

Sociolog, universitetslektor, Göteborg

Catharina har en hel del att säga, och säger det. Hon lockar därmed helt förutsägbart fram åsikter. Men sådant kan ju vara givande. Och oavsett om man håller med eller inte är det förstås toppklassigt att fler än arkitekter hörs i debatten om våra städer.

69. Carl Waldekranz (24)

Vd och grundare Tictail

Det är sannerligen inte alltid lätt att vara visionär. Tictail må ha en finfin idé som potentiellt kan revolutionera sättet vi handlar på, men vägen dit är lång och vinglig. Förlusterna stiger visst samtidigt som omsättningen står stilla. Det började ju så bra. Men vad händer nu, frågar sig Rum.

70. Kjellgren Kaminsky (77)

Arkitektkontor

Hållbart och inkluderande är nyckelord för kontoret. Därför symptomatiskt att de vann juryns pris i årets MIPIM Future Project Awards. Intressant och relevant samtidsarkitektur. Tack för att ni finns (Obs! Ej ironi).

71. Alvhem (ny!)

Mäklare

Här snackar vi nytänkande och fräscha idéer. Alvhem är knappast något vanligt mossigt mäklar­kontor som bara kränger, utan en aktör som bryr sig om allt in i minsta detalj. De säljer och köper bara lägenheter från ett par noga utvalda stadsdelar i Göteborg. Men som de gör det! Med svenskens galna intresse för inredning och bostäder i bakhuvudet. Lägg till inrednings­butiker och kunnande inom byggnadsvård och du har ett imperium i vardande.

72. HSB Living Lab (95)

Experimentellt bostadsprojekt

Fräcka samarbeten med NASA och andra internationella storheter, inkluderande wokshoppar, talks och häng med hungriga studenter. Och dessutom ambitionen att förändra världen. Tengbomritade Living Lab är helt klart en intressant aktör.

73.  Karin Sköldberg (89)

Vd Trendgruppen

Ingen älskar designtrender mer än Karin. Hon döpte till och med sitt företag efter dem. Och ingen har mer koll på vad som funkar på inredningstidningarnas glansiga sidor och vad bloggarna suktar mest efter. Men samtidigt vurmar hon inte för slit och släng utan för kvalitet. Hennes passion och kunnande när det kommer till svenskt glas börjar bli legendariskt. Glasriket (om det finns kvar) ska vara överlyckligt över en ambassadör som hon.

74. Hanna Wendelbo-Hansson (54)

Formgivare

Hon brukade hålla på med tapeter men är nu ett bloggfenomen. Men allt är inte bara söta blomkompositioner och diy-inslag på Youtube. Tillsammans med maken Martin Wendelbo (med bloggen Martinreda för er som gillar humor) har hon dessutom dragit i gång initiativet Design­hjälpen som skänker pengar till välgörenhet. Kom inte och säg att man inte både kan tycka om fina saker och göra gott.

75. Billy McCormac (29)

Vd Fastighetsägarna

Billy är en synnerligen aktiv vd, får man säga. Förutom sitt day job så diskuterade han bland
annat hyresmarknaden i SvD i vintras, efter Margot Wallström-debaclet, och fortsatte att kommentera USA, vilket i år förstås var extra tacksamt. Tydligen är han demokrat också numer. Hoppsan.

76. Bo Madestrand och
Salka Hallström Bornold (17)

Chefredaktör resp. bitr. chefredaktör
Form Magazine

Intellektuellt och vasst – ja visst. Men hur många läser egentligen Form numer? Branschen behöver tidskrifter som vågar och räcker till. Rum hoppas på fortsatta friska fläktar från Skeppsholmen.

77. Ola Andersson (48)

Arkitekt och opinionsbildare

Ola är något så ovanligt som en arkitekt som kan skriva. Lite av en nationalklenod, med andra ord. Påläst och arg fortsätter han att förgylla DN:s sidor. En bedrift i sig, faktiskt. Driver också så klart kontoret Andersson Arfwedson tillsammans med Herman Arfwedson.

78. Broberg & Ridderstråle (49)

Arkitekter och designer

Klassigt och skandinaviskt i kvadrat. Deras
Gloria blev en landsplåga så till den milda grad att det nästan är bisarrt. Nu finns den i silver också. Det betyder att silver trendar. Släng ut all gul metall asap. Mats och Johan har sagt sitt.

79. Entrance (ny!)

Mäklare

Många mäklare på listan nu, många bostadsrätter till salu. Och vad händer med bostadsbubblan? Inget ”poff” i sikte! Göteborgsbaserade Entrance är en av den nya generationens mäklare. Lite snyggare, med mer glansiga magasinet-känsla i en tid då glansiga magasin kämpar i motvind. Ironiskt? Ja, men vad är väl kapitalismen om inte ironisk?

80. Petra Gipp (ny!)

Arkitekt

Går från klarhet till klarhet. Och är en klar (!) mediefavorit. Petra vinner inte bara priser utan gör också byggnader som respekterar människorna som ska bruka dem. Vilket pepp!

81. Rasmus Wærn (ny!)

Arkitekt

Rasmus är inte bara arkitekt utan även kritiker. Tuff kombo. Fint med någon som både har konsekvens, kunnande och stringens.

82. Ludvig Löfgren (87)

Glaskonstnär

Ludvig har en egen stil som går hem. Och som dessutom har verkshöjd. Bra gjort, både av honom och Målerås som lyckats knipa denne talang. Allt hopp är inte ute för Glassverige.

