« tillbaka

Stadens nya vardagsrum

Text: Cecilia Öfverholm

ARKITEKT: Kengo Kuma

Skottlands första designmuseum invigdes under hösten i den lilla staden Dundee. Som ni redan gissat handlar det om V&A:s utpost ritad av Kengo Kuma.

Kengo Kuma har redan sagt mängder med saker om det nya museet. Han vill att det ska bli stadens nya vardagsrum, att formen ska ge associationer till Skottlands dramatiska kustlinje, och att hans ambition har varit att föra samman naturen och arkitekturen.

Kengo Kuma lär ha sagt ”Jag är helt förälskad i det skotska landskapet och naturen. Jag blev inspirerad av klipporna i nordöstra Skottland – det är som att jord och vatten hade en lång konversation och till slut skapade den här oerhörda formen.”

Mycket kan ju tyckas lite förutsägbart, men så här i efterhand har vi även fått veta att flera komplicerade tekniska lösningar har använts i bygget av museet som en test inför det kommande projektet med Tokyo-OS 2020 där Kengo Kuma ska rita den stora idrottsanläggningen.

V&A Dundee är placerad i stadens gamla hamnkvarter som restaurerats för drygt 10 miljarder kronor och nu finns förhoppningarna att all världens folk ska strömma till.

Kengo Kuma har velat forma en byggnad utifrån Dundees två huvudaxlar: Union Street och Discovery Point.

Museet har en komplex struktur med ytterväggar som vrider sig både horisontellt och vertikalt, vilket skapar former som påminner om vågor eller fartygsskrov. Ingenjörsföretag Arup, som varit involverad i projektet sedan tävlingsfasen, arbetade nära  arkitekterna BAM Construct UK och projektledare Turner & Townsend för att försöka översätta Kengo Kumas vision till verklighet.

I de ursprungliga planerna var väggarna upp till 60 cm tjocka med stora stycken stål inbäddade inuti. Genom att experimentera med byggnadens form med hjälp av 3D-modeller och analysverktyg sänkte arbetslaget halva tjockleken på väggarna och ersatte stålskelettet med mycket tunnare förstärkta stavar.

Byggnaden fungerar på ett sätt som ett skal, eftersom det är en kontinuerlig och sammanhängande struktur. Taket, väggarna och golven stabiliserar byggnaden. Vridningarna och vikningarna av väggarna bidrar till att stärka byggnaden, på samma sätt som origami gör ett papper mer styvt vid vikning.

Byggnaden skjuter ut i två vinklar som är klädda i 2 500 horisontella betongpaneler. Ett spetsigt hörn sträcker sig en bit ut över floden Tay, närmare bestämt 19,8 meter bortom museets förankring på land, och gör att associationerna går till fören på en båt. I den här spetsen ligger museets entréhall, café och butik, och träpanelerna invändigt refererar till byggnadens fasad.

Museigallerierna nås via en trappa i foajén. På första våningen finns 1 100 kvadratmeter för temporära utställningar. Den permanenta skotska designutställningen nås via den centrala foajén. Här visas 300 skotska objekt som funnits i V&A:s samlingar, men också privata samlares kollektioner.

Det kanske viktigaste rummet är den ombyggda inredningen av Ingram Street Tearum av Charles Rennie Mackintosh. Interiören i The Oak Room, som bevarats och lagrats sedan 1971 då byggnaden förstördes, har restaurerats och rekonstruerats genom ett samarbete mellan V&A Dundee, Glasgow Museums och Dundees kommun.

Kengo Kuma har enligt egen utsago beundrat Charles Rennie Mackintosh sedan han var student, vilket också gjort det särskilt betydelsefullt att det restaurerade ekrummet fått den centrala platsen i byggnaden.  

En terrass som man når från de skotska gallerierna och från foajén bjuder på en utsikt över floden. En restaurang ligger också på första våningen med en utsikt över entrén och auditoriet.

Kengo Kuma vann arkitekttävlingen om museet 2010 i konkurrens med REX, Sutherland Hussey Architects, Steven Holl Architects, Snøhetta och Delugan Meissl Associated Architects. Den realiserade versionen överensstämmer väl med det vinnande tävlingsförslaget.

V&A Dundee är Londonmuseets första permanenta utpost utanför London, och V&A sällar sig därmed till klungan av andra stora kulturinstitutioner som också expanderat utanför sina ursprungliga lokaler. Louvren öppnade nyligen i Abu Dhabi (med design av Jean Nouvel), och Pompidou öppnade i Metz (av Shigeru Ban och Jean de Gastines). Guggenheim däremot vill etablera sig i Helsingfors, Vilnius och Abu Dhabi.

Den första tillfälliga utställningen på V&A Dundee heter Ocean Liners: Speed and Style, och har kurerats av V&A och Peabody Essex Museum i Salem i Massachusetts.

 
Annonser:
Annonser