« tillbaka

Maktlistan 2018

Text: Tidskriften Rum
Foto: Alison De Mars

Samtiden – här och nu. Men vad är väl det jämfört med framtiden – där där man inte är? I den kan vi tyvärr aldrig vara, eftersom här är här där man är. Men så klart vill Rum försöka. Vi listar framtiden – här och nu! Håll till godo med årets Maktlista.

1. Alice Bah Kuhnke (17)
Kultur- och demokratiminister (MP)
Här snackar vi makt, men också förmåga att ta den tillvara. Kultur- och demokratiministern 
agerar, reagerar, är synlig och ryter ifrån. Satsningen på att stärka arkitektur-, form- och designarbetet kan vi sannolikt tacka henne för. Rum önskar att hon gör verklighet av ambitionen att slita tillbaka medaljen från Kulturprofilen asap också. Det vore en lovande start på 2018.

2. Louise Masreliez (5)
Ordförande Sveriges Arkitekter, 
vd Marge Arkitekter
Utöver rollen som vd på Marge hissar Louise Masreliez sedan ett drygt år tillbaka flaggan för svensk arkitekturs kvalitet. Under året har hon bland annat belyst arkitektyrkets bredd ett på 
relevant sätt med en ny akademi för kulturmiljö. Ett annat mål hon uppnått är att öka allmänhetens intresse för arkitektur.

3. Åsa Bergman (ny)
Vd Sweco Sverige
Toppade listan 2012, föll bort, men är nu till-
baka. Och det med råge. Under de fem år som hon basat över Sweco har företaget nära fördubblat personalstyrkan, och i samma veva har Åsa sett till att man blivit en av Sveriges mest jämställda arbetsplatser. Hur då? Genom att rekrytera de bästa medarbetarna, menar hon själv. Tidigare i år prisades hon för sitt arbete när hon tilldelades internationella Leading Women Awards.

4. Anette Scheibe Lorentzi (ny)
Stadsbyggnadsdirektör Stockholm
Som stadsbyggnadsdirektör i Stockholm ligger mycket makt på Anette Scheibe Lorentzis bord. Många beslut är varken lätta eller populära, och ibland blir balansgången mellan mäktig och 
maktfullkomlig som att dansa på slak lina. 
Men makt, det har hon.

5. Maria Lantz (4)
Rektor Konstfack
Maria Lantz ökar antalet antagna till Konstfacks utbildningar och stoltserar med dubblerade forsk-ningsmedel inför 2018. Lägg därtill humanitärt design-hackathon, band mellan forskning och grundutbildning och större internationell närvaro med bland annat intressanta projekt på Venedigbiennalen.

6. Emma Jonsteg (3)
Arkitekt och vd för Utopia
Emma Jonsteg har med Utopia vunnit en spännande seger i Örebro, hon fortsätter att vara en av de starkare rösterna i den svenska samhällsbyggnadsdebatten: föreläser, poddar, skriver, modererar och nätverkar. Sedan årsskiftet är hon även vice ordförande i Sveriges Arkitekter. Och hon vinner priser.

7. Johanna Frelin (16)
Vd Tengbom
Johanna Frelin utnämns till årets chef i kategorin innovativt ledarskap och mer än fördubblar lönsamheten under sitt första år på vd-posten. Tengbom växer, vinner pris efter pris och söker nya, smarta vägar framåt.

8. Petra Gipp (80)
Arkitekt
Petra Gipp ser arkitekturen tätt sammankopplad med konsten. Och det älskar vi henne för. Hon är övertygad om att god arkitektur tar tid, och kostar pengar. Sedan står hon också på prispallen: I år Villapriset 2017 för Örnberget. Plus en nominering till Kasper Salin-priset för Bruksgården i Höganäs. Dessutom är hon ordförande i Sveriges Arkitekters Akademi för arkitektur 2017–2018.

9. Johanna Wiklander (ny)
Stadsarkitekt, Linköping
Det var en meriterad arkitekt som flyttade till Linköping för fyra år sedan för att axla rollen som stadsarkitekt. Med vision och hög hastighet växer och förtätas staden. Johanna Wiklander har likt en fura stått bakom visionära Vallastaden och är ett bra exempel på hur en stadsarkitekt kan f
örändra förutsättningarna för stadsbyggande. 
Nu väntar nytt resecentrum med tillhörande stadsdel och Nya Kungsberget.

10. Elisabet Andersson (32)
Journalist
Insatt, välformulerad och tillgänglig. Få besitter samma möjlighet som Elisabet Andersson att informera hela Sverige om arkitektur och stads-planering. Efter ett år när uttrycket ”fake news” inte bara använts för att underminera samhällets förtroende för nyhetsrapporteringen utan även utnämnts till årets ord blir Elisabets texter mer relevanta än någonsin.

