« tillbaka

Maktlistan 2019

Text: Redaktionen och Leo Gullbring

Herren på täppan. Armbåga sig fram. Sätta ned foten. Ni vet vad vi menar. Makt är makt är makt. Nu har Rum gjort det igen. Bestämt vem som har mest. Vi har utgått från tema Demokrati i år. Då rasslade det till, ser ni. En liten fågel kvittrade i vårt öra. En helt ny topp tre. Inga bananskal här inte.Finns så mycket att ta hänsyn till när man listar. Ska Sverige danska efter någons pipa? Dragit något i långbänk? Gäller att inte ertappas med fingrarna i syltburken, då åker man ned. 
Eller ut. Hjulet snurrar men hamstern är död. Greppar efter
halmstrån. Regeringen? Goddag yxskaft!

 

01. Emina Kovacic
Stadsarkitekt Karlshamn
Att vara stadsarkitekt tycker Emina är som 
att vara demokrativakt. Yes, säger vi. Vilken 
tur att det är just hon som står längst fram i Karlshamns stadsutveckling.

02. Anders Sjelvgren
Generaldirektör Boverket
Bristen på en svensk bostadspolitik får Anders Sjelvgren att förorda ”social housing” likt andra västländer, något som blir ännu viktigare när Sverige vuxit till 11 miljoner invånare 2028.


03. Helena Bjarnegård
Riksarkitekt
Helena Bjarnegård går från rollen som stads­trädgårdsmästare i Göteborg, där hon också suttit i styrgruppen för Älvstaden och jubileums­parken i frihamnen, till att bli Sveriges allra första riksarkitekt.


04. Andreas Norlén
Riksdagens talman
Andreas Norlén får representera ordet demokrati i rikets tjänst. Vad det nu innebär.


05. Kieran Long
Överintendent Arkdes
Att Arkdes äntligen fått en kunnig och påläst chef efter en miljonprogramskramare och två stolpskott lovar gott inför framtiden.


06. Jakob Trollbäck (ny)
Grafisk formgivare
Med de Globala målen ska världen räddas från extrem fattigdom, orättvisor och ojämlikhet, och så ska vi förstås stoppa den analkande klimatkatastrofen. Och det på 11 år! Men mål i all ära, det krävdes en före detta dj och klubbägare från Stockholm med en lång karriär i USA, för att reducera de mer än 5 000 orden till en effektiv grafisk profil som med 17 lättfattliga delmål kan förstås av jordens 7 miljarder invånare.07. Nina Due
Chef Röhsska
Är det äntligen dags för en ledare som stannar på sin post efter alla turer kring Röhsska? Efter 15 år i London, först som kurator vid Victoria and Albert, sedan British Council och nu senast som utställningschef på Design Museum, borde norska Nina Due klara Sveriges Lilla London. Kommer vi att få se utställningar typ Årets Design där göteborgarna kan rösta fram bästa designen som med tiden kan leda till Torsten och Wanja Söderbergs pris, designens Oscar på hela en miljon kronor? Eller ska vi hoppas på något mer involverande likt danska Index som verkligen vill göra skillnad?


08. Darja Isaksson
Generaldirektör Vinnova
Från digitala innovationsbyrån Ziggy Creative Colony och arbete i regeringens innovationsråd chefar nu Darja Isaksson för statliga innovationsverket Vinnova. Klimat, miljö och välfärd står förstås på dagordningen, men minst lika viktigt är en internationalisering. Vem vet, kanske kan svenska arkitekter få stöd att ta sig in på den danska marknaden med Darjas hjälp? Fast förhoppningvis med något mer spännande än ”hållbara livsstilar”.


09. Susanna Pettersson (ny)
Överintendent och chef Nationalmuseum
Svenska kulturarvets nyrenoverade högborg har förhoppningsvis fått en kompetent ledare jämfört med den förra värvningen från Finland. Susanna Pettersson förväntas fördubbla besökssiffrorna nu när utrymmet för att visa samlingarna tredubblats, fast det är knappast någon risk att de skönt färgsatta lokalerna ska stängas likt troligen Medelhavsmuseet eller Östasiatiska.


10. Atrium Ljungberg
Fastighetsbolag
Atrium Ljungberg ser kulturen som en självklar ingrediens i sina projekt. Nu väntar vi bara på 3D-printade hus och sedan får vi väl se var Satans demokratis alla 1 300 skådespelare dyker upp.


11. BIMobject
Byggportal
Malmöbaserade BIMobject samlar alla tillverkares byggdelar, från eluttag till dörrar och hela fasader, i nätets molntjänster. Vem behöver väl en arkitekt eller en byggnadsingenjör när det bara är att foga samman alla CAD-filer? Se upp!