83. Emma Olbers (80)

Designer

Emma har peppiga uppdrag som inredare av modebloggarnas favvoställe Pom & Flora på Odengatan, är creative director på Ire Möbel och ritar dessutom fina produkter för bland andra Tre sekler som hon får pris för. Hon är här för att stanna, det är klart.

84. Kristin Lagerqvist (ny!)

Bloggen Krickelin

Personligt, ambitiöst och genomgående bara – superhärligt! Kristins blogg är av det slaget som peppar snarare än dissar. Viljan att lyfta andra och se ett alternativt och mer hållbart sätt att konsumera ligger inte bara rätt i tiden utan når också rakt in i våra hjärtan. Och att fokus ligger på ett liv utanför storstaden känns fint, och lite ovant.

85. Olsson & Gerthel (ny!)

Butik

Olsson & Gerthel har allt man som designintresserad behöver. Och inte behöver. Är det ebb i kassan så surfa inte in på deras hemsida. Men allt är inte bara yta och kommers; tydligen säljs stroppiga arkitekturtidskriften Kritik här också. 

86. Åke E:son Lindman (93)

Fotograf

Alla känner till Åke. Han är och förblir vårt lands Arkitekturfotograf med stort A. Men kanske bubblar det lite runtomkring nestorn numer. Finns det måhända andra sätt att skildra vårt samhällsbyggande? Finns det, vågar vi ens viska det, andra fotografer som också kan plåta hus? Fortsättning följer ...

87. Carina Seth Andersson (69)

Formgivare

Ingen spottar ur sig glassnackisar som Carina. Kalassuccén Pallo får en juniorvariant för alla oss som inte vill/kan pynta 4 000 spänn för en vas, och Marimekkosamarbetet hyllas unisont. Dessutom lanseras söta (och avgjort billigare) julprydnader för Svenskt Tenn. Carina for president!

88. Jesper Kouthoofd (32)

Vd Teenage Engineering

Reklam, jeans och minisyntar. Vad kommer härnäst? Inte vet vi, men vi utgår ifrån att det rockar. Jesper är kvar på listan. Troligen för alltid.

89. Ewa Kumlin (23)

Vd Svensk Form

Inte mycket drag under galoscherna för Svensk Form just nu, eller hur? Och nu ska Ewa sluta också. Föreningen må ha funnits sedan 1845 men nu är uppdraget att göra sig relevant för samtiden. Priset Design S lyckades visserligen, med sin namnkunniga jury, att locka till sig visst intresse men Rum efterfrågar mer.

90. Hedvig Hedqvist (83)

Journalist

Här snackar vi genuin kunskap och ett otroligt intresse. Sverige – nej, världen – behöver fler designjournalister som Hedvig. Basta.

91. Jagvillhabostad.nu (85)

Intresseorganisation

Jagvillhabostad fortsätter att kämpa på för de svaga, de utan röst. Allt hopp är inte ute. Snart kan ni flytta hemifrån.

92. Alexander Ståhle (ny!)

Vd Spacescape

Alexander brinner för stadsbyggnad. Hurra! Han har bland annat lett projekten Värdering av stadskvaliteter, Bostadspotential Stockholm, Stadsbyggnadsstrategi för Nya Kiruna, och Nya Slussen.

93. David Carlson (64)

Formgivare och entreprenör

David fortsätter oförtrutet traska på i upplöjda formgivarspår. Stadig som en fyr i mörkret sprider han det avskalade och skandinaviska till en hungrig publik.

94.  Folkhem (ny!)

Byggbolag

Folkhem Trä är ett samarbete mellan Rikshem och Folkhem som vill bygga en mer miljövänlig framtid. Ambitioner som inte växer på … träd. Kör på!

95. Glommen Lindberg (ny!)

Fastighetsbolag

Mycket som händer på Glommen Lindberg just nu. Det är visst säljstart på fyra projekt i vår. Ambitiöst och slickt. Och så mycket 2016 att man baxnar.

96. Anders Kling (ny!)

Landskapsarkitekt, Land arkitekter

Anders var med och startade Land 2008 med en önskan om att ”skapa platser som blir destinationer i sig själva, platser som kan erbjuda många typer av aktiviteter och locka många olika individer”. Starka röster har fått in honom på listan. Får se om Lands ambition håller honom kvar.

97. Asplunds (66)

Möbelproducenter

Sandra, Mikael och Thomas Asplund fortsätter att leverera stadiga snackisar under möbelmässan varje år. De har alltid minst en av årets finaste produkter eller mest spännande samarbeten i rockärmen. Det ni!

98. Stina Nilimaa Wickström (30)

Designchef Volvo Group

Stina är tillbaka på Volvo efter en utflykt i tapeternas värld och byter alltså inredning mot tung industri. Men vem säger att Rum bara bryr sig om glamour? Vi slänger även ett öga på andra designområden. Nu och då.

99. Anders Färdig (56)

Vd Design House Stockholm

Skandinavisk design är odiskutabelt ett begrepp världen över och Anders är en av dem som bidragit till det. Design House Stockholm fortsätter att producera produkter som blir poppis i stugorna och på de glansiga sidorna. Finns det exempelvis någon publikation i hela världen som inte inkluderat Knot Cushion i en plåtning än?

100. Stefan Nilsson (96)

Gallerist

Trender känns märkligt otrendigt i år och kanske är det förklaringen till Stefans låga profil på listan. Men Rum vill passa på att hylla honom för det oförtrutna jobbet med Designgalleriet. Mer formgivning åt folket!

 
Annonser:
Annonser