« tillbaka

Tengboms nya trikårer

Text: Mats Almegård

Ett av de områden i Stockholm som förändrats kraftigast under de senaste 20 åren är Hammarby sjöstad.

I dag är stadsdelen vid vattnet en av huvudstadens mest balanserade med en bra mix av bostäder och kommersiella lokaler. Industrikvarteren har dock – fram till nu – varit relativt orörda. Men nu står dessa inför en omfattande omvandling.

Fabege är den största fastighetsägaren av kontorsmarknaden i stadsdelen och med ombyggnationen av kontorsbyggnaden Trikåfabriken 9 fortsätter företaget förädla området. Våren 2015 initierade Fabege därför en arkitekttävling avseende den stora kontorsbyggnaden i Hammarby Sjöstad. Efter en prekvalificeringsprocess valdes fyra arkitektkontor ut. De fick i uppgift att ta fram förslag på hur den befintliga byggnaden skulle kunna utvecklas och förbättras. Segrare i tävlingen blev Tengbom – som i sitt vinnande bidrag föreslår en

byggnad på totalt cirka 20 000 kvadratmeter. Därmed slås dagens tre byggnader ihop till en enhet genom att utomhusgården glasas in och de i dag utspridda entréerna ersätts av två nya. De befintliga byggnaderna renoveras. Förslaget har höga miljöambitioner och är tänkt att fungera i harmoni med befintlig bebyggelse, samt ge kvarteret ett modernt lyft.

– Tengbom har varit lyhörda för våra önskemål kring både flöden och för att skapa levande bottenvåningar och vi ser verkligen fram emot att ta nästa steg i projektet, säger Anders Sävelin, fastighetschef på Fabege i ett pressmeddelande.

Vad : Vunnen tävling Var: Stockholm Vem: Tengbom
Annonser:
Annonser