« tillbaka

Som fisken i vattnet

Text: Matilda Stannow
Foto: Arkitektur+development

Nordens Paris. Jo det var ett smeknamn som Norrköping bar kanske tveksamt. Suffixet Venedig kan passa bättre till Katscha. 

Norrköpings kommun utlyste 2011 en ovanlig markanvisningstävling som vanns av Ingrid Reppen och Kai Wartiainen. Deras förslag Katscha (namnet på ett gammalt nordiskt fiskeredskap) föll juryn i smaken och vinsten motiverades på följande sätt: ”Förslaget visar ett elegant bostadshus som på ett lekfullt sätt hanterar balansen mellan respekt och fantasi. Fantasi i sin expressiva utformning och innovativa gestaltning. Respekt i sitt förhållningssätt till Industrilandskapets skala och formspråk.” Det är ju tyvärr ganska vanligt att det nytänkande och visionära i ett tävlingsförslag inte lyckas hänga med när projektet väl förverkligas. Men när Katscha nu är färdigbyggt finns det sinnliga uttrycket och vältänkta förhållningssättet lyckligtvis kvar både i exteriören och i interiörerna. Och ryktet om det spektakulära huset har nått långt, inte minst efter att det i våras fick priset som bästa bostadshus i Europa på fastighetsmässan Mipim i Cannes. Det nya huset med sin brutna form och fasad i skimrande aluzink är på samma gång spektakulärt och följsamt, där det hänger ut från kajen och rent fysiskt faktiskt landar mitt i vattenflödet i Motala ström. Tvärs över strömmen ligger Strykjärnet som av många anses vara en av Sveriges vackraste industribyggnader, något som självklart varit viktigt för arkitekterna att förhålla sig till, men även låta sig inspireras av när det gäller materialval och form. Strykjärnet är resligt och vertikalt, Katscha följer i stället vattenlinjen horisontellt och återställer på så sätt mönstret i den 400-åriga stadsstrukturen krig Industrilandskapet. Katscha rymmer 30 lägenheter, mellan 70 och 170 kvadratmeter. Alla med sin egen planlösning och en kombination av höga och lägre rumshöjder inom alla lägenhet, oavsett storlek. Principen är en representativ och högre rumshöjd i kök och vardagsrum som vänder sig ut mot vattnet.

Mot entrésidan och gränden ligger en intimare och lägre sovrumsdel, med ordinära takhöjder. Den vanliga ”balkonglådan” kändes främmande på platsen och har därför ersatts med en bred sittbar fönsterbänk, och den brusande vattenkontakten får man genom de stora och öppningsbara vikfönstren. Katscha är ovanligt inte bara på grund av sitt läge och sin form, även processen mellan arkitekt, byggherre och köpare har på flera sätt varit expe- rimenterande, något som ställde stora krav på alla projektörer, berättar Ingrid Reppen. – Dag Johansson, tidigare stadsarkitekt på Norrköpings kommun, gjorde ett klokt drag genom att sätta ett fast pris per byggd BTA. Vilket förslag som skulle komma till utförande beslutade kommunen sedan enbart på arkitektoniska grunder. Man drev därigenom byggherrarna att satsa på kvalitet och tog sedan betalt enligt taxa. Det är en metod som borde användas mycket oftare i svenska städer. I det här projektet gjorde IBAB en rejäl satsning genom att våga låta oss gå mot strömmen. Vi fick möjlighet att visa vår personliga tolkning av vad ett boende i staden kan vara. Och javisst, Katscha är en liten juvel mitt i den stora krassa bostadskrisen. I detta nästan overkligt attraktiva och vackra läge har den stora loft-living-drömmen kunnat realiseras i ett alldeles sprillans nytt hus. Det är ett ovanligt projekt som jag hoppas kan inspirera till att det i stället för priset oftare får blir arkitekters nytänkande och experimentlusta som premieras i markanvisningstävlingar och anbud. Fina fisken!

Kategori: Bostäder Projekt: Katscha Adress: Norrköping Arkitekt: Arkitektur+development Beställare: Ivarsson byggnads ab, IBAB Färdigställt : 2015
Annonser:
Annonser