11. Camilla Schlyter (ny)
Arkitekt
Camilla Schlyter såg skogen och förvandlade 
den till ett patent för ett fasadsystem i trä, digitalt framställt för industriell produktion. Hon levererar en teknisk innovation med hållbart material, och därmed en ny estetik, parallellt med löpande uppdrag som Etnografiska museets husarkitekt, föreläsningar och undervisning på KTH och LTU.

12. Rahel Belatchew Lerdell (20) 
Arkitekt
Den visionära arkitekten fortsätter att expandera sitt eget arkitektkontor med ytterligare rekryteringar, formaliserar och utvecklar Belatchew Labs med separat ledning och startar Belatchew Interiör. Samtidigt går hon in som vd på nystartade Sveafastigheter Utveckling med målet att stärka arbetet med stadsutveckling.

13. Karolina Skog (55)
Miljö- och stadsutvecklingsminister (MP)
Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, brukar det heta. Rum hoppas verkligen att det stämmer, för nu har vi längtat och trängtat efter skrivelsen Levande städer ett bra tag. Senaste bud är januari 2018 och med det väntas nästa 
steg för Plattformen för hållbar stadsutveckling. Redan förra året efterlyste vi mer konkreta 
lösningar från Karolina Skog, kanske är de 
äntligen på väg?

14 Alexandra Hagen (ny)
Vd White arkitekter
Det går bra för White. Prisregn och prestige-projekt, ansvar för projekt som sjukhus i Kongo. Vid årsskiftet tar Alexandra Hagen, en White-veteran som senast kommer från chefsposition på Malmökontoret, över som vd. Enligt egen utsago vill hon driva företagets utveckling vidare inom internationalisering och digitalisering.

15. Monica Förster (26)
Formgivare
Nera för Zanat och Pond för Swedese, Monica Förster fortsätter att leverera. Samarbetet med Zanat har dessutom skapat arbetstillfällen på en plats med hög arbetslöshet och gett ny schvung till en lokal teknik som nu är en kandidat att upptas på Unescos världsarvslista.

16 Kvinnors Byggforum (36)
Nätverk
Unga tjejers plats i det offentliga rummet, feministisk stadsplanering och patriarkal jargong i byggbranschen. Det är frågor av yttersta vikt. Och Kvinnors Byggforum lyfter samtliga. Har även en plats i Näringsdepartementets referensgrupp för Feministisk planering och delar ut normkritisk ris och ros till stadsbyggnadsprojekt, senast Vallastaden.

17. Frida Ramstedt (23)
Bloggare
Frida fortsätter inspirera, informera, analysera och ifrågasätta – ofta och bjussigt – på sin platt-form Trendenser. Med skarpt affärssinne och passion har hon skapat sig en självklar position 
i inredningsvärlden.

18 Evelina Kravaev Söderberg (ny)
Designchef H&M Home
H&M Home lanserar kollektion efter kollektion i linje med rådande trender. Och under Evelina Kravaevs ledning vill konsumenten hänga på. 
Det gångna året har man skruvat upp takten 
i expansionen av inredningskonceptet, och öppnat egna butiker med nya koncept. H&M Home har, liksom mamma klädjätten, blivit en kraft 
att räkna med.

19. Helena Mattsson (ny)
Prefekt Institutionen för arkitektur, KTH
Det är på KTH flera av framtidens makt-listearkitekter går just nu. Och det är Helena Mattsson som ansvarar för deras utbildning. Sedan starten av 2017 har hon delat ledarskapet på Arkitekturskolan med prodekan Per Franson. Helena Mattsson har dessutom suttit med 
i styrguppen för Architecture in Effect och är en av personerna bakom föreningen Aktion Arkiv som handlar om deltagande historieskrivning.

20. Catharina Thörn (68)
Sociolog och docent, Göteborgs universitet
En bra stad byggs som bekant av hela samhället och Catharina Thörn har tagit fasta på detta. Med tydlig vision tar hon debatten om stadsutveck-lingens sociala aspekter. Föga förvånande lockar hon fram åsikter men också ett mer intressant samtal om södra Sverige.

21. Lisa Daram (ny)
Kanslichef Arkus
Arkus fortsätter att samtala om och supporta 
forskning och utveckling inom arkitekturområdet. I bräschen går Lisa Daram som ifrågasätter, ger konstruktiv kritik, sitter i juryer, funderar högt och stundvis med humor. Under året har man fortsatt ta sig an relevanta frågor som hur arkitektur och pedagogik ska samverka eller hur de olika aspekterna av social hållbarhet och stadsutveckling ser ut – och försökt svara på 
dem i bokformat.

