« tillbaka

Stolpe in i Bourdeaux

Text: Cecilia Öfverholm
Foto: Iwan Baan och Francis Vigouroux

Bordeaux rustar sig för nästa års EM i fotboll och stadens nya fotbolls­stadion står färdig, signerad arkitektkontoret Herzog & de Meuron i samarbete med Group 6. Här ska fem EM-matcher spelas och arenan blir sedan hem för det lokala fotbollslaget FC Girondins de Bordeaux.  

Bordeaux’ nya stadion är anpassad för UEFA-kuppspel och kan ta emot 42 000 personer, vilket gör den jämförbar med exempevis Friends Arena i Stockholm. I perspektivet framstår Globen som en liten pingisboll med sina 16 000 platser.
    Vi kan också våga oss på en jämförelse i uppen­barelse, där Friends Arena mer framstår som en bastant pistmaskin medan Bordeaux­stadions framtoning för associationerna till en älvas skira flyktighet. 900 vita pelare bär upp stadion och bidrar till denna luftighet. Enligt arkitektkontoret har de inspirerats av Landes­skogens smala tallar, en skog som ligger alldeles söder om Bordeaux.
    I kontrast till den transparenta känslan vilar det rektangulära taket med sina skarpa vinklar. Taket hålls upp av pelarna och dess undersida avslöjar läktarnas rader och blir som en spegling av de breda trapporna som omger hela stadion.
    Herzog & de Meurons senior partner Stefan Marbach har varit ansvarig arkitekt. Han har tidig­are erfarenhet av stora idrottsanläggningar och ansvarade bland annat för St Jakob-Park-stadion i Basel i Schweiz samt nationalstadion för Pekings olympiska spel 2008 i Kina.
    Bordeauxstadion är skräddarsydd för just den plats där den är belägen: ett flackt landskap intill kanten av en sjö. Alldeles i närheten ligger också Bordeaux Exhibition Center.
    – Vi har aldrig försökt hitta inspirationen till stadion i den historiska delen av Bordeaux med sina hisnande vackra byggnader och monument, alla gjorda i den typiska kalkstenen. Mycket av det vi uppfattade som stadens elegans kommer från denna homogenitet i omfattning och materia­litet, dess precision och renhet i formen. Vi kunde inte kopiera detta, men vi har verkligen lärt oss av det, säger arkitekterna i ett uttalande.

Det är en multifunktionell arena där allt från rugby och fotboll till konserter och företags­evenemang kommer att finnas på agendan.
    Likt våra svenska diton har även Bordeaux’ nykomling fått ett sponsrat företagsnamn. De kommande tio åren kommer den att heta Matmut Atlantique. Tele 2 Arena vs Matmut Atlantique. Det kan vara lätt att falla för det mer exotiska.
    Matmut Atlantique invigdes den 18 maj i år och det franska försäkringsbolaget Matmut kunde därmed lägga till ytterligare ett engagemang för idrotten till sin redan långa lista på ungefär 200 partnerskap som företaget har per år inom idrottsrörelsen. Koncernen stöder redan ett stort antal discipliner via klubbar och elitidrottare. Här finns rugby, motorsport, segling, ishockey, fotboll och basket. Vad de betalar för att få ha sitt namn på Bordeauxstadion i tio år är dock oklart.
    Den totala kostnaden för design och konstruk­tion uppgick till 183 miljoner dollar, vilket motsvarar drygt 1,5 miljarder kronor. 42 månader passerade från första tanke till en färdig stadion, 26 av dessa var byggtid, de första 16 gick åt till research och studier.

Vad : Fotbollsstadion Var: Bourdeaux, Frankrike Vem: Herzog & de Meuron Area: Totalt 18,6 hektar Färdigställt: 2015
Annonser:
Annonser