« tillbaka

Nybrutalism med inkakoppling

Text: Carl Undéhn
Foto: Juan Solano

I jättestaden Lima i Peru finns inte mindre än 30 universitet. Ett av dem kan nu också stoltsera med landets mest spännande bibliotek.

Det Påvliga Katolska Universitetet, PUCP, i Lima är med sina 98 år ett av stadens yngre läro­säten. Men inför hundraårsfirandet 2017 satsas det stort med flera nya projekt och en välbehövlig förnyelse av lokalerna. Ett steg i satsningen är det nya biblioteket för den tekniska fakulteten. Det är en massiv konstruktion på över 5 000 kvadrat­meter, grovhuggen i sin form och till synes ritad enligt devisen ”människor kommer och går, men byggnader består”. Vilket ju onekligen passar bra till ett universitetsbibliotek.
    Det grova intrycket understryks ytterligare
genom materialvalet som är ett kontrastrikt samspel mellan stora glasfönster och rödfärgad betong.
    – Vi behandlade fasaden med naturliga pigment för att ge den en rödlätt nyans. Det är en färg som förknippas med traditionella byggnader här i Peru från tiden innan européerna kom, säger Patricia Llosa som ritade biblioteket tillsammans med sin kollega Rodolfo Cortegana på byrån Llosa Cortegana Arquitectos.
    De båda hör i dag till två av Perus mest om­talade arkitekter. Råa betongytor är något som ofta går igen i deras arbete.
    – Vi lägger alltid stor vikt vid materialet i våra byggnader. I arbetet med biblioteket ville vi med tydligt exponerad betong framhäva den ojämna ytan och dess textur. Framför allt hur det med tiden kommer att åldras och få en distinkt patina, säger Patricia.
    Centralt för hela byggnaden är den stora trappan på insidan. Redan på långt håll går det att tydligt följa hur trappan klättrar upp genom biblioteket och skapar ett karakteristiskt mönster av stigning mellan fönstrens placering på ytterfasaden.
    – Den speciella formen kommer främst av att vi ville överföra upplevelsen av trappan på konstruktionen och låta den dominera hela byggnaden, säger Patricia och fortsätter:
    – Naturligtvis spelade också yttre omständigheter som ljuset, byggnadens placering samt den stora skalan roll i utformningen. Men generellt tror vi verkligen på idén om en arkitektur som kan påverka alla sinnen.
   

Arkitekternas dragning till grova ytor märks också på insidan. I trapphusen och korridorer hittas även där väggar och tak i rå betong. Dagsljus faller in genom öppningar i taket och skapar en närmast schaktlik känsla.
    Att kalla det för ett uttryck av nybrutalism är ändå inget som Patricia håller med om.
    – Nej, vi tycker inte om att definiera våra projekt utifrån bestämda stilar. Varje projekt är resultatet av en viss situation, har sin egen process och ett enskilt resultat.
    I stället ser hon det färdiga resultatet som deras svar på vad de ansåg saknades på universitetet: flexibla lokaler och naturliga träffpunkter.
    – Grundsyftet var så klart att uppfylla behoven av lokaler för att studera. Men framför allt ska det vara en offentlig byggnad som bidrar till att studenter från olika fakulteter kommer samman.
    Från en stor central mötesplats med kafé mitt i byggnaden utgår två flyglar. I dem hittas labb­moduler, studierum och föreläsningssalar som kan anpassas efter de aktuella behoven. På taket finns också en 800 kvadratmeter stor terrass.
    Det nya biblioteket innebär ett tekniskt lyft för hela universitetet och Patricia beskriver byggnaden som ”hyperuppkopplad”.
    Med det menar hon inte bara tillgång till nätet. Tanken var snarare att med arkitekturens hjälp koppla samman på flera plan: Teknologiskt med modern utrustning, mänskligt genom att skapa platser för möten och historiskt med fasadens färg och formspråk som knyter an till en närliggande ruin från inkakulturen. Sam­tidigt ville de lyckas med den svåra balansgången att rita en byggnad som är både inbjudande och sluten på samma gång.
    – Det var som att skapa en fästning för att skydda böckerna, men även en plats som är öppen och transparent. Vi är nöjda med resultatet men har också lärt oss att arkitektur är något som aldrig slutar att överraska, säger Patricia.

Vad : Bibliotek Var: Lima, Peru Vem: Llosa Cortegana Arquitectos Färdigställt: 2014
 
Annonser:
Annonser