« tillbaka

Personligt: Jonas Forsman

Text: Cecilia Öfverholm

Himlen öppnar sig. Regnet öser ner. I och för sig inget ovanligt i Göteborgstrakten. Just denna dag lyckas designern Jonas Forsman rädda sig in på sitt kontor. Skorna hann suga upp en ansenlig mängd väta, strumporna klarade sig bättre.

Jonas Forsman har under våren varit aktuell med fåtöljen Shift Lounge Chair för Moooi. Men det är inte den han slänger sig ner i när han landar undan regnet. Kontoret delar han med ett tiotal andra personer. Jonas rum är ganska litet men han har ändå plats för ett skrivbord och en enkel verkstad.

– Här kan jag testa mina idéer, men prototyperna bygger jag oftast på respektive företag som jag jobbar med, säger Jonas.

Numera har han en gedigen lista på samarbeten: Ikea, Moooi, EFG, Housegard, Inner-most, för att nämna några. I undantagsfall arbetar han i team med andra designer. Ett exempel är när Jonas och Lars Wettre tillsammans tog fram brandsläckaren Firephant som i dag säljs via Housegard. Firephant är helt enkelt en snygg brandsläckare, som genom sin form för tankarna till en elefant och som prisats med Red Dot Award.

Priser på hyllan är det gott om hos Jonas Forsman. Den innovativa lösning Cable Cup som han också utvecklade tillsammans med Lars Wettre har till exempel prisats med Svensk Forms Design S. Cable Cup är en universallösning för alla världens taklampor, och får alla spretiga sladdar att samlas i en kåpa vars geniala funktion är att den är tillverkad i mjuk, flexibel plast. Tack vare den samlas sladdarna tätt upp mot taket utan att hamna snett. Så ovanligt enkelt. Varför har ingen kommit på detta förut?

Det är just sådana frågor som Jonas går i gång på. Cable Cups funktion har gått före formen, därmed inte sagt att formen inte är bra. Kåpan har en sfärisk form med större diameter och lägre höjd än hos vanliga takkoppar. Det bidrar till att överbliven sladd faktiskt får plats utan större problem. Någon har alltså tänkt. I Design S jurymotivering används ord som listig och fiffig, och juryn gillar helt klart Cable Cups enkla utformning, lätta hantering och breda användningsområde. Här får vi en skymt av Jonas Forsmans storhet. Han älskar föränderlighet och anpassning, så mycket att det har blivit hans signum i designvärlden.

– Cable Cup är den enda produkt som jag tillverkat själv och också startat ett företag kring, säger Jonas som ser flera fördelar när processen ägs av honom själv och han får möjlighet att påverka in i sista detalj.

– Ja, annars kan det vara så att uppdragsgivaren tar över produktionsdetaljerna. Ibland kan jag bli besviken på de sista smådetaljerna i slutprodukten. Men å andra sidan tar allt så mycket längre tid när man gör det själv, säger han.

Jonas är inte en person som lämnar något åt slumpen. Han utbildade sig inom teknisk design och fick redan då kombinationen av industridesign och ingenjörsvetenskap, något han varit trogen sedan dess.

– Det måste alltid finnas en innovationshöjd i ett projekt för att jag ska tycka att det är värt att börja jobba med det, säger han.

Därför har han också en egen liten testverkstad på kontoret, en nödvändighet eftersom hans angreppssätt ofta är tekniskt, och han också besitter kunskapen att testa grejer själv.

– Jag arbetar mer med funktion än själva utseendet. Det blir mer spännande och manar mig till nytänkande. Det kan vara så att jag kanske driver det ett steg längre. Jag är ju lite nördig på det området, säger han.

För Jonas har formen inget värde i sig. Det handlar om en kombination av form och funktion. Lampan Parasol är ett exempel som han själv är väldigt nöjd med.