12. Gert Wingårdh
Arkitekt
Gert Wingårdh räds inte att tala om skönhet i arkitekturen: ”Ändamålen har fått helga medlen. Därför har bostadsbristens spöke fått gå bärsärk tillsammans med kostnadsångestens troll. På dem biter ropen på skönhet och värdighet dåligt.” Att Gert dessutom är en folkkär och 
ypperligt medial arkitekt i både dagspress och
 i tv-soffan gillar vi.


13. Per Svensson
Politisk redaktör Dagens Nyheter
Dagens Nyheters arkitekturbevakning är i svagaste laget, men med Per Svensson som ny politisk redaktör får vi en tung skribent som tar tag i alla de stora frågorna: Varför har Sverige ingen bostadspolitik? Hur kan vi rädda små­städerna undan alla köpcentrum? Infrias verkligen löftena om en smartare stad?


14. Tatjana Joksimovic
Ny ordförande Sveriges Arkitekter
Kanske blir ordförandeskapet tuffare än rollen som planchef på länsstyrelsen i Stockholm för Tatjana Joksimović. På ytan talar Sveriges 
Arki­tekter långsiktig hållbarhet, jämställdhet och mångfald, men nere i djupet lurar lågkonjunktur och inte minst fula fiskar i form av storkontor som dammsuger marknaden.


15. Rahel Belatchew Lerdell
Arkitekt
Nu går det undan! Nackas ännu ouppförda höghus Discus har redan fått pris, student­bostäderna i Rinkeby är ju knappast någon överraskning. Vi vill att insektsfarmen Buzzbuilding intar Vanadisplan och producerar ekokäk. Och hellre Strawscraper än ännu en Max-hamburgerjoint vid Medborgarplatsen, ett urbant kraftverk som skulle ge lite höjdkänsla åt Södra stationsområdet. Ett extra plus är Hagsätra hubb som ska bjuda hyresrätter, kollektivboende, co-working och cykelverkstad.


16. Jonas Dahlberg
Gästprofessor Kungliga Konsthögskolan
Jonas Dahlbergs vinnande förslag till minnesmonument över Utøya var mästerligt, nu ska han utforska och leda kurs i gränslandet mellan konst och arkitektur i det offentliga rummet.


17. Oscar Engelbert
Fastighetspamp
Oscar Engelbert har lyckats rädda Vasastan från Aleksander Wolodarskis retroarkitektur; med Rem Koolhaas OMA till hjälp har Tors Torn till slut fått en rimlig gestaltning. Och BIG:s 79&Park i kanten av Gärdet visar att det går att bygga annorlunda och lyxigt så att man får valuta för upptrissade lägenhetspriser.


18. Johanna Frelin
Vd Tengbom
Johanna Frelins ledarskap knaprar undan för undan bort det hierarkiska systemet på jätte­kontoret Tengbom tack vare sin friska ledarstil. Vi ser fram emot 2019 och vill bli positivt överraskade.


19. Mark Isitt
Journalist och författare
”Borås är som en Sex Pistols-platta.” Mark Isitt är i sitt esse när Sveriges Radios Stadsinspek­tionen går stadssyn i sällskap med Karolina Keyzer och Mattias Lind Sverige runt. Och det behövs en diskussion kring hur den svenska modernistiska arkitekturens bitvis rätt brutala ingrepp förändrat alla Sveriges städer. En eloge också för boken Stockholm Sub om Stockholms tunnelbanas unika konstnärliga utsmyckning.


20. Färgfabriken
Konsthall
Program som New Urban Topologies, Experiment Stockholm och Skikt har drivit en annars rätt obefintlig svensk arkitekturdebatt.


21. Hampus Lindblad
Entreprenör
Hampus Lindblad arbetar helt i Sartres anda: Det finns ingen gud, vi är dömda till frihet, det är bara att anta utmaningen att uppfinna livet. Han är en av initiativtagarna till Borderland, norra Europas största festival för participatorisk konst och också skandinavisk systerfestival till mytomspunna Burning Man. Hampus har i Noden bredvid Nobelberget arbetat med att sudda ut gränsen mellan skapare och publik, mellan hemma och borta, mellan privat och offent­ligt: få människor att våga mötas i en alltmer individualiserad värld. Nu går han vidare med Det Blivande Huset i Frihamnen (tillsammans med Hugi Ásgeirsson, Cindy Larsen och Rodrigo Vargas) där co-working, livespelningar och konstnärsverkstäder samas under ett och samma tak. Välbehövligt generöst i ett alltmer gentrifierat Stockholm.


22. Karina Ericsson Wärn
Rektor Beckmans
Beckmans är modedesignskolan framför alla andra, men hur står det till med övriga designdiscipliner? Lite mer omvärldsanalys efterlyses så att studenterna slipper se sina alster ratas för att vi redan har sett dem förut.


23. Claesson Koivisto Rune
Design- och arkitektkontor
Arkitektur- och formgivartrion har sedan länge tagit över Ewa Kumlins roll som Made in Sweden-ambassadörer. ”Strict and soft” skulle kunna vara deras motto när de jobbar i Japan, i Milano och jorden runt.


