« tillbaka

samiskt vis 

Text: Ellinor Thunberg
Foto: Jan Lipka och Åke E:son Lindman

Sväng av E45 mellan Jokkmokk och Gällivare. Fortsätt sedan 10 mil i nord­ostlig riktning, rakt ut i världsarvet Laponia. Där hittar du Naturum 
Laponia – ett besökscenter ritat och inrett av arkitektkontoret Wingårdhs.

Byggnaden ligger mitt i naturen och 
omges av vindpinade träd och karga fjäll.

– Naturen inspirerade stort när vi skapade det här huset. Det är ett med naturen och ett hus för samerna, säger Sara Helder, arkitekt på Wingårdhs.

Träbyggnaden ser cirkulär ut vid första anblicken, men har en lätt asymmetrisk rund form. Liksom i samernas traditionella kåtor spelar eldstaden en viktig roll och har en central placering i besökscentret. Här finns också en utställning om världsarvet och den samiska kulturen, kafé, hörsal, mötesrum och en liten innergård. I den senare samlas under vintern snö som ligger kvar ända fram till sommaren, och glasade skjutväggar gör ”snöfällan” till en del av interiören.
Nyligen firade världsarvet 20-års­jubileum och Naturum Laponias 
inredning är skapad för att hålla länge och åldras vackert i enlighet med det unika området.

– Det ska inte vara trendigt, utan bygger på platsen och kulturen.

Inredningens materialval och färgskala är därför modern, men samtidigt starkt kopplad till samernas kultur. 
I arbetet hade Wingårdhs hjälp av en samisk referensgrupp där konsensus skulle råda i alla beslut. Sara berättar att dialogen med gruppen var viktig för att få de kulturella tolkningarna rätt, men att det även var fascinerande att höra alla berättelser från historia till nutid.

Samiskt hantverk märks på flera håll, exempelvis på soffkuddar och dragstavar till draperier som smyckats i traditionell stil. Men mest iögonfallande är kanske receptionsdisken av kompositmaterial som har ett mönster återskapat från en kniv som skänkts av en lokal konstnär.

En specialdesignad lädersoffa kring eldstaden fungerar som läshörna, viloplats och social mötespunkt. Det bruna lädret återfinns även på sitsar till kaféets stolar och möter naturlig furu, kalksten och grånat trä, med enstaka färgklickar som bryter av och skapar en intressant kontrast. Två sådana exempel är innertaket som färgmässigt inspirerats av samernas högtidsdräkt, kolten, och toaletternas kakelmönster i rött, blått och grönt som hämtats från samiska textilmönster.

Lokalen är anpassningsbar och hörsalen kan omvandlas från föreläsningssal till barnteater eller festlokal beroende på behov. Sittplatserna kan flyttas undan till förmån för mjuka renfällar och väggen kan öppnas mot kaféet för att skapa en större yta. Även där kan stapelbara stolar och fällbord plockas undan eller placeras om.
Men när Sara ser tillbaka på projektet är det just de mer platsspecifika inslagen som receptionsdisken och soffan vid eldstaden, som hon själv är mest nöjd med. Hur praktisk en eldstad faktiskt kan vara i vardagen fick de också se redan under invigningen i september 2014.

– Det regnade horisontellt och var ett riktigt busväder. Det var blött och kallt, men det roliga var att när alla kom in så blev det på stenen runt själva eldstaden som de lade sina ytterkläder för att torka.

Trots många likheter med andra projekt när det kommer till arbetsprocess och metod har Naturum Laponia sin egen karaktär och resultatet blev mer hantverksinspirerat än vanligt.

– Det var spännande att jobba med den samiska kulturen, som är så specifik och lite udda, om man som jag lever i en stor stad. Där lever man bara i naturen och det man har runt sig, säger Sara.


Kategori: Besökscentrum Projekt: Naturum Laponia Adress: Laponiatjuottjudus, Jokkmokk Arkitektkontor: Wingårdh arkitekter Färdigställt: 2014
Annonser:
Annonser