« tillbaka

Prisad vare arkitekten

Text: Cecilia Öfverholm

Behoven av flexibla boytor är en het potatis på både politikers och arkitekters bord.

Zanderroth Architekten i Berlin har prisats för sitt samtida inslag i en äldre stadsmiljö. Men det är inte den moderna yttre fasaden som är den egentliga storslagenheten utan husets flexibilitet. Samtliga 27 lägenheter saknar innerväggar. Arkitekterna byggde varje våning med betongelement som har en ihålig kärna vilket har gett både styrka och en lägre vikt. Tack vare innertakens konstruktion behövdes inga bärande element eller väggar inne i lägenheterna, vilket har gjort det möjligt för de boende att helt fritt planera sina kvadratmetrar. De allra flesta har valt två eller tre sovrum. Tre ägare har slagit ihop två lägenheter och skapat etagevåningar och en ägare har kombinerat fyra lägenheter på de två översta planen och skapat en stor takvåning.

– Ingen våning är den andra lik, säger arkitekterna Sascha Zander och Christian Roth till Dezeen.

Cb19 består av två sjuvåningshus i Prenzlauer Berg. Huskropparna bildar en innergård där det finns en liten lekplats och förvaring för till exempel cyklar. Trots det moderna uttrycket smälter huset in i miljön.

Projektet är ett samarbetsprojekt med den tyska organisationen Smart Homing. De 27 delägarna startade ett gemensamt företag för att finansiera konstruktionen och arbeta med arkitekterna för att skräddarsy lägenheterna.

– Vi förberedde allt så att det nystartade företaget kunde organisera sitt byggkollektiv. Hade vi inte gjort det hade vi suttit fast i mängder av detaljer i planeringsstadiet och det skulle innebära massor av extra arbete och problem på grund av att de inte hade någon erfarenhet av att bygga, säger arkitekterna.

– Fördelen med det här sättet att genomföra projektet är att man får en stor individuell frihet när det gäller formgivningen, till en låg kostnad och hög arkitektonisk kvalitet, lägger de till.

Det har blivit populärt med samarbetsprojekt likt detta och för närvarande jobbar Zanderroth Architekten med tio liknande uppdrag.

Vad : Flerbostadshus Var: Berlin, Tyskland Vem: Zanderroth Architekten
Annonser:
Annonser