24. Ola Serneke
Fastighetspamp
Ola Sernekes plats på listan är självklar i detta demo­kratiska tema då han med självförtroende
jobbar vidare med stort socialt patos.

 

25. Maria Lantz
Rektor Konstfack
Konstfack förblir en av Nordens främsta designutbildningar där man råkar tunga föreläsare som Beatriz Colomina och Mark Wigley. Men Maria Lantz borde inte bara prata om korsbefruktning de olika utbildningsinriktningarna emellan. Vi vill se vad som händer när inredningsarkitektstudenter möter experimenterande ädellabs­kollegor. Och så vill vi ha samma teoretiska nivå som i Eindhoven.

 

26. Torleif Falk
Stadsarkitekt Stockholm
Kommer Torleif Falk få stopp på stadens utförsäljning av mark som undergräver plan­monopolet? Kommer han ta strid mot segre­gering? Kommer han försöka involvera med­borgarna i planprocesserna? Vem vet …?

 

27. Markus Miessen
Professor design HDK
Medborgardialoger och participativ design blir lätt skendemokratiska konsensusdrivna manövrar för business-as-usual. Markus Miessen utforskar i böcker och underfundiga projekt inte vad som redan är, utan vad som skulle kunna vara. Hur påverkar lukt rumsgestaltning? Hur låter egentligen ett rum? I Markus, som tidigare verkat vid AA i London och Berlage Institute, har HDK, en av Sveriges främsta designskolor, fått en teoretiker av rang som inte skyr praktiken.


28. Form Us With Love
Designstudio
Under förra Stockholm Furniture Fair lät Form Us With Love besökare testa stolsprototyper för polska MDD. Demokratiskt så det förslår, och bara ett av alla uppslag från Jonas Pettersson och John Löfgren som i sin designiver engagerar sig i företag som BAUX och TID. Vi hoppas på mer av deras cirkulära design; Kungsbacka för Ikea, köksluckor gjorda av återvunnet trä och plast, gav mersmak.


29. Happy Times
Eventbolag
Vi letar efter ett arkitektkontor som erövrar stadens mellanrum och en stad i ständig förändring, och hittar i stället eventbolaget Happy Times som inspirerar byggbolaget Atrium Ljungberg och drar i gång urbaniserings­katalysatorn Elefanten på Brunkebergstorg och bjuder på mat och gindrinkar på Höjden under Way Out West. Snart bygger Martin Lagerberg, Rickard Levin, Gabriella Dahlbäck och hela gänget upp nya nattprojekt i Slakthusområdet och i Söderhallarna.


30. Karin Milles
Stadsarkitekt Norrköping
Karin Milles är numera rätt varm i kläderna som stadsarkitekt i Nordens Venedig. Efter skövling på 1970-talet har kommunen tagit bättre hand om de gamla industrikvarteren som i dag fylls av flanerare och studenter. Men staden ska vara för alla, tycker Karin, som ibland undrar om Norrköping verkligen vill ha en stadsarkitekt. Hon vill bli lyssnad på. Yes, såklart!


31. Alexandra Hagen
Vd White
Man kan förfasas över kritiserade projekt som Nya Karolinska, men i egenskap av bjässe bland arkitektkontor pågår också många aktiviteter med demokratiflagg, som exempelvis sam­verkans­programmet Smarta städer, Sweden Green Building Council, engagemanget i akademin, in-house-avdelningen för social hållbarhet och medborgardialog och alla pengar som läggs på arkitekturforskning.


32. Magdalena Malm
Direktör Statens konstråd
Offentlig konst borde ha en betydligt starkare position i Sverige. Att utveckla 1 %-regeln så att konstnärerna kommer in tidigare i byggprocessen är förstås utmärkt, men varför inte uppmana arkitekter att i högre grad anställa konstnärer i tyske Jürgen Mayer H:s anda?


33. Elisabet Andersson
Journalist
Film, böcker, teater och konst recenseras i alla tidningar, tur att åtminstone en svensk dags­tidning också håller sig med en flitigt återkommande kunnig och insatt arkitekturskribent. Elisabet har totalkoll och håller huvudet kallt i ankdammsdebatten.


34. Tor Lindstrand
Arkitekt, forskare, lärare
Livet mellan husen bygger staden, inte tvärtom. Tor Lindstrand förstår om någon att arkitektur är en process och inte en massa uppradade fysiska objekt. Vi uppskattar hans yvigt uppspelta och samtidigt väl pålästa attityd.


35. Dorte Bo Bojesen
Chef Form/Design Center
Danskarna regerar inte bara inom den svenska arkitekturen, nu har de också gett oss en stark chef för redan så livaktiga Form/Design Center i Malmö. Dorte Bo Bojesens karriär har gått via designskolan KADK i Köpenhamn och Borås Textilhögskola. Det är bara att hoppas att hon är lika öppen för alla skånska designinitiativ som företrädaren Birgitta Ramdell.