22. Amanda Larsson (39)
Grundare Magiska Trädgården
Amanda Larsson låter arkitekter rita och bygga 
i enlighet med Barnkonventionen, en självklarhet i VM i trädhus. Hon arbetar tillsammans med forskare för att ta fram ett lekvärde för lekparker och leder medborgardialoger med barn inför att parklekar ska ritas och ritas om. Utställningen Drömstaden är årets krona på verket och resultatet blir stadsutveckling ur ett barnperspektiv. Magiskt bra.

23. Lotta Agaton (19)
Inredningsstylist
Den mörka färgen hade knappt hunnit torka på våra väggar när Stylistsveriges ohotade drottning bytte färgpalett. Medan vi springer till färgaffären för ett par liter beige fortsätter Lotta Agaton sina klanderfria stylistuppdrag, som det fortsatta samarbetet med Patriam, flytt till nytt (beige) kontor och de namntunga rekryteringarna Pella Hedeby och Marie Ramse. Beige, när Lotta Agaton håller i penseln, är förresten allt annat än beige. Frågan är vad vi är?

24. Karin Bradley (ny)
Universitetslektor och forskare, KTH
Dela med sig eller snåla? Karin Bradley utforskar förutsättningarna för det förstnämnda. I våras presenterade hon resultatet av regeringens utredning av den nya delningsekonomin där hon kartlagt denna storspelare i framtidens infrastruktur. Trodde ni att Karin var klar då? Knappast. Nu väntar forskningsprogrammet Sustainable consumption – from niche to mainstream.

25. Carina Seth Anderson (87) Formgivare
Carina Seth Andersons glas känns alltid som det nya svarta. Svart glas däremot är årets nyhet och begäret efter såväl Pallo som Dagg har aldrig känts större. Hon utnämns till årets designer, blir folkets vinnare och fortsätter leverera form som känns alldeles självklar i all sin enkelhet. Bland pågående projekt finns Nationalmuseums nya restaurang där Carina är en av formgivarna som valts ut för att nyrita så mycket som möjligt. Vågar vi hävda glasklar succé redan nu?

26. Maria Blom (53)
Chefredaktör Arkitekten
Maria Blom basar över en tidning som läses av så gott som hela arkitektkåren. Den fyller sin funktion och vi applåderar initiativet att samla kårens berättelser om sexuella trakasserier i arbetet.

27. Isabella Nilsson (ny)
Kungliga Akademien för de fria konsterna
Som ny ständig sekreterare för Konstakademien och med lång erfarenhet av museivärlden, och även som kulturchef på GT (yes!), ser vi fram emot kloka beslut på Konstakademien där arkitekturen må vila i goda händer.

28. Julia Svensson (43)
Chefredaktör Arkitektur
Hon basar över Sveriges äldsta arkitekturtidskrift och synar samtidigt konst och arkitektur i landets största dagstidning.

29. Marge Arkitekter (60)
Arkitektkontor
Nominerade till Kasper Salin-priset, Guldstolen, Sienapriset, WAN Awards i kategorin Healthcare, två av sju platser på WIN Awards shortlist under kategorin Museum or exhibition spaces och shortlisted på World Architecture Festival under kategorin Health – Completed buildings… 
I skrivande stund vinnare av Bostadspriset 2017 för äldreboendet Trädgårdarna. Och i full gång med att bygga om centrala Stockholm, bland
annat. Det går bra nu.

30. Birgitta Castenfors (ny)
Tf chef Nationalmuseum
Den 13 oktober 2018 slås äntligen portarna upp för en av Sveriges nationalklenoder som under de senaste åren putsats till ny skrud. Under Birgitta Castenfors ledning ska besökarantalet ökas markant, och det finns en förhoppning om att det är på Nationalmuseum vi kommer att hänga!

31. Karin Sköldberg (73)
Vd Trendgruppen
10-årsjubileum, nytt showroom och nya, namntunga kunder som Arkdes, Swedese och Dux. Karin Sköldbergs trendgrupp vet vad de gör och de gör det riktigt bra.

32. Henrietta Palmer
Vice forskningschef på Mistra Urban Future
Efter många forskningsår inom programmet Mistra Urban Futures finns flera framgångsrika forskningsprojekt med den framtida staden i fokus. Henrietta Palmer driver på arbetet med den nya Forskarskolan och de nya 11 forskningsprogrammen om allt från migration och hållbarhetsmål till transport och offentliga finanser. Framtiden är ljus.

33. Ingegerd Råman (ny)
Formgivare
När en av våra mest framstående formgivare kritiserar utformningen av Sven-Harrys konsthall är det klart att hon bjuds in för att delta i nästa projekt. Tillsammans med Gert Wingårdh har Ingegerd Råman utformat tillbyggnaden av Liljevalchs konsthall. Rum ser fram emot att se vad hennes glasbottnar gör med byggnaden. Sannolikt blir det flawless, den minutiösa formgivaren har i över 50 år bevisat att hon inte lämnar något åt slumpen.

