« tillbaka

Toppen av toppen

Text: Cecilia Öfverholm
Foto: Åke E:son Lindman

Bokstavligt talat har Hemavan fått en ny topprestaurang. Murman arkitekter står bakom ritningarna.

Skidåkning i riktiga fjäll. Visst låter det lockande. Men tro nu inte att det räcker att styra kosan mot Östersund och Åre. Då har du bara kommit halvvägs. Något mer exotiskt än så får det allt bli om du ska till de riktiga fjällen. Det finns all anledning att pinna på ytterligare sådär fem timmar, eller drygt 40 mil norrut, upp mot Hemavan. Ur turistsynpunkt har området en offensiv strategi just nu. Här satsas det på lockelser av skilda slag: Billiga flyg med Hemavan som slutdestination, läcker hemsida nyligen prisad för rika webbupplevelser och White Guide-krog mitt i den nordsvenska snöyran. Inte nog med detta. Nu har Hemavan också begåvats med en ny, arkitektritad topprestaurang, Restaurang Björk, signerad Murman Arkitekter. Plötsligt känns de extra 40 milen från mittpunkten av landet och upp till Västerbotten lätta som pudersnö.

– Vi ville skapa något som hade en alldeles egen karaktär. En topprestaurang som var väl synlig och identifierbar, säger Hans Murman.

Hans Murman har frångått en annars lågmäld arkitektur som många gånger präglar nybyggnationer i fjällvärlden. Restaurangens spetsiga form syns väl nerifrån dalen och kan möjligtvis, och förhoppningsvis, sätta tonen för andra byggnader när Hemavan/Tärnaby som skidort fortsätter sin expansion. Murman Arkitekter ville skapa något uttrycksfullt och personligt som inte innebar några större merkostnader för uppdragsgivaren Hemavan Alpint AB. Husets prefabricerade moduler med balkar fick dels styras av inredningsmåtten.

– Vi tänkte att gästerna ville sitta mitt emot varandra, ha tillgång till den fina utsikten och möjlighet att packa ihop sig runt borden, med plats för hjälmar och vantar, utan att det för den skull blev trångt, säger Hans.

Själva möbleringen fick på så vis styra balkarnas placering. Även andra hänsyn och mycket tankeverksamhet finns bakom konstruktionen.

– Vi ville kunna bygga upp huset med hjälp av helikopter. Varje prefabricerad modul i huset fick därför maximalt väga ett ton så att en helikopter kunde lyfta delarna på plats. Det var ur den synvinkeln ett speciellt projekt. Och roligt, säger Hans.

I slutänden visade det sig att en provisorisk väg ändå fick användas på grund arbetet med vatten, avlopp och konstsnöanläggning. Restaurangen har fått en intimitet