36. Sophia Wingren
Vd Hyper Island
Ingen designskola fokuserar på karriären som Hyper. I princip alla får jobb oavsett om det nu är interaktiv design, entreprenörskap, illustration eller, förstås, accelerated design. Företag, NGO:er, stat och kommun presenterar en brief, studenterna fördelar själva rollerna och levererar. Nu finns de förutom i Stockholm och Karls­krona också i Singapore, New York, São Paulo och Manchester. Men får man be om lite mer teori? Designhistoria, produktsemantik och semiotik kan man aldrig få för mycket av.


37. Tham & Videgård
Arkitektkontor
Bolle Tham och Martin Videgård sticker ut bland de svenska arkitekturkontoren, de förmår överraska och blir allt säkrare i små som stora projekt.


38. Andreas Martin-Löf
Arkitekt
Andreas Martin-Löf är inte längre det unga hoppet i svensk arkitektur. Fyrtio år fyllda följer han i Jacques Herzogs fotspår när han lanserar en parfym under eget namn. Lyxen fortsätter i dyra lägenheter ovanpå Hotel Continental i Stockholm och högst upp i göteborgska Karlatornet. Vi är förstås mer spända på Junior Living, små snabbyggda lägenheter i Västberga i Stockholm.


39. Christer Larsson
Stadsbyggnadsdirektör Malmö
Christers utredning om vår gestaltade livsmiljö har blivit riksdagsbeslut, nu lämnar han över riksarkitektrollen till Helena Bjarnegård. Kanske kan det bidra till att vi får tillbaka en socialt engagerad arkitektkår som inte nöjer sig med konsultrollen. Christer fortsätter i rollen som stadsbyggnadsdirektör i landets tredje största stad, inte minst med Amiralsstadsprojektet som är ett av många som ska demokratisera Malmös stadsrum. Dessutom är han nu också professor vid arkitekturskolan i Lund, sitter i insynsrådet för Arkdes, i Nordic City Network, assisterar Chalmers och deltar i en mängd andra projekt. Sover han aldrig?


40. Evelina Kravaev Söderberg
Designchef H&M Home
Under året har H&M Home utvecklat och breddat sitt koncept ytterligare, och också öppnat den första egna konceptbutiken. Hittar man inte till den styr Evelina Kravaev Söderberg även skutan online och i shop-in-shops. Impact som är svår att undvika. Nu undrar vi var hennes motsvarighet på Ikea finns.


41. Monica Förster
Formgivare
Monica Förster driver designprocessen i helt rätt ordning. Nördigt besatt av att skapa bestående och karaktärsfull design, och samtidigt effektiv genomförare med kunder världen över.


42. Helena Mattsson, Catharina Gabrielsson
Arkitekter och forskare KTH
Radarparet Helena Mattsson och Catharina Gabrielsson driver djuplodande och samtidigt konkret aktuell arkitekturforskning. De har två tunga böcker klara för utgivning om hur nyliberalism och avregleringar har satt sina spår i europeiskt byggande och den postmoderna arkitekturen. Håll utkik efter Neoliberalism: 
An Architectural History.


43. Asante
Arkitektkontor
Frida Öster och Carolina Wikström tar över som generalsekreterare för Europan, en av världens största arkitekttävlingar. Kommer de även lyckas få Sveriges Arkitekter att propagera för fler öppna arkitekttävlingar?


44. Daniel Fagerberg
Arkitekt
Rätt vind fast det är mitt i vintern, klart Daniel Fagerberg ska ut och kitesurfa. Annars är det trä som gäller, och när Daniel inte får gehör hos svensk skogsindustri för sina idéer om att bygga hus i stället för att göra blöjor och papper av träråvaran, drar han till Jakarta och över­tygar presidenten där om att bygga en skyhög skyskrapa helt i trä. Nja, det roddes inte helt i land, men nu ska det i alla fall bli en 16 våningar hög skrapa i Sundbyberg. Och så tog han hem Nacka kommuns miljöpris för sina plusenergihus helt i trä i Tollare. Bygg hållbart, inte billigast möjligt.


45. C.F. Møller
Arkitektkontor
Vi kunde ha valt Vandkunsten, Dorte Mandrup och Schmidt Hammer Lassen också. Danskarna har bitit sig fast ordentligt med egna kontor 
Sverige runt, och på C.F. Møller nöjer man sig inte med fasaddesign, här bjuds en genuint samhällsbyggande arkitektur.


46. Cecilia Ömalm
Konstnär
När framtiden blir allt mer skrämmande tror vissa att svaret på vår tids utmaningar finns i det förflutna. Cecilia Ömalm är däremot fullt medveten om att arkitektur är mer än nostalgisk dekoration, för henne är den makt, politik, psykologi, religion och filosofi i en ohelig allians. Cecilia bygger nya rum i collage av gamla etsningar, skapar suggestiva cyanotypier, men trivs helst utanför konstgallerierna när hon pryder Riche bar med takrosetten Astrophyton Darwin­ium, skapar egyptiska skendörrar på Brillo och gömslet Tereuma ute på Tuna torg i Vallentuna.

