« tillbaka

Passion för kaffe med Mjölk

Text: Kerstin Parker

Även om vi idag kan kommunicera med hela världen genom nätet finns det inget som slår det personliga mötet. Så kan man i alla fall tolka samarbetet mellan den venetianske designern Luca Nichetto och John Baker och Juli Daoust vid galleriet Mjölk i Toronto.

Mjölk är ett galleri med fokus på japanskt och skandinaviskt konsthantverk. Det var deras konversationer och passion för design och detaljer som ledde fram till den keramiska kaffeservisen Sucabaruca. Den består av tre koppar, en kanna, ett filter och en bricka, alla delar med handgraverade mönster och i tre färgpaletter: en helvit som är inspirerad av modedesignern Martin Margiela, en i pastellfärger karaktäristiska för japansk arkitektur och den sista i pop-färger som en hyllning till den eklektiske konstnären Jean-Paul Goude.

Men utgångspunkten var att realisera en produkt som skulle passa Mjölk och som enbart skulle vara tillverkad av lokala resurser såsom brickan av kanadensiskt lönnträ. 

Luca Nichetto har sedan många år delat sitt liv mellan Stockholm och Venedig, där han är född, och där Caffè Florian, ett av Europas äldsta kaféer, ligger. – Jag fick genast idén att designa en kaffeservis som strävar efter att kombinera den moderna kaffe-ritualen… med den kända traditionen från mitt land där kaffe har varit en kultdryck i decennier. Sucabaruca har ett flertal kulturella och formmässiga referenser såsom kannans kon-form till minne av karaktären ”Carmencita” från 1966 av Armando Testa för tv-showen Carosello. Luca Nichetto beskriver projektet som ”en smältdegel av idéer och energi” då det har involverat flera formgivare och konstnärer från olika länder. Servisen fick en utmärkelse vid Toronto Design Offsite och presenterades på vinbaren Gaston under Stockholms designvecka i februari.

Annonser:
Annonser