« tillbaka

Sametingets parlament i nya Kiruna

Text: Cecilia Öfverholm

Sametingets nya parlamentsbyggnad i Kiruna ser äntligen ut att bli verklighet. Murman Arkitekter har ritat byggnaden.

En tålamodskrävande långbänk ser ut att få ett fint slut. Snart kan spaden sättas i marken för Sametingets parlamentsbyggnad. I nya Kiruna i närheten av de gamla gruvtornen finns en tomt som både kommunen och Sametinget finner lämplig. Det kan bli en vacker plats i en sluttning där Murman Arkitekters byggnad kommer att ligga likt en vindblåst snödriva.
    – Vi är närmare en start nu än på många år, säger en luttrad men hoppfull Hans Murman.
    Det är tio år sedan som Murman Arkitekter vann den internationella tävlingen i konkurrens med 110 andra om att få rita en parlamentsbyggnad för Sametinget. Fem bidrag gick vidare och i april 2006 korades Murman Arkitekters projekt Badjáneapmi som vinnare. Målet har hela tiden varit att byggnaden ska placeras i Kiruna, och det fanns en tänkt plats för den. Men den stora stadsflytten kom emellan och Statens fastighetsverk drog tillbaka sin ansökan om medel till byggnadsprogram hos finansdepartementet. LKAB skulle enligt Hans Murman aldrig ha tillåtit att den tänkta tomten bebyggdes.
    – Flera orter med samisk anknytning har erbjudit sig att hysa Sametinget, men Kiruna har varit den ort som utretts och som man beslutat om. Kommunikationerna är bra och staden erbjuder både jobb och utbildning för hela familjen.
    LKAB, Kiruna kommun och Sametinget har tillsammans med Hans diskuterat kriterier som mikro­klimat, närhet till kommunikation och service, vegetation, infrastruktur och lutningsförhållanden och utblickar.
    – Det här är ett hus som kan flyttas. Vi skulle kunna prefabricera delarna och vi såg inte alla problem med de tänkta tomtförslagen. När det var som tyngst 2009 gick luften ur mig, säger Hans.

Under flera år då man diskuterat Kirunas nya placering har han bibehållit kontakten med samerna. För ett par år sedan kom Kiruna kommun med ett nytt tomtförslag.
    – Jag konstaterade att den tomten
var den bästa platsen för oss i nya Kiruna! Vi kände att det här var bra och vi gjorde om utredningen tillsammans med Same­tinget. Eftersom det kommit flera nya till Sametingets styrelse åkte jag upp till Kiruna och drog hela historien, med början från tävlingsförslaget. Och de gillade det!
    Den tänkta tomten ligger i nya Kirunas nordöstra del i närheten av Tuolluvaara. Det är en sluttande tomt invid de gamla gruvtornen.
    – Jag har i den här frågan pendlat mellan hopp och förtvivlan i nio år. Men under tiden har vi övat upp vårt kunnande inom träbyggnadsteknik genom andra hus och nu är vi bra rustade för att kunna bygga en fin, storskalig träbyggnad. Jag brinner för de hus jag ritar men det här är ändå något speciellt, säger Hans.
    I januari kommer beslut från Same­tinget om projektet.

Vad : Parlamentsbyggnad Var: Kiruna Vem: Murman Arkitekter Beställare: Sametinget
Annonser:
Annonser