« tillbaka

Skyhögt intresse för ny skrapa

Text: Mats Almegård

Om fyra år ska Göteborg ha fått en ny skyskrapa som ska bli den högsta i Norden – 266 meter.

Den ska ligga på en plats som kommer att kallas Karlavagnsplatsen som ligger mellan Lindholmen Science Park och Ramberget i anslutning till Lindholmsallén. Byggnadens siluett kommer att vara synlig både från Göta älv och Göteborgs centrum. Karlatornet blir en del av det nya om-rådet kring Karlavagnsplatsen som totalt kommer bestå av tio kvarter med bostäder, kontor, handel och service. En total markyta på 32 000 kvm.

Bakom projektet står Ola Serneke, vd och grundare till Serneke Group. Tillsammans med Stadsbyggnadskontoret i Göteborg och Älvstranden Utveckling AB initierades en arkitekttävling för det omfattande byggprojektet. Segrande bidrag kom från amerikanska arkitektbyrån Skidmore, Owings & Merrill som ritar sky-skrapan. Den välrenommerade danska arkitektbyrån Entasis kommer att ansvara för planläggningen av Karlavagnsplatsen.

Intresset från göteborgarna har varit stort, rapporterade Göteborgsposten i slutet av september, och så snart 70 procent av lägenheterna är sålda startar bygget.

Vad : På ritbordet Var: Göteborg Vem: Skidmore, Owings & Merrill och Entasis
Annonser:
Annonser