« tillbaka

Om kroppsliga reaktioner, pizza och förvirrat fjäderfä

Text: Susanne Helgeson

Det händer inte ofta, men ibland drabbas jag av en lätt släng av Stendhals syndrom i kontakt med konstnärliga uttryck. Jag har aldrig fått varken hallucinationer eller yrsel men väl blivit mållös, gåshudig och tårögd inför till exempel en hommage à Lewerentz i fåtöljform, en fruktlåda i tung mässing och en pytteliten pizzakrog med jättekonstigt namn. Det sistnämnda inträffade nyligen vid öppnandet av Omnipollos Hatt på Hökens gata 3 i Stockholm.

Jag klev in, stelnade till och tvingades till en tyst överläggning i stil med: Nämen, vaf…vad är det här? Persikofärgade väggar, hängande suckulenter och selfiespegelbollar i taket, en lila ugnsmun, krattat lavalampsgolv, marmorerad väggpanel i mörkblågrönt och handgjorda korkbord? Lägg till fantastiskt öltappskonsthantverk, psykedelisk textil, munblåsta picklesburkar och Per B Sundbergs pimpade standardkeramik och förvirringen är både total och skönt befriande.

Jag menar hur ofta är det att a) jag ser något absolut annorlunda och b) objekt och miljöer kräver något av mig – en tanke utöver den slentrianmässiga, en äkta reflektion, ett ställningstagande … Och plötsligt bränner det till i tårkanalerna och jag ler lite fånigt när ordet ”tillsammans”

skär genom min hjärna. Kanske är det 1970-talsfeelingen i Moodyssons film med samma namn, men ännu mer tillvägagångssättet och ”tillsammansglädjen” i Omnipolloprojektet.

Här har de framgångsrika fantombryggarna Karl Grandin och Henok Fentie både deltagit i och överlämnat gestaltningsansvaret till Simon Klenell, Fredrik Paulsen och Kristoffer Sundin. Dessa har i sin tur bjudit in ytterligare egensinnigt kvalitativa uttryck signerade Karin Gille, Ulrica Nordström, Sara Söderberg, Björn Atldax och redan nämnde Sundberg.

Och namnet, vaddå ”allkyckling”? Omnipollo, korrekt uttalat åmnipåjjo, vilket också är namnet på Grandins och Fenties ölmärke, härstammar från ett reseminne i form av ett slags fågelgud målad i ett kyrkotak. En kombo av ordet omnipotent och pollo, ett rätt förvirrat fjäderfä. Och Hatt kommer från halvsysterkrogen Pizza Hatt som driver rätt friskt med den fete amerikanens snarlika namn. Solklart!

Ibland balanserar Omnipollos Hatt på hipsterironins gräns, men tippar som tur över och landar mjukt i den genuint goa, varmt välkomnande tillsammanskramen. Och i den vill jag vara.

Annonser:
Annonser