 

47. Åsa Bergman
Vd Sweco
Konsultgiganten Sweco styrs sedan ett år till­baka av koncernchef Åsa Bergman, som efter 27 år i många positioner på Sweco nu håller i rodret. På dagordningen står bland annat smarta städer med hållbarhetstänk för att avvärja den hotande klimatkatastrofen.


48. Anette Scheibe Lorentzi
Stadsbyggnadsdirektör Stockholm
Makt så att det räcker, men en haltande demokrati.


49. Emma Jonsteg
Arkitekt och vd Utopia
Emma Jonsteg argumenterar för att arkitekter ska ha mer makt och inte nöja sig med rollen som underkonsulter. Vi väntar med spänning på bygge i egen regi i Örebro, och så förstås på kollektivhusprojekten KomBo i Stadshagen och i Sundbyberg.

50. Maria Nyström
Professor Arkitektur och 
samhällsbyggnadsteknik
Det är klart att vi ska resa till Mars med Elon Musk, om inte annat för att dumpa Trump och andra som förgör vår planet. Maria Nyström, som undervisar vid Chalmers och HDK, ser resan till den röda planeten som teknikkatalysator för världens fattigaste länder, fail-safe-teknik i rymden är lika relevant i Tanzania och Kenya. Och att skapa arkitektur och design nästan helt utan materia är en nog så relevant utmaning i kretsloppssamhället. Nu har Maria också gett sig in på hur vi ska klara vår matförsörjning med sjömat via SWEMARC så att befolknings­tillväxten inte spär på växthuseffekten ännu mer.


51. Klimatklubben
Community
Vilket härligt initiativ som hösten 2018 startades av Emma Sundh, Maria Soxbo och Johanna Nilsson. 27 000 Instagramföljare kan inte ha helt fel! Way to go!


52. Petter Stordalen
Hotellmogul
När Petter Stordalen ser en lyftkran blir han lycklig. För honom betyder det stadsutveckling. Många av hans miljoner har gått till förr så 
deppiga Brunkebergstorg, som snart döps om 
till Prunkebergstorg, men då får nog Nivå 
Landskapsarkitektur plantera lite mer grönt.


53. Catharina Thörn
Universitetslektor Göteborgs universitet
Place marketing eller stadsförnyelse? Catharina
Thörn debatterar i Göteborgsposten och författar böcker om gentrifiering, entreprenörs­urbanism och nyliberal stadsplanering. Hon ifrågasätter villkoren för stadsbyggnad: måste man verkligen ta ännu en mjölkstinn kaffe på Espresso House för att få ta del av vårt gemensamma offentliga rum?


54. Björn Siesjö
Stadsarkitekt Göteborg
Göteborg trodde i 14 år att man kunde klara sig utan stadsarkitekt, men till slut tog man in Björn Siesjö i en stad som har fullt sjå att växa åt alla håll och kanter, men framför allt mot havet. Cykelnörd djupt in i själen vill Björn göra Göteborg till en världsstad med Karlatorn, Frihamn och allt.


55. Thomas Bernstrand
Formgivare och konstnär
Alltsedan Do Swing och Sugar Ray, lampor att svinga sig över bardisken med och banka loss på, så har Thomas utmanat designprofessionen med sina verk. Soffan Bob för Blå Station (co-signad Stefan Borselius) är kommersiellt perfekt i sin ormlika anpasslighet, medan betongversionen skapar nya mötesplatser i parker och gaturum. Och Rörlig rymd på Odenplans pendeltågsstation gör dessutom allas vårt offentliga rum än mer tillgängligt och intressant.


56. Katja Pettersson
Konstnär, formgivare och lektor
Ingenting varar för evigt, inte ens design. Självklart att Katja Pettersson skapar spökdesign: objekt som försvinner när bäst-före-datumet nalkas. Utställningen Welcome back på Vandalorum ömmade också för vår klimatångest.


57. Maria Hellström Reimer
Forskare, professor Malmö universitet
Maria Hellström Reimer är teoretisk så det förslår, men som hon själv säger ”teori är ju bara nedskriven praktik”. Maria är generös, kunnig
och skarp när hon samordnar design- och arkitekturforskning både på hemmaplan och internationellt. Och givetvis är hon lika spänd som vi på hur en Riksbankens e-krona skulle kunna förändra hela vår konsumtion. Kan dess lilla transaktionsavgift till och med avskaffa inkomstskatten?