34. Magdalena Malm (ny)
Direktör Statens konstråd
Offentlig konst har en stark position i Sverige och sedan Magdalena Malm tillträdde som direktör på Statens konstråd har man tagit steget in i samtiden. När konstverket på Korsvägen blev till en heltidsanställd utan arbetsuppgifter tog sig konsttyckandet ända ut i stugorna. Säkert inte Konstrådet emot, debatt är nog ändå den högsta formen av smicker inom modern konst.

35. Tekla Evelina Severin (ny)
Fotograf
Inredningsarkitekten som med sina färgstarka fotografier av arkitektur och design tagit både oss och Instagram med storm. Tekla Evelina Severin har utvecklat en helt egen estetik och vi kan inte få nog av hennes färginjektioner.

36. Kristin Lagerqvist (84)
Bloggare
Välkomnande, finstämt, inspirerande och personligt. Kristin Lagerqvists blogg lyfter lokala och regionala företag, utmanar invanda konventioner och gör vackert av det mesta. Hon är dessutom en entreprenör av rang som under året hunnit med att öppna den fotogeniqua konceptbutiken For Good Luck.

37. Monica von Schmalensee (2)
Arkitekturexpertexport
Vid årsskiftet lämnade hon sin post som vd på White, men den som trodde att Monica skulle ta lite ledigt får tänka om. Utöver rollen som senior rådgivare på arkitektkontoret sitter hon som ledamot i Formas forskarråd och ny ledamot i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA. Sedan september är hon dessutom rådgivare till Londons borgmästare Sadiq Khan. Tillsammans ska de skapa en hållbar bebyggd miljö där alla Londonbor får plats.

38. Elsa Billgren (ny)
Bloggare
Elsa utsågs till årets veteran på Stora Influencerpriset. Med all rätt. Under snart tio år har den vintageförespråkande entreprenören generöst låtit läsarna följa henne genom livets toppar och dalar. Nu har hon även startat podd med Bukowskis digitala kommunikationschef Sofia Wood, 
vilken duo!

39. Tove Regnander
Delägare och grundare Grand Relations
Tove Regnander har tillsammans Hans Hjelm-qvist drivit fram Grand Relations som en av de främsta pr-byråerna för design och arkitektur 
i Sverige. Branschernas främsta varumärken 
kommuniceras via Grand Relations, och deras nya showroom visar att vi bara sett början 
på framgångssagan.

40. Annica och Marie Eklund (ny)
Vd och kreativ chef
Tredje generationen Eklund har sedan de tog över 2003 gjort Bolon till en hipp tillverkare av golv, en bedrift i sig. Systrarna Eklund jobbar med världens främsta arkitekter och designer och bygger med gästfrihet upp en ny välkomnande kultur där mötesplatsen är grunden för kreativa möten. Mest hajpat under året har deras välstajlade hotell på vingård i italienska Piemonte varit.

41. Pella Hedeby (56)
Inredningsstylist och bloggare
Pella Hedeby fortsätter leverera förstklassig, och samtidigt tillgänglig, styling för flera prestige-kunder. Har blivit något av Ikeas husstylist för vilka hon producerar interiörmagi från Milano till bloggosfären. Nu tar hon anställning hos Lotta Agaton.

42. Katja Pettersson (ny)
Konstnär och lektor
Den tidigare Front-grundaren utbildar på halvtid framtidens industridesigner vid Konstfack. Resten av tiden är hon aktuell med tankeväckande soloutställning på Gustavsbergs konsthall, syns på Svenska institutet i Paris och arbetar med prestigeprojektet att gestalta Stockholms stadsmuseums gård. Katjas värld är en nytänkande plats mellan konst och vetenskap.

43. Karina Ericsson Wärn (ny)
Rektor Beckmans
Karina Ericsson Wärn tar över rodret på 
Beckmans. Hon kommer närmast från tjänsten som konst- och designchef på Kulturhuset Stadsteatern. In på Maktlistan åker hon nästan automatiskt med en förhoppning från Rum att hon kommer att sitta kvar lite längre på rektors-stolen och hinna göra ett framåtblickande 
avtryck i branschen.

44. Angelica Åkerman och Rebecca Rubin (ny)
Arkitekter
Vi gillar att de verkligen tar tag i frågan om våra uterum och avsaknaden av flickrum i det offentliga. Vi gillar det så mycket att de är givna på årets Maktlista – ett steg på vägen mot nya strukturer och normer, ny krispig kunskap och självklara krav inom framtida (läs samtida) 
samhällsplanering.

45. Birgitta Ramdell (ny)
Chef Form/Design Center
Det är i södra Sverige vi hittar mötesplatsen för arkitektur, form och design. Under Birgitta Ramdells vingar kommer både arkitektur och neurovetenskap att kunna samsas här.

