« tillbaka

Storstilat i Malmö

Text: Frida Jeppsson Prime

Malmhattan och Lilla New York är några av smeknamnen Malmö fått i media när kulturkvarteret Malmö Live tar form. Här finns en mix av det mesta.

På Malmhattan blir det konsert, kongress, hotell och restauranger – ni kan konceptet vid det här laget. En del bostäder har även slängts in i blandningen.
    Konsert-, kongress- och hotellanlägg­ningen som invigdes i början av juni ligger precis bredvid centralstationen, vid Neptuniparken. Markanvisnings­tävlingen för detta vanns av Schmidt Hammer Lassen architects och Skanska. Bygghandlingsprojekteringen sköttes av Tengbom.
    – I Malmö Live har vi bland annat detaljprojekterat konsert- och kongresssalongerna tillsammans med Janinge Gustafsson från Akustikon, en av Sveriges mest välkända akustiker, och även gestaltat Malmös nästa destinations­restauranger. Det här blir stans nya sociala och kulturella mötesplats och det känns jätteroligt att vi har haft en så viktig roll i projektet, säger Magnus Nilsson, kontorschef på Tengbom Malmö.

Schmidt Hammer Lassens angrepps­sätt var att jobba med en idé runt den ”lilla staden”.
    – Vi har brutit upp den stora byggnads­kroppen i mindre enheter som interagerar med kontexten, säger Kristian Ahlmark, arkitekt och delägare, i ett uttalande.
    Komplexet är en massiv struktur, men blocken har arrangerats så att de upplevs som individuella byggnader. Kongress­anläggningen är placerad centralt med konserthallen i västlig riktning och
hotellet i öst. Fasaderna är klädda i glaserat kakel i vitt, guld och rödbrunt. Mål­sättningen är att projektet ska certifieras enligt LEED Platinum.

Vad : Arkitektur Var: Malmö Vem: Tengbom, Schmidt Hammer Lassen, Akustikon med flera.
Annonser:
Annonser