« tillbaka

Mönster blir tredimensionell armatur

Text: Maria Marteleur

En ny del av världen drar nu ljuset till sig tack vare det lilla sydafrikanska lampföretaget Willowlamp. Variationen och skönheten i den vilda naturen inspirerade den nyexaminerade Adam Hoets under den resa han gjorde på de afrikanska slätterna året efter han slutat sina arkitekturstudier på universitet i Kapstaden år 2000.

När han kom hem till Sydafrika bestämde han sig. Han skulle öppna en egen designbyrå. Inspirationen hade han redan fått. Nu var det dags att skapa produkter av de mönster och färger som han sett och upplevt under färden. Resultatet blev en mängd olika lampor, inspirerade av främst islamiska mönster. Med hjälp av kulkedjor, laserskuret rostfritt stål och förkromade mässingsdetaljer bildar lamporna lekfulla rutnät och effektfulla ljusmönster.

På grund av sin geometriska design skapas en spännande tredimensionell upplevelse som påminner om 1920-talets feststassar där pärlor skapade känslan av ett äkta swing. Lampan lyses upp av en kombination av halogen och LED-teknik och kan anpassas för olika önskemål som kan tänkas passa den specifika miljö den sedan ska hänga i. Tack vare sina skulpturala former drar lampan Mandala blickarna till sig både i stora och små rum och bidrar till en upplyst syn på en del av världen som ofta annars utesluts när det talas om urban design. Varje lampa består av högteknologiska material som kombinerar samtida ingenjörskunnande med traditionell hantverkstradition, eftersom varje armatur monteras för hand. På så sätt blir varje lykta ännu mer unik.

Annonser:
Annonser