46. Hanna Wendelbo-Hansson (74)
Formgivare
Har anslutit sig till designteamet på Midbec och fått än fler väggar att blomstra. Blomstrar gör även hennes community, föga förvånande med tanke på Hannas förmåga att omfamna plattformar som Youtube och Instagram. På den sistnämnda återfinns även Designhjälpen, pro bono-initiativet hon startat där formgivare säljer sina produkter och där intäkterna oavkortat går till välgörenhet.

47 och 48. Hedvig Hedqvist (90) och Rebecka Tarschys (ny)
Journalister och författare
Maktlistans andra systerpar har under en lång karriär delat yrkesbana och expertområde. Och vilken designexpertis sedan! När de säger något, ja, då lyssnar väl ändå hela branschen.

49. Louise Liljencrantz
Designer
Ibland kommer någon som ligger helt rätt i tiden och förstår tidsandan till 100 procent. Under 2017 ville alla ha en inredning av Louise Liljencrantz men hon är hård, jobbar bara med dem ”som förstår”.

50. Ewa Kumlin (89) och Mats Widbom (ny)
Så många titlar, så lite tid
Vi kan inte längre skilja dem åt.

51. Kieran Long (1/ny)
Överintendent på Arkdes
Det var en lång väg hit men nu är Kieran Long på plats och Arkdes har äntligen fått en chef med gedigen kunskap, internationell bredd och ny-tänkande syn på samlingarna. Vi är förväntans-
fulla efter programsläppet med två renodlade arkitekturutställningar. Var är kvinnorna?

52. Tham & Videgård (10)
Arkitektkontor
Allt Bolle Tham och Martin Videgård gör pratas det om. Till exempel El Croquis 188. Men det slutar inte där, en retrospektiv över dem kommer att visas på Arkdes 2021. Lägg därtill nya priser och nomineringar och de numera sedvanliga prestigeuppdragen.

53 Kjellander Sjöberg (ny)
Arkitektkontor
KS växer med finess och framtidsanda, och ser till att våra städer gör detsamma. Commoning Kits blev en framgångsutställning, men varför sluta där när man kan fortsätta med projekt i England – och Burkina Faso? Och nomineringen till Bästa utställning på World Architecture Festival 2017 för The Forest of Venice. Och mycket mer.

54. Marcus Engman (11)
Designchef Ikea
Ikea förnyar sig ideligen genom intressanta externa samarbeten som lyfter både det egna varumärket och sina samarbetspartner. Under åren har också möbeljätten visat på goda förutsättningar att låta framgångarna spilla över till mer behjärtansvärda aktiviteter och jorden kan därmed bli en lite bättre plats att leva på.

55. Mark Isitt
Journalist
Mark Isitt gjorde som störst avtryck under året när han sydde ihop och även modererade Nordic Architecture Fair i Göteborg, en mässa och seminarieplattform som samlade branschen från hela landet, och som även lockade stora namn under angelägna rubriker.

56. Torleif Falk (6)
Stadsarkitekt, Stockholm stad
Ingen kan i sin vildaste fantasi tro att någon i Torleif Falks kostym kan rulla tummarna särskilt många varv under en arbetsdag. Det byggs, byggs och byggs överallt i Stockholmsområdet, Torleifs hemmakvarter och ansvar.

57. Note Design Studio (8)
Designstudio
Den multikreativa studion visar vägen för en designerroll i förändring. Möbler, passivhus och privatbostäder. Vi älskar allt Note gör.

58. Christer Larsson (7)
Stadsbyggnadsdirektör, Malmö
En gemensam nämnare i Malmö tycks vara Christer Larsson: Visionärt stadsbyggande, satsning på en regional nod för gestaltad livsmiljö med arkitektur, form och design och storslagen stadsfestival för en mer inkluderande stad.

59. Form Us With Love (22)
Designstudio
“An opportunity to show a younger generation that a pen is mightier than a sword and that a career in design is open to all”, så beskriver designstudion sitt samarbete med Non-Violence Project. Med workshops, seminarier och processer där hållbara material får visa vägen verkar FUWL i designens namn.

60. Viktor Barth-Kron (25)
Journalist
Han siar om en framtid då vi tar Elgigantens gata ned mot 7-Elevenplan och myntar begrepp som ”Att bygga om är stort, att bygga nytt är större”. Från Dagens Nyheter till Twitter är Viktors 
val att ta sig an de stora samhällsfrågorna med 
påläst humor. Det gör honom förstås till ett givet 
val hos oss.

61. Claesson Koivisto Rune (13)
Design- och arkitektkontor
Vad vore väl ett år utan minst en handfull nya projekt från CKR? Formgivartrion levererar 
resultat oavsett om det är arkitektur, armatur 
eller Dux 2.0.

