« tillbaka

Studier för framtiden

Text: Johan Kellman Larsson

Många menar att trä som ingenjörsmässigt material i framtiden kommer att få en helt ny betydelse. Den industriella epoken, mekanikens, som tog fart under 1800-talet håller nu långsamt på att ersättas av en ny. Det organiska materialet trä, närmast synonymt med hållbarhet, är på framväxt.

Tengbom tar med sitt nya uppmärksammade projekt tag i så väl miljöfrågan som den rådande bostadsbristen för studenter. En första prototyp av studentbostaden togs fram i samarbete med studenter under 2012 och ställs fram till 8 december ut på Virserums Konsthall.

– Vi vill med vårt utställningsbidrag visa på nya möjligheter och bryta invanda tankemönster. Hur är ett bra boende? Vilka material kan vi använda? En hållbar utveckling i framtiden kräver innovativa lösningar ur alla aspekter, säger Linda Camara på Tengbom.

Tengbom skriver i ett pressmeddelande: ”Trä har använts som byggmaterial eftersom det är en koldioxidneutral, förnyelsebar resurs. Trä produceras lokalt, väger lite och möjligheterna till fuktsäkrat, industriellt byggande är stora. Med trä får man ett lätt och formbart material som möjliggör kortare byggtider.”

Studentbostaden är på endast tio kvadratmeter – vilket gör att hyran reduceras till hälften. Trots sin ringa storlek är bostäderna utrustade med allt en student behöver: sovloft, kök, badrum och en liten odlingsbar täppa med uteplats utanför. Nästa år står 22 studentbostäder klara för inflyttning i Lund.

Annonser:
Annonser