« tillbaka

May your journey be successful

Text: Cecilia Öfverholm

Vi kikar närmare på Niall McLaughlin Architects utveckling av West Court på Jesus College i Cambridge. Ett vågat projekt som redan belönats med fina priser, och som vi bara sett början på.

En resa till Cambridge är inte bara 50 minuter med tåg från London, det är lika mycket en resa i tiden. Jesus College är en av de äldsta lärosätena, som huserar i en av de äldsta lokalerna. Det är nästan en skymf att kalla det lokal när det gäller byggnader som togs i bruk redan på 1200-talet, först som nunnekloster, som efter 1496 togs över av akademien och fick namnet Jesus College. 

I Cambridge andas man högre läroverk, och bland de mest välrenommerade skolorna i världen finns här. Jesus College är en av dem med inte mindre än tre Nobelpristagare bland tidigare studenter. Skolan är också en av de mest välbärgade med tillgångar på 243 miljoner pund, för att vara ganska så exakt. Vem har modet att åta sig en renovering och utbyggnad av detta? Svaret lyder Niall McLaughlin Architects.

Arkitektkontoret vann upphandlingen att skapa ett nytt auditorium på Jesus College, en delikat uppgift att gifta samman något nytt och voluminöst med något minst sagt urgammalt och anrikt. När vinsten väl var i hamn ändrades dock briefen.

  • Istället skulle vi renovera den existerande byggnaden som studenterna använde. Vi la ner mycket arbete på biblioteket och matsalen, in a sensitive manner, berättar arkitekten Tom McGlynn.

Trots ödmjukheten inför uppdraget och fingertoppskänslan renoverades byggnaden och den nya kafépaviljongen byggdes inom loppet av 18 månader. Dessutom renoverades en byggnad från 1970-talet och en ny entré adderades. Utdelningen lät inte vänta på sig och projektet vann ett prestigefullt RIBA-pris i maj 2018. Juryn motiverade valet med orden “This extension to Jesus College manages the difficult trick of feeling entirely old fashioned in its use of hand crafted materials … while remaining entirely modern in its loose geometry, use of daylight and simplicity of forms. Jesus College now offers a sequence of rational, thoughtful spaces that seems inevitable, but we know took a great deal of architectural skill and determination to deliver”.

Det är just det geniala i att använda högkvalitativa, traditionella material som ek, sten och tegel som skapar samhörigheten med de gamla byggnaderna, och som gör att skillnaderna långsamt kommer att suddas ut vartefter de nya materialen får sin patina.

  • – Resultatet kan tyckas ”effortless”, men i själva verket var arbetet komplicerat. Vi har tagit bort enorma mängder material från husets struktur som var uttjänt, och som vi var tvungna att ersätta med nytt material. Vi har byggt in stora stålbalkar bland annat och ersatt väldigt mycket asbest med annat material. Projektet har en komplexitet som inte syns på utsidan, säger Tom McGlynn.

Idag har innergården fått ett lyft tack vare den moderna byggnadens lätta glasfasad som går väl samman med de gamla tegelväggarna. 

  • Fasaderna går väl ihop. Det har blivit mycket uppskattat att gården blev så fin, säger Tom McGlynn.

Entréns geometri med trappor, rymd och cirkulation blev faktiskt också något av en succé, om Tom McGlynn får säga det själv. Nu väntar nästa fas, det ursprungliga uppdraget att bygga ett nytt auditorium, på att hitta sin finansiering. Det planeras för 300 platser i den nya aulan, och därefter ska arkitekterna även rita ett nytt arkiv och ett galleri, studentbostäder och sportanläggningar.

  • När allt är klart hoppas vi att West Court blir skolans nya centrala del, säger Tom McGlynn.

Professor Ian White, Master of Jesus College, håller med och lär ha sagt:

”We are excited by the opportunity the West Court development brings to take the facilities we can offer to students, alumni and the wider world to a new level of excellence”.

Det finns all anledning att fortsätta snegla på Niall McLaughlin och deras fortsatta utveckling av Jesus College och dess West Court. Det kommer säkerligen att bli en resa, längre än de 50 minutrarna från London, och vi lånar skolans motto för att ge arkitekterna en skjuts på vägen: May your journey be successful. 

 
Annonser:
Annonser