« tillbaka

Nytt möter nött

Text: Helge Hellström

Stonehenge är 5 000 år gammalt – och för första gången finns nu ett besökscenter värt namnet vid platsen.  Det har tagit flera år att förhandla och ta fram nya förslag.

Den australiensiska arkitektbyrån Denton Corker Marshall´s vann år 2009 en tävling som gick ut på att byta ut det center som fanns på platsen, ett center man kallade ”a national disgrace”. Men nästa år bytte England regering och planerna skrotades. Förslaget var det sista i en rad som daterade ända bak till 2003. Det räddades senare genom finansiering från en lotto-fond. Byggarbetet började i juli 2012. Totalt 27 miljoner pund kostade det hela. Men då ingick överdäckning av motorvägen som går bredvid monumentet och att ta bort de gamla bygganderna.

Centret ligger 16 kilometer väster om stencirkeln och står därmed på världsarvsmark men utom synhåll från monumentet. Besökare får gå till fots till stenarna, eller åka buss. Byggnaden består av tre kroppar i olika material. De ryms alla under ett ståltak, vilket gör att det blir gott om övertäckta sittplatser under tak. Undersidan av taket består av zinkpaneler med ett

detaljerat mönster bestående av fyrkantiga perforeringar. Gemoetrin ska reflektera landskapet runt byggnaden. Runt de tre kropparna finns 211 vinklade stålpelare.

Den största kroppen är täckt med kastanjeträ och innehåller museets utställningsgalleri. En annan kropp har glasväggar och där huserar ett utbildningscenter, ett kafé och en affär. Den tredje och sista kroppen är täckt av zink, ligger mellan de två övriga husen och fungerar som biljettkassa.
Även om Stonehenge är ett uråldrigt monument gäller det inte för den nya byggnaden. Man har använt mycket lokalt material och tänkt till när det gäller byggandet. Exempel är hur taket skyddar från solen och kraftig isolering av husen.
– Designen är baserad på idén att centret är ett förord till stenarna. Formen och karaktären ska inte på något vis ta bort det visuella intrycket och känslan av tidlös styrka och kraftfull skulptural komposition som stenarna ger, säger Barrie Marshall på Denton Corker Marshall´s.

Annonser:
Annonser