62. Staden
Podcast
Dan Hallemar styr över Staden, och det för honom och podden in på en självklar plats på Maktlistan. Kommunikation är alltid ett sätt att påverka och Dan prickar oftast rätt.

63. Ola Serneke (28)
Byggherre
Ola Serneke är årets vd. Det är han såklart glad för, men inget slår plats 63 på Maktlistan dit han kommit tack vare sitt ledarskap, sin växande koncern och sitt engagerade samhällsansvar. Dessutom blir hans Karlastaden Nordens 
högsta hus.

64. Gert Wingårdh (9)
Arkitekt
Gert Wingårdh fortsätter sin strävan efter folkbildning i arkitekturens namn i både public service och den första boken i en serie titulerad Wingårdhs villor. Samtidigt rullar prestigeprojekten in: Nobis i Köpenhamn, Liljevalchs och 105 våningar i Täby. Härnäst väntar bud om Malmös skidbacke och Göteborgs arena.

65. Martin Rörby (37)
Arkitekturhistoriker
Med glädje, engagemang och stort kunnande upplyser Martin om arkitektur i tv, text och på stadens torg. I år har han även uppdraget att lyfta svensk arkitektur och kulturmiljö som en framtids- och hållbarhetsfråga i Sveriges Arkitekters nyinstiftade Akademin för kulturmiljö.

66. Magnus Månsson (ny)
Professor på Chalmers och arkitekt
För god arkitektur krävs en arkitekt som kan se till helheten, menar Magnus. Nu instiftar han, eller ja, hans stiftelse, Sveriges första tvärvetenskapliga professur i arkitektur och ekonomi 
på Chalmers.

67. TAF Arkitekter (ny)
Design- och arkitekturstudio
Gabriella Gustafson och Mattias Ståhlbom är inte bara aktuella med det sprillans nya inredningsprojektet åt Svenska institutet i Paris och pågående arbetet med Nationalmuseums nya restaurang och kafé. De vinner välförtjänta priser också! Och störst av allt är Maktlistan.

68. Elding Oscarson (ny)
Arkitektkontor
Jonas Elding och Johan Oscarson fick årets Kasper Sahlin-pris för Skissernas museum. Gratulerar! Kanske behöver vi inte vänta länge på nästa prestigebygge i Lund. Duons förslag till stadens nya centralstation är det ena av två alternativ som valts ut för vidareutveckling.

69. Andreas Martin-Löf (29)
Arkitekt
Få arkitekter i Sverige får som Andreas Martin-Löf varje projekt att bli ett prestigeprojekt. En uppföljning på succén Snabba Hus väntas 
i Järfälla, och Andreas Martin-Löf får återigen 
göra gott för många på samma gång.

70. Artilleriet (30)
Inredningsbutik
Det är svårt att skaka Artilleriet i dess grundvalar, och Rum tar gärna svängen förbi Göteborgs-butiken så fort tillfälle ges. Alltid inspirerande och mitt i prick.

71. Daniel Rybakken (ny)
Designer
Med ljuset som främsta medarbetare har Daniel Rybakken utforskat och berikat belysnings-
designen. Priserna och stipendierna har dragits till honom likt magnetism. Var framtiden inte ljus innan är den definitivt det nu.

72. Okidoki Arkitekter (14)
Arkitektkontor
Okidoki har fått som en del av sitt dna att aktivt delta i samhällsdebatten, ifrågasätta och agera för förändring via stadsbyggnad. Fortsätt valla staden i rätt riktning.

73. Kjellgren Kaminsky (70)
Arkitektkontor
Fredrik och Joakim fortsätter vara med och skapa hållbar och innovativ arkitektur och årets mest spännande är de passivhuscertifierade hyresrätter i massivträ som finansierats med crowdfunding och nu ska realiseras i Västerås. Man fortsätter dessutom stärka arkitektkåren och ta tillvara på nyanländ kunskap i det Kjellgren Kaminsky-initierade branschnätverket KAN Connect.

74. Göran Cars (51)
Professor i samhällsplanering KTH
Han flyttar Kiruna, tar makten i Örebro och fortsätter att tillsammans med Emma Jonsteg driva Nätverket för Värdeskapande stadsbyggande. Göran är en offentlig akademiker som har en hel del att säga om stadsbyggande, och inte räds säga det. När man kommer med rubrik-kompatibla förslag som nya städer och spårbunden trafik som lösningar på bostadsbristen får man också utrymmet att tala.

75. Folkhem (94)
Byggbolag
På Folkhem vill man bygga en hållbar framtid. Med Stockholm som utgångspunkt talar man 
om att minska koldioxidutsläppen med nära 
ett ton per invånare. Stort. Nu ska man bygga 
ett av världens största centrumkvarter helt i 
trä i Sundbyberg.

