« tillbaka

Nyfyllda pumpar

Text: Matilda Stannow
Foto: Erik Nissen Johansen

Historier i Boråsbryggares lokaler.

I en ny ölhall i Borås vidareutvecklar Stylt sin inrednings-nisch att väva in och iscensätta livfulla historier i lokalerna. Ölhallen ligger granne med ett annat Styltprojekt, restaurangen The Company, mitt i Simonsland, som är ett av stadens gamla industriområden där textil­fabriker, spinnerier, garverier och färgerier tidigare huserade. Efter teko­krisen som drabbade Borås hårt på 1970-talet stod många byggnader outnyttjade. Men under senare år har Simonsland rustats upp och byggts om till Textil Fashion Center och rymmer nu både Textil­högskolan och kluster av företag inom mode, textil och design.

– Svenskt Konstsilke var verksamma i områdets största fabriksbyggnad i 89 år, en byggnad som ligger väldigt fint vid Viskan som rinner igenom hela området, säger Erik Nissen Johansen, kreativ chef på Stylt. Här fanns ett övergivet vatten­verk och pumphus som tidigare varit något av områdets nav eftersom industri­processerna slukade enorma mängder vatten. Det var här som fastighetsägaren Kanico gav oss i uppdrag att skapa en modern ölhall i rustik miljö. Som kontrast till Borås typiska pubar och sportbarer ville vi skapa ett annorlunda vattenhål som förmedlade stadens och platsens genuina industrihistoria.

Och referenser finns det gott om och mycket återvunna material med patina. Buteljer, backar och ölfat förvaras väl synliga och blir en del av de stämningsskapande attributen. I Pumphuset, som ölhallen inte helt oväntat heter, möts man av en lång bardisk som byggts runt en av vattenverkets stora originalpumpar. Här serveras mer än 100 sorters öl och långbord bidrar till ölhallskänslan. Och som sig bör i dessa dagar samarbetar man även med ett lokalt bryggeri.

– Till att börja med gällde det att bevara lokalernas unika känsla och detaljer som gamla pumpar, rördragningar, ledningar och elskåp från förr, fortsätter Erik. Skavanker och slitage lämnade vi som det var och det gamla betonggolvet färgade vi in fläckvis. Färgfläckarna är en blinkning till historier som säger att man förr kunde avläsa säsongens modefärger i Viskans vatten. När ån ibland svämmade över färgade den av sig på det som kom i dess väg.

Stylt är inte ensamma om denna storytelling-genre i restaurang- och hotell­inredningar, men de var pionjärer på området och förfinar och väljer historier, designlösningar och rekvisita med omsorg. Utöver inredningen har Stylt i detta projekt även ansvarat för interiörgrafik samt Pumphusets hemsida och grafiska profil. Ett exempel är de nya väggmålningar som förmedlar storyn om att det numer är ädlare vätskor än vatten som rinner genom det gamla pumphusets rörsystem. Det är både kul och snyggt.

Vad : Projektet Pumphuset - Bar, restaurang, ölhall Var: Viskastrandsgatan, Borås Vem: Stylt Trampoli Ansvarig arkitekt: Lena Olander (projektledare), Erik Nissen Johansen (creative director), Magnus Stenberg (konceptutvecklare/copywriter), Jerry Jansson, Luisa Navacerrada, Gudrun Bonér (designer), Sannalie Bartling (projektledare trading), Kasra Alikhani (grafisk design/art), Lucas Facchin (final art) Beställare: Kanico AB genom Kjell Berggren och Hanna Lassing Färdigställt: 2016
Annonser:
Annonser