« tillbaka

Organiskt i SoFo

Text: Mats Almegård

Från Australien till SoFo. Aesop öppnar sin andra konceptbutik på Södermalm i Stockholm.

På Nytorgsgatan i det som brukar kallas SoFo, på Södermalm i Stockholm, har skönhetsprodukt­tillverkaren Aesop öppnat sin andra svenska brandstore. Precis som den tidigare, belägen på Biblioteksgatan på Östermalm, är den ritad av svenska designbyrån In Praise of Shadows.
    – Vi har en nära relation till arkitektur och vill verkligen inte öppna butiker som ser likadana ut över hela världen. Vår ambition är att smälta in i omgivningen, och i den nya butiken var det viktigt att få in känslan av SoFo och Södermalm, säger Bruno Bonnet som är Country Manager Scandinavia och på besök i Stockholm för butiksöppningen.
    Fredric Benesch och Katarina Lundeberg har ansvarat för projektet från In Praise of Shadows sida. Båda är mycket nöjda över att butiken kom att ligga på Nytorgsgatan 36 A eftersom huset (från 1936) är ritat av Backström & Reinius.
– Vi har tittat på bland annat trapphuset och återspeglat ursprungliga detaljer i vår butiks­inredning, säger Katarina.
    Tanken var att skapa en hemtrevlig känsla i den lilla butiken, vars begränsade utrymme var 
en utmaning.

 – Vi inspirerades bland annat av Thomas Demands textilväggar på Neue Nationalgalerie 
i Berlin när vi skapade butiksinteriören här, 
säger Fredric.
    Butikens inre har organiskt mjuka former som böljar utmed väggarna. Formen ger trä­panelerna en extra träig känsla och alträets färg ger en varm, inbjudande atmosfär. Tillsammans med mässings­hyllor och ett tak som är målat i rosa­beige skapas ett avslappnande och dämpat intryck som rimmar väl med Aesops estetik.
    – För oss var det viktigt att få rätt kurvatur och snickarna som vi hämtade i Italien (Solo Su Misura från Milano) gjorde verkligen ett bra arbete, säger Fredric.
    Viktiga detaljer är en vintage-stol och en vintage-lampa, men alldeles särskilt mycket är 
det Simon Klenells munblåsta svarta glasvas 
som suger åt sig blicken. Den är skapad unikt 
för denna butik.

Vad : Butik Var: Stockholm Vem: In Praise of Shadows
Annonser:
Annonser