76. Stoft Design Studio (ny)
Designstudio 
Strimlor av tall som rullar ihop sig över tiden för att avslöja färgstarka träpaneler. Den multidiciplinära Malmöstudions skåp gjorde entré under utställningen What’s your DNA och är ett utmärkt exempel på Jenny Ekdahl, Ola Nystedt och Joel Herslow utforskande av såväl betydelsen av och möjligheten med de senaste teknologiska innovationerna, som traditionellt hantverkskunnande. En metod som känns som handen till framtidens handske.

77 Alexander Ståhle (92)
Vd Spacescape och stadsbyggnadsforskare KTH
Alexander har tydliga visioner om framtidens stad. Han sitter i samverkansgruppen för Smarta städer, tar fram mått och rekommendationer för stadsbyggandet i Göteborg, gör social konsekvensanalys av Stora Sköndal och vill utmana trafikmaktordningen så att bilismens behov kommer sist.

78. Peder Hallkvist
Stadsarkitekt, Örebro
I Örebro utmanar Peder Hallkvist gängse stadsbyggnadsmodeller. Först byggherresamverkan som blivit Örebromodellen och sedan modet att ge arkitekten makten och Utopia option på en tomt i staden för snabbare, enklare och effektivare planerings- och markanvisningsprocesser. Och var ökar bostadsbyggandet mest? Svar: Örebro.

79. HSB
Kooperativ bostadsrörelse
Snudd på hundraåring som startades för att skapa nya idéer för bättre boende. Låter som att uppgiften kvarstår. Med 560 000 medlemmar kommer också möjligheten att påverka situationen för många människor nästan automatiskt.

80. Erik Stenberg
Arkitekt och forskare KTH
När Erik Stenberg talar lyssnar vi. Han säger det som bör sägas och i den svindlande hastighet som bostäder byggs i dag anser Erik Stenberg att farten måste sänkas. Dessutom är han en outtömlig källa av kunskap som han generöst bjuder på.

81. Form
Facktidskrift
Vi önskar att tidningen Form låg högt upp på Maktlistan. Nu får vi nöja oss med att leta i bottenskrapet, men vi hoppas att Bo Madestrand och Salka Hallström Bornold ändå håller näsan ovanför vattenytan.

82. Ola Andersson
Arkitekt och skribent
Hallå, Ola Andersson. Vi friskas upp av inläggen i dagspress men undrar vad som händer under dygnets andra timmar? Upp på barrikaden igen!

83. Front (31)
Designstudio
Finast i år är deras nytolkning av Thonets Chair N.14. Mest funktionell är soffan Button för Swedese. Och mest Frontskt icke konventionell 
är Dune för Offecct.

84. Summit (41)
Publishing house
Daniel Golling och Gustaf Kjellin poddar på om allt mellan design och arkitektur. Lika relevant, påläst och intressant som tidigare bjuder de in 
till aktuella och underhållande samtal med branschens största och nya bekantskaper. Arkdes har dessutom blivit Daniel Gollings nya hemvist, 
som en hälsokur.

85. Åke E:son Lindman (86)
Fotograf
I ärlighetens namn ser vi inget slut på Åke E:son Lindmans regenttid. I år har han dessutom 
tänjt på gränserna för fotografi och arkitektur 
i utställning på Zornmuseet och efterföljande bok, resultatet blev ett – Experiment.

86. Tech Farm (ny)
Boendekoncept
Självförsörjande co-living och co-working för ”born globals” i arkitektritat flerbostadshus kan sammanfatta Tech Farm. Här finns appar för tjänster som städning och matlagning och pooler för cykel och kläder. Efter testprojekt på Östermalm väntar Täby Tower, 5 000 kvadrat-
meter med inflytt 2020. Fastighetsmiljonärer köper hälften av det högteknologiska boende-konceptet och planen är 100 kollektivboenden 
i teknikdrivna städer de närmsta tio åren.

87. Tomas Björkman (ny)
Finansman
Tomas Björkman är tillsammans med Dan Eriksson de så kallade ”fastighetsmiljonärerna” som går in med kapital i fastighetsbolaget Tech Farm. Men Tomas Björkman är mycket mer än så och lever som han lär. Mer kan vi läsa i hans bok Världen vi skapar – från Gud till marknaden. Läs den!

88. Stefan Nilsson
Trendspanare
Ingen spanar trender som Stefan Nilsson, frågan är vem som bryr sig i dessa trendfientliga tider när allt ska vara superhållbart. Fast det är alltid roligt att höra på. Och lite lärorikt.