58. Petra Gipp
Arkitekt
Petra Gipp framhärdar i en numer sällsynt kombination av arkitekt och konstnär. Inte konstigt att hon nominerats till Mies van der Rohe-priset för Bruksgården i Höganäs. Spännande med små skulpturer som ska bli resultatet av en stipendie­resa till Frankrike i sällskap med alla verk av Strindberg hon kan hitta och ett botaniserande bland Rodins skulpturer.


59. Note Design Studio
Vem älskar inte det notiga i Note? Ingen. Vi applåderar allt studion gör.


60. Staden
Podcast
Dan Hallemar och Håkan Forsell far världen runt och söker stadens själ.


61. Matti Klenell
Formgivare
Matti Klenell har tillsammans med TAF, Carina Seth Andersson och Stina Löfgren skapat en charmigt kaotisk trivsam ny restaurang för National­museum med ett möblemang innehållande runt 80 olika objekt från olika formgivare.


62. Amanda Larsson
Grundare Magiska Trädgården
Stadsbyggande kan ju vara helt magiskt underbart, och särskilt om det är konstnären Amanda Larsson som håller i trollspöt. I stället för Disney-glättiga lekplatser låter hon barnen bygga själva, och så ordnar Amanda förstås tävlingar i sandslotts- och trädhusbygge. Med ett barnperspektiv på stadsplaneringen blir det mindre fokus på siktlinjer och i stället plats för det där alldeles förunderligt spännande livet mellan husen.


63. Varsågod. Här finns en plats för dig i sann demokratisk anda.


64. Karin Sköldberg
Vd Trendgruppen PR
Vi undrar hur hon orkar, men tror att det beror på hennes genuina kärlek till svensk design. Därför är hon också en ypperlig ambassadör för branschen.


65. Henrietta Palmer
Vice forskningschef Mistra Urban Futures
Det är nu det händer. Forskningsprogrammet Mistra Urban Futures går mot mål och vi vill veta allt om resultaten.


66. Kjellgren Kaminsky
Arkitektkontor
På med mössan! Nu tar Kjellgren Kaminsky spaden och börjar så smått gräva för sin nya linbana. Sedan tar de samma mössa till andra spännande projekt som vi på Rum längtar att få berätta om.


67. Elding Oscarson
Arkitektkontor
Det är inte många arkitektkontor som lyckas med konststycket att bygga vidare på ett gammalt åttabilsgarage och få till både galleri och villa, både recycling och kombiboende. Jonas Elding och Johan Oscarson överraskar i både små och stora projekt.


68. Ingegerd Råman
Formgivare
Vi får tåla oss till 2021 med Liljevalchs tillbyggnad, men vi har fullt förtroende för Ingegerd 
Råman och Wingårdhs. Under tiden fortsätter
en av våra främsta formgivare att producera sköna
bruksföremål som gör design tillgänglig för alla. Hennes kollektion för Kimura Glass gjorde förstås succé när den ställdes ut på National­museet för modern konst i Tokyo när Sverige och Japan firade ett halvt sekel av diplomatiska förbindelser, en något kortare tidsperiod än den Ingegerd har ägnat designprofessionen.


69. Veronica Hejdelind
Verksamhetschef Birthe & Per Arwidssons stiftelse
Veronica Hejdelind sitter på en stor säck med pengar öronmärkta för stadsutveckling. Nu hoppas vi att hon har mängder med demo­kratiska projekt som stiftelsen ska lägga pengar­na på. En professur räcker inte som resultat efter alla dessa år.


70. Lotta Agaton
Stajlist
Stajlistdrottningen Lotta Agaton regerar oförtrutet med egna studions inredningsarkitekt­kollegor. Hör henne dela med sig av sina inredningstips i Johanna Hulanders inrednings­podd.


71. Tove Regnander, Hans Hjelmqvist
Delägare och grundare Grand Relations
Hans Hjelmqvist och Tove Regnander producerar effektiv pr i nya kontoret skapat av Louise Liljencrantz Design. Extra plus till Hans och 
Toves skarpa insikt i formgivares tuffa utmaningar att med en futtig royalty driva både projekt och forskning.


72. Emma Olbers
Designer
Konsekvent miljötänk tar in Emma Olbers både som en tongivande inredningsdesigner av National­museum och vinnare av utmärkelsen Årets Designer. Det håller henne även kvar på den här listan. Grattis!


73. Kjellander Sjöberg
Arkitektkontor
Kjellander Sjöberg fortsätter ta hem priser, inte minst svenska Design S för förtätningsprojektet Etaget på Kungsholmen. Kanske tar de hem Mies van der Rohe-priset i år?


74. Omforma
Designnätverk
Med utställningen Makt/Egenmakt på Form/Design Center i Malmö utmanade Omforma designvärldens inskränkta strukturer med normkritisk design. Än mer designkritik finns i boken Makt/Egenmakt där bland andra Margot Barolo diskuterar designern som nyttig idiot.


75. Mats Widbom
Vd Svensk Form
Kommer Mats Widbom få styr på Svensk Form, eller kommer en hundraårig tradition alltsedan Svenska Slöjdföreningen fastna 
i marknadsföringsträsket? Vi hoppas såklart 
att det går lysande.