– Lampans skärm vilar på en kulmagnet, som är intryckt i skärmen. Den bildar en liten bula högst upp och skapar på så sätt en spännande form. Men formen kommer från funktionen. När jag hittar sådana kopplingar blir jag riktigt glad, säger Jonas.

Han skulle lätt ha kunnat bli en renodlad ingenjör, men dras hela tiden åt uppfinnarhållet,
går på djupet i tekniska lösningar och arbetar ungefär som en forskare.

– Det stämmer. Jag vill använda de tekniska principerna på mitt sätt.

I dag är Jonas etablerad med många pågående projekt och uppdragsgivare, men så har det inte alltid varit. Den första tiden efter examen bestod vardagen av mycket gnet med egna projekt och idoga presentationer på företag. Nu rullar företaget på mer av sig självt; Jonas har blivit mer effektiv och utmanas av att hantera den kreativa biten, testandet och tänkandet, utan att det tar för mycket tid i anspråk. En ny konkurrent om dygnets alla timmar är lille sonen Olle.

Tid är en viktig faktor för Jonas. Stolen Shift, som i dag tillverkas av Moooi och som i våras uppmärksammades i Milano, har tagit många år att utveckla till dagens förändringsbara stol med en tredimensionell rygg i stickad textil.

– Det finns för lite tid att göra långa projekt i dag. Vanligtvis vill uppdragsgivarna att det ska gå på ett år, men till exempel Shift tog många år för mig att utveckla innan Moooi visade intresse. Det är helt klart en fördel för mig om jag kan få jobba på min idé själv först. Den uthålligheten är det inte många företag som har, säger Jonas.

Han anser att världen har för många designer, och företagen får hur många idéer som helst som de kan välja mellan. Det här leder till någon
slags nyhetshets som inte faller Jonas i smaken. Han har hittat sin nisch i en mer human design, där föränderlighet är ett nyckelord, och där
funktionen är viktigast.

– Jag har funderat en del på detta. Jag föredrar en vänligare design som inbjuder mer till användning. Det kan till exempelvis vara en hylla som går att justera. Det är större chans att vi behåller en sådan hylla när vi flyttar, säger Jonas och menar att möbeln i och med detta blir mer långlivad.

Han vill gärna bolla sina idéer med uppdragsgivarna och behöver deras input för att utmana sig själv ännu mer. Åter rör sig samtalet kring Shift som från början var en prototyp i rött, en ganska strikt stol, tunn i alla dimensioner, precis så som Jonas gillar att ha det.

– Det handlar om materialbesparing. För att uppfylla en funktion krävs en viss mängd material. Jag tycker att det är intressant att minimera mängden material och är fascinerad av estetiken, säger han entusiastiskt.

– Mina prototyper håller aldrig, de är alltid för tunna. Men det är på detta sätt som man förstår funktionen. Jag börjar ofta med sugrör, säger han.

När Moooi kom in efterlyste de mer komfort, mer omhändertagande. Stolen skulle fungera likaväl i en hemmiljö som på ett kontor. Förändringen påbörjades och i dag har Shift en mer voluminös sits. Den är ihopfällbar men fortfarande bekväm. Textilen har stått i centrum.

– Samarbetet har pushat mig framåt dit jag inte hade gått själv, säger Jonas.

Sin kreativitet bär han med sig hela tiden. Plötsligt kan det komma en idé till ett projekt och så börjar grävandet, sorterandet och värderingen. Sedan är det dags att skissa ner idén. Ibland är han ute i skogen med kaffe, ryggsäck och numera även barnvagn. Kanske är dessa stunder mer till för avkoppling än inspiration. Men det är då han får tid att vidareutveckla tankarna. Det tar tid, och tillhör inte den lukrativa delen av arbetet som designer.

– Jag är tacksam för att min sambo har ett vanligt jobb, skrattar han.

Form tar tid. Funktion tar ännu längre tid. Form och funktion tar längst tid. Men så blir det också bra.

 

 

 
Annonser:
Annonser