« tillbaka

Nitton lägenheter och en butik

Att ett värdigt boende för människor med liten inkomst mitt inne i staden måhända är en utmaning men alls ingen omöjlighet visar kontoret Atelier du Pont med sitt nyligen färdigställda social housing-projekt i centrala Paris.

 

Parisområdet Belleville har tidigare mest gjort sig känt för sin arbetarklasshistoria och det faktum att Edith Piaf sägs ha fötts under en gatlykta på huvudgatan. Sedan 1980-talet har kvarteren också andats den romantiska, kreativa vibe som inflyttade konstnärer tagit med sig då hyrorna var låga och de eventuella pengarna man hade på fickan kunde gå till annat. Nu har gentrifieringen naturligtvis tagit fart men det finns motkrafter. 2010 utlystes en tävling om ett social housing-boende. Uppdraget vanns av kontoret Atelier du Pont som grundades av Anne-Cécile Comar och Philippe Croisier för drygt 20 år sedan. 

– Vi vann tävlingen 2010 men det tog lång tid att få bygglovet, det var det mest utmanande i hela projektet. Vi jobbade mycket med införandet av byggnaden i stadsbilden. Man måste respektera stadsplaneringsreglerna, säger den ansvariga arkitekten Luc Pinsard. 

 Kunden Elogie-Siemp var väldigt involverad i projektet. De har specialiserat sig på social housing och arbetat med sådana byggnader i femtio år, och producerat 28 000 lägenheter. De är väldigt krävande men har tack vare sin långa erfarenhet också de verktyg som krävs för att göra verklighet av sådant här projekt. 

Det är alltid, kanske speciellt i Paris, lätt att titta på historien genom rosatonad glasögon men struntar man i det och i stället tittar på de faktiska fotografierna som Luc Pinsard tog, innan arbetet påbörjades, på det gamla huset som stod på samma plats där Atelier du Ponts hus nu står, känns det självklart att det skulle rivas och ersättas med något värdigare. 

 

Nitton lägenheter och en butik står nu klara. Och eftersom det var fråga om social housing fanns en mängd regler att följa. Bestämmelserna för interiören medgav inga utsvävningar, hållbara och prisvärda material och ytbehandlingar ska användas. I arbetet med exteriören fanns fler möjligheter och betong och stål valdes till slut för att passa in i den existerande bebyggelsen. 

– Belleville består av två system som möts: å ena sidan smala, livliga gator kantade av hus i typisk Faubourg-stil som löper längs med kullen och å andra sidan kvarterscentrum med smala, ofta trädkantade, gator. Vi ville lyfta fram Rue de Bellevilles dubbla karaktär med en design som leker med tätheten och samtidigt tittar bakåt mot en historisk stil. Projektet innebär inte ett brott med den existerande bebyggelsen, utan snarare en samtida uppdatering av det klassiska parisiska kvarteret, berättar Luc Pinsard.

– Kvarterets hjärta är en grön gränd som harmoniserar med den existerande bebyggelsen och visar på tomtens djup. Fyrkantiga balkonger erbjuder generösa utomhusmiljöer och en fri utsikt över Paris. Den nya byggnaden passar väl in i betongdjungeln och gör verklig skillnad: vi säger hejdå till osunda miljöer och hej till en väl avvägd täthet, avslutar han. 

Annonser:
Annonser