76. Färg & Blanche
Formgivare
Emma Blanche och Fredrik Färg nöjer sig inte med att sy i trä och metall. Armour mon Armor, deras första soloutställning och huvudnumret i Svensk Forms Milanosatsning för två år sedan, var lika egensinnigt formfulländad som alltid med samuraj-inspirerade kombinationer av hårt och mjukt. Nu är det i stället knäckebröd som gäller under möbelmässan i byggnadsvårds­prisade Julius hus, Bondegatan 21 A.


77. Massproductions
Möbelproducent
10 år i branschen, branschen älskar.


78. Jake Ford
Landskapsarkitekt White Arkitekter
Heaven is a place where nothing ever happens, Nathan Coleys verk invid domkyrkan i Lund är inledningen till en debatt om vad kyrkan kan bidra med uppe i Brunnshög vid Max IV och ESS. Projektet Råängen är ännu i sin linda.


79. Hedvig Hedqvist
Författare, inredningsarkitekt och journalist
Hedvig Hedqvists senaste bok, Swedish Modern (tillsammans med Christian Björk och Eric Ericson) befäster återigen hennes självklara plats på maktlistan. Få kan som Hedvig lyfta fram de stora dragen i det förra seklets design­historia, och samtidigt också de enskilda form­givarna. Hennes böcker gör svensk design- och arkitektur­historia tillgänglig för specialister, studenter och auktionssajternas alla fyndjägare.


80. Petra Lilja
Formgivare/konstnär
Vi hittade henne till slut, en formgivare tillika konstnär som ger sig i kast med det i Sverige närmast okända begreppet postantropocen design. Efter att ha undervisat på Linköpings universitets designutbildning i Växjö, kurerat och medverkat i utställningar i gränslandet design/konst (senast Experiment för utopier på Ystad konstmuseum), tar hon sig nu an vår överlevnad på planeten jorden, det som har legat henne närmast om hjärtat alltsedan tonåren.


81. Jonna Bornemark
Filosof Södertörns högskola
Hur många arkitektkontor kan skryta med att ha en filosof, sociolog eller semiotiker på av­löningslistan? Jonna är en ovärderlig resurs i kampen mot den positivistiska mätbarhetsfördumningen i New Public Management och förment objektiva medborgardialoger.


82. Familjen Catenacci
Hotell- och restaurangmoguler
De äger och driver halva världen och skänker oss vanliga dödliga en fläkt av glamor. Bling!


83. Space Popular
Där Rem Koolhaas hatar köpcentrum och slentrian­modernism ser Lara Lesmes och Fredrik Hellberg möjligheter. Vi ser fram emot Space 
Populars nya smarta fritidshus där hemmets härd blivit alla hårda installationer, bara att bygga på som man vill runtomkring.


84. Maria Blom
Chefredaktör Arkitekten
Arkitekten blir mer och mer av kvällstidning med snabba notiser. Maria Blom, kom hit så snackar vi om saken!


85. Hauschild+Siegel
Arkitektkontor
När byggande i egen regi är på modet bland arkitekter gör Cord Siegel och Axel Hauschild betydligt mer med plusenergihuset Ohboy vid Stapelbäddsparken i Malmös annars så stor­skaligt utslätade Västra hamnen. Hotellrum om 24 kvadratmeter med pentry, arbetsplats och cykel, och samtidigt ett involverande bostadshus som snart kröns med Västra hamnens första riktiga, om än rätt låga, skybar (HSB:s Turning Torso hade ju varit självklart). Cords arbete med bo­gemenskaper tog hem Kasper Salin-priset för flera år sedan med bonusmotiveringen: omsorgsfullt genomfört med en slags ”charmig slarvighet”.


86. Sara Danius
Kulturprofil
Knytblusar lär knappast stå i fokus när Sara Danius, efter allt bråk i Svenska Akademien, nu föreläser om fest och mode för studenterna på Beckmans Nobelkurs. Proust, Balzac och Woolf är är inte bara favoritförfattare utan också inspira­tionen till hennes senaste Nobel­klänningar skapade av Pär Engsheden.


87. Stefan Nilsson
Trendspanare
Stefan är visserligen långt från i samma klass som franska trendvisionärerna Elizabeth Leriche, François Bernard och Vincent Grégoire som vågar propagera mot konsumtionshysteri och för recycling. Men vi beundrar Stefan för hans uppsluppna generositet och välförgrenade nätverk.


88. Museea 
Utställningsscenografer, formgivare, konstnärer
Vi har känt abstinensen sedan Sofia Hedmans och Serge Martynovs Utopian Bodies: Fashion Looks Forward på Liljevalchs. I fjol fick vi lite mer med We are the Remix på Röda sten. Nu är de i gång med att kommentera växthuskatastrofen med Arktis som öppnar på Nordiska Museet nästa höst. Kan man inte tåla sig finns ju deras utställning A Queen Within: Adorned Archetypes på MoPOP i Seattle.


