« tillbaka

Modernt mecka för pilgrimer

Text: Cecilia Öfverholm

Varje år beger sig miljontals muslimer ut på en pilgrimsfärd med Mecka som mål.

Det är den heligaste platsen för en muslim, och under hajjritualen förväntas varje besökande muslim spendera tre nätter i dalen Mina alldeles i närheten av den heliga platsen. År 2012 kom drygt tre miljoner personer till Mecka under högtiden, år 2030 beräknas antalet ha stigit till 20 miljoner. Det är svårt att föreställa sig, men staden Mecka som arrangerar det religiösa eventet står varje år inför en gigantisk utmaning när det gäller logistik och säkerhet. Oräkneliga polismän, läkare, städare, chaufförer, byggnadsarbetare och matleverantörer arbetar dygnet runt för att upplevelsen av hajj ska bli så bra som möjligt. En insats utan proportioner då högtiden anses vara den tid på året som den största mängden människor i världen samlas på ett och samma ställe.

Ungefär 100 000 tillfälliga, men luftkonditionerade, tält är den boplats som erbjuds pilgrimerna i dag. Men det är trångt och servicen är undermålig på grund av strikta restriktioner som finns kring byggande inom de heliga områdena.

Men nu finns ett förslag som kommer att ändra på förutsättningarna. Precis utanför den heliga marken, och alldeles utefter en av de större pilgrimslederna, ska ett nytt komplex byggas: Darb Al Mashaer. Bakom ritningarna står den Dubai-baserade arkitektbyrån X-Architects.

 

– Vi föreslog ett komplext nätverk av gång-vägar på olika nivåer för att förbättra för pilgrimerna att röra sig fram och tillbaka mellan Mina-dalen och Haram, säger arkitekterna i
ett uttalande.

De skisser som visats är inte blygsamma. Arkitekterna nu presenterat en detaljplan för 821 229 kvadratmeter har. En hel stadsdel som ger helt nya förutsättningar för service, boende och infrastruktur. En ny gångtunnel planeras och de omgivande vägarna har antingen en bro eller tunnel för att säkra fotgängarnas framfart. I dag blir situationen minst sagt kaotisk mellan fotgängare och övrig trafik just under de rituella dagarna.

Komplexet har fått sin form från de omkringliggande bergen. Höga punkthus i olika höjd ger en bra vy över området, och när de muslimska högtiderna klingar av kan Meckas invånare använda det nya komplexet till andra syften.

Vad : Detaljplan Var: Mecka, Saudiarabien Vem: X-Architects
Annonser:
Annonser