89. Design Lab S (59)
Designstudio
Alicia Donat-Magnin och Samir Alj Fält fort-
sätter ifrågasätta reglerna för hur en design-studio ska vara. Med kollektiva Design Lab S tar de barnen på allvar i utforskandet av designens möjligheter. Nytt för i år är Design Arkiv S som utmanar invanda föreställningar om vad ett 
museum är och driver processen mot mer 
inkluderande designsamlingar.

90. LocalLife (ny)
Socialt nätverk
En smart stad som utmanar top-down-tankesättet och sätter medborgaren i fokus, det är KTH-
bolagets mål. Genom tekniska lösningar vill de binda samman det fysiska rummet med det digitala och hitta smart stad-lösningar som funkar på såväl stads- och infrastrukturnivå som individnivå. Stora ord för ett stärkt grannskap, helt enkelt. Startupen testas nu i bland annat Finnboda och Hammarby sjöstad.

91. Oscar Engelbert (21)
Fastighetspamp
Han säljer ut i fastighetsportföljen, anar vi bostadsbubblans slut? Ska vi följa efter? Samtidigt 
krängs både Norra Tornen och Gasklockan. 
Oscar Properties stannar på listan men faller fritt.

92. Krister Lindstedt (ny)
Arkitekt
Krister Lindstedt är processledare och chefs-arkitekt för Kirunaflytten, kallad världens största urbana omvandling. Får inte det enorma projektet in en på Maktlistan får inget.

93. Emma Olbers
Designer
Design med konsekvenstänk är Emma Olbers grej. Det talas om att hon under sina verksamma år aldrig släppt ifrån sig en enda produkt där inte miljön har varit en av de drivande aspekterna. Sen gör hon snygga saker också, under året bland annat omtalad bokal i Vallstaden och soffan Hanna för Ire - där hon även är creative director. 

94. Hyper Island
Skola
Hyper Island ligger i framkant för allt som stavas digitalisering och interaktivitet, ifrågasätter och gör saker på sitt sätt. När vd:n Sofia Wingren vänder en rad förlustår till vinst, återinvesterar och storrekryterar är förväntningarna höga.

95. Rättviseförmedlingen (ny)
Ideell förening
Léonie Geisendorf, Hilda Hongell, Ingrid Wallberg och Jane Jacobs. Listan på viktiga personer ur arkitekturhistorien som inte identifierar sig som män kan göras lång. Kvinnorna måste in i kanon. Rättviseförmedlingen efterlyste helt sonika kvinnliga arkitekter att lyfta. Bra initiativ! Rum ser fram emot att ta del av slutresultatet.

96. Atrium Ljungberg (ny)
Fastighetsbolag
Storbolaget tillfrågades om att bidra med bostäder till nyanlända i Uppsala men ville gör mer. Under hösten inleddes Välkomstprogrammet, en modell för ökad integration, med bland annat praktikplats, fadderskap och boende för personer som fått uppehållstillstånd. Man engagerar sig även i återvinning under fyndigt namn. Och planerar i Malmö för ett kulturhus för barn med målet att höja läskunnighet. Fint!

97. Björn Siesjö (47)
Globetrotter Göteborg
Göteborgs stadsarkitekt har verkligen varit ute och cyklat under året. Vi får hoppas att detta 
inte är bokstavligt när det kommer till tjänsten 
på stadsbyggnadskontoret, även om vi gissar att det är lättare att åtgärda navet på cykeln än 
i byråkratkvarnen.

98. Rasmus Waern (81)
Arkitekt
”Maktlistor är alltså inte bara tramsiga, utan också skadliga”, hävdade Rasmus Waern i kölvattnet efter förra årets lista. Vi fortsätter att tro på kraften hos arkitekten som även är en kritiker (men efterlyser starkare argument i ovanstående fråga i fortsättningen).

99. BillerudKorsnäs och Nine (ny)
Förpackningstillverkare
Allt vi köper eller kastar bort påverkar miljön, det är sedan gammalt. Trots det inkluderas BillerudKorsnäs bland de mest hållbara företagen i världen i Dow Jones Sustainability Europe Index. En av anledningarna? Deras arbete med förpackningsinnovation. Tillsammans med dotterbolaget, designbyrån Nine, introducerar de nya förnybara förpackningsmaterial och utmanar konventionella förpackningslösningar.

100. Peter Eriksson (15)
Bostads- och digitaliseringsminister (MP)
Satsningar på utveckling inom industriellt träbygge, innovativt och hållbart byggande och förstärkt solcellssatsning. Avsikten att öka antalet bostäder för äldre och ett, om än litet, försök till fler utbildningsplatser inom samhällsbyggnad. Så långt är allt bra. Men när ministern försöker skjuta över ansvaret för bostadsbristen på kommunerna känns det inte helt juste, det 
är trots allt hans ansvar att underlätta, 
eller reglera, byggandet.

 
Annonser:
Annonser