89. Ulf Nordfjell
Landskapsarkitekt
Alltid efterfrågad. Alltid lyssnad på. Siena- och Chelseapristagare i ett yrke som är minst sagt 
up and coming.

 

90. Peter Ullstad
Arkitekt Codesign
Hellre blommönstrat än arkitektsvart. Hellre hängivna kunder än ramavtal. Peter Ullstad vill se slut på prisdumpningar arkitekter emellan och förordar fyrsiffriga arvoden. Och så en sant socialt hållbar arkitektur där slutbrukarna dras in i hela processen och inte bara väljer köksluckor.


91. Julia Svensson
Chefredaktör Arkitektur
Tidningen Arkitektur är förstås en maktfaktor, men mest inom den egna kåren. Julia Svensson
lyckas inte lyfta Arkitektur ur Olof Hultins hårda mall: en liten försynt klapp på axel för gott arkitektjobb och någon enstaka debatterande text som inte är ännu mer brutalismromantik och självklart mål för det så kallade Arkitekturupproret.


92. Ola Andersson
Arkitekt, skribent
Dagens Nyheter kallar stolt Ola Andersson för kultursidans arkitekturskribent. Men varför syns hans säkra texter så sällan, är verkligen den svenska arkitekturen så händelselös? Inte Olas fel, han är en kunnig och påläst skribent tillika arkitekt, men vi vill höra honom oftare. Hans röst kanske, kanske kan få någon politiker att inse att Sverige faktiskt behöver en bostads­politik. Inga låginkomsttagare har ju råd med nybyggda lägenheter.


93. Okidoki Arkitekter
Arkitektkontor
Vi väntar otåligt på nästa normbrytande stads­utvecklingsprojekt.


94. Annica och Marie Eklund
Vd och kreativ chef Bolon
Efter en smyglansering i Milano för tio år 
sedan är Systrarna Eklund hemmastadda på den internationella designarenan. I samarbeten med Missoni, Jean Nouvel och Neri & Hu så 
har ulricehamnarna Annica och Marie gjort golvbeläggning hippt världen över. Synd bara 
att de gör allt i plast.


95. TAF
Design- och arkitekturstudio
Gabriella Gustafson och Mattias Ståhlbom gör design tillgänglig för alla utan att ge avkall på stilsäkerheten.


96. Åke E:son Lindman
Fotograf
Åke E:son Lindman är den svenska arkitekturfotografins grand old man. Med hjälp av hans säkra blick är publicering i arkitekturens alla husorgan garanterad. Nog är det makt!


97. Joakim Larsson
Stadsbyggnadsborgarråd Stockholm
Förhoppningsvis är Stockholms stads nya stadsbyggnadsborgarråd Joakim Larsson (M) lika genuint passionerad som en gång partikollegan Mikael Söderlund. Men kan han dra av sig en stel överrock och omfamna den demokratiska processen? Det borde stå högt på dagordningen så att kommunens alla andra demokratiska processer kan få blomma mer vilt. Bra att vi får stopp på Apple i Kungsträdgården, det offentliga rummet ska försvaras, men kommer Joakim verkligen vika sig för Nobelmuseets motståndare? Och så har vi ett alldeles särskilt önskemål: Se till att vi får en bar/restaurang-policy för Stockholms innerstad så inte stadslivet dör. Det är ju precis som Martin Stensö/Woodstockholm säger: ”Ska en enskild persons gnäll över att nattsömnen naggas i kanten få till följd att hundra pers inte ska få ha trevligt?”


98. Form
Facktidskrift
Form har inte haft det lätt sedan Ewa Kumlin utan någon större eftertanke kastade ut en av världens äldsta designtidningar på entreprenad. Vi vill ju se dem klättra på listan men hur står det egentligen till med upplaga och ekonomi, 
Bo Madestrand och Salka Hallström Bornold?

99. Mikael Olsson
Fotograf, konstnär
Mikael är fotograf. Ett av fotouppdragen för New York Times helgbilaga ledde honom helt otippat att dyka upp i rollen som Agent Glockner i Luca Guadagninos både rosade och risade remake av horrorklassikern Suspiria.


100. Åsa Jungnelius
Formgivare
Åsa Jungnelius är (tillsammans med den alltmer konstinriktade Pelle Sundberg) hoppet för svensk glaskonst. Och hon vill verkligen att det ska finnas liv utanför storstäderna. Vi gillar hennes takkonst för station Hagastaden på gula linjen i huvudstaden, men vi hade föredragit att hon gjort Arkdes snarlika portal i glas.


101. Daniel Helldén
Trafikborgarråd Stockholm (MP)
Vi vet ju alla att rum 101 är tortyrrummet 
där man ser ”sanningen”.

 
Annonser:
Annonser