« tillbaka

Teknik möter design

Text: Mia Masnic

Den franska formgivarduon Ronan och Erwan Bouroullec presenterar ett något oväntat projekt. För första gången designar bröderna produkter inom teknikbranschen, närmare bestämt en tevekollektion för teknikföretaget Sam­sung – ett projekt de själva inledningsvis var tveksamma till. 

Men de såg samtidigt en spännande möjlighet att få designa ett objekt som existerar i de flesta hem, berättar de för tidningen Rum under en förhandslansering av kollektionen i deras studio i Paris. Serif TV kommer att finnas i butik i början av november.
    Ambitionen var att förändra tevens karaktär och skapa ett objekt som smälter in i sin omgivning på ett mer naturligt sätt än dagens apparater.
    – Det här var en intressant och ny värld för oss. Tevens form och design har under de senaste årtiondena främst varit styrda av den teknologiska utvecklingen, utan stark koppling till vår livsstil eller den samtida kulturen, menar Erwan.
    – Personligen tycker jag att de flesta teveapparater är störande i hemmiljön, fortsätter Ronan. De extremt platta skärmarna tror jag blir en onaturlig del i hemmet, inget i verkligheten är ju så pass platt. Vi ville skapa en teve som kan leva tillsammans med andra föremål.
    Att översätta en teveskärm till ett riktigt objekt var en del av utmaningen. I närmare tre år utforskade och skrotade man en rad olika idéer. Processen började med ett abstrakt tankesätt för att senare övergå i praktiska experiment i studion, där de bland annat monterade isär mängder av teveapparater. Det var en ovanlig arbetsmetod för Samsung, men en helt vanlig designprocess för bröderna.
  

 – Vi ville jobba med bröderna Bouroullec just för att de har en annorlunda approach, där de fokuserar på människors livsstil. Så vi litade fullt ut på dem, berättar Kang-il Chung, designchef på Samsung.
    Resultatet är en kollektion med tre olika modeller och tre färgmöjligheter. Teveskärmen omges av en karakteristisk och elegant ram i plast. Namnet Serif kom till när de såg att kortsidan av ramen liknade ett seriftypsnitt, med formen av ett ”I”.
    Teven finns i tre olika storlekar där de två största modellerna även går att sätta på slanka fotstöd. Eftersom idén var att skapa ett objekt som går att placera var som helst i rummet och flexibelt flytta omkring, var designen av baksidan minst lika viktig. Den täcks av en textilpanel som finns i olika mönster.
    Bröderna Bouroullec tror på en come-back för teven.
    – Vi börjar tröttna på att ligga i sängen med en laptop, läsplatta eller smarttelefon. Jag tror att många vill ha större skärmar igen och vi kommer nog att se en förändring framöver på något sätt, menar Ronan.

Annonser:
Annonser