« tillbaka

Sagan om de två tornen

Text: Lisa Marie Mannfolk Eklund
Foto: Peter Cook

Enkelt, funktionellt och vackert är arkitekten
Tony Frettons ledstjärnor. Med två bostadshus i Antwerpens
hamn strävar hans kontor efter att göra orden till kött.
Eller i alla fall tegel.

”Publicitet kan vara avskyvärd. Men bara om man inte får någon”, konstaterade skådespelaren Jane Russell när det begav sig. Arkitekten Tony Fretton håller säkert med. Han betackar sig nämligen för den mediala hajp som hetsiga arkitektur­publikationer piskar upp, men är samtidigt pepp på att få berätta om kontorets två höghus i Antwerpens nya expansiva hamnområde, i just denna arkitekturblaska.

– Vad som gör projektet unikt? Jag skulle inte kalla det unikt … Nej, det är inte ett ord jag skulle välja. Jag är emot signature architecture. Det har hänt så mycket med arkitektur och hur den behandlas. Disciplinen har blivit kapad av bilder, av yta, de senaste 20 åren. Jag vill inte vara en visuell vara, jag är intresserad av att göra enkel, vacker och funktionell arkitektur, säger han eftertänksamt på den skakiga telefonlinjen från Mallorca där han befinner sig på vad som utan tvekan är en välförtjänt semester.

Så vad är det för funktionella godbitar vi pratar om? Westkaai towers 5 & 6 är två av sex nya höghus som byggs i den belgiska stadens hamn. Schweizarna Diener & Diener Architekten och David Chippenfield Architects har ritat de övriga fyra, så områdets ambitioner har det inte varit något fel på. Tanken från Frettons håll har varit att kontorets hus ska samspela med de andra tornen men samtidigt bidra med ett eget uttryck, om än nedtonat. Säg för guds skull inte ikoniskt.

Glas, betong och tegel är de dominerande materialen. Framför allt teglet ger husen den visuella särprägeln och knyter dem till traditionella flamländska byggtraditioner. Det ena tornet är rött och den andra gult, klassiskt men inte tråkigt och exteriörerna får variation både genom materialet och satta mönster.

– Arkitektur finns inte för att se snyggt ut på bild, utan för att fungera I verkligheten.

Det genomsyrar sättet på vilket jag närmar mig olika projekt, inklusive det här. Jag gör hus som är till för människor, för att användas, med små fungerande detaljer som folk uppskattar. Den typen av hus är varken moderna eller omoderna, fortsätter han.

Kontoret har haft två utgångspunkter i sitt arbete: den storslagna utsikten och de omsorgsfullt arbetade balkongerna och entréerna. Trots den rejäla skalan finns en mänsklighet i tornen, vilket har resulterat i god feedback från folk på plats. Närheten till stadskärnan ger också liv till hela området och kopplar ihop både människor och tidsåldrar.

– Det fanns inga utmaningar i det här projektet. Allt var otroligt enkelt. Vi gjorde vad vi skulle, det fungerar och alla gillar det, säger Fretton något förvånande. Nästan koketterande.

Men ett hus är så klart inte bara ett hus, det är naturligtvis en skenbar enkelhet det talas om. En uppenbar respekt för, och kunskap om, staden och kontexten parat med en vilja att, åtminstone i det lilla, förbättra världen genomsyrar arkitekturen i de båda tornen. Kontoret har stor erfarenhet av att bygga i Belgien och uppenbarligen passar landets kynne bra med kontorets stringenta men vänliga 2010-talsmodernism.

– Det är en intressant tid vi lever i, mycket kommer att förändras, säger han när omvärlden oundvikligen kommer på tal.
– Jag undervisar också, och den yngre generationen har en helt annan ingång till arkitekturen. Jag har stort hopp om dem, de är intresserade av att jobba tillsammans med andra, intresserade av hållbarhetsfrågor och inte så upptagna av sin image och sitt ego.

Kanske kan de sex nya tornen fungera lite som arkitekturens svar på Antwerpen Six, den riviga grupp som vitaliserade Europas modescen i början på 1980-talet? Verka smått nydanande för hamnstaden. Fast äsch, nu tänker vi som en sådan där hetsig arkitekturtidskrift igen. Det är ju enkla, funktionella bostäder det handlar om.

 

Kategori: Bostad Projekt: Westkaai Towers 5 & 6 Adress: Kattendijkdok-Westkaai, 2000 Antwerpen, Belgien Arkitekt: Tony Fretton Architects Yta : 16 500 kvm Färdigställt: 2016
 
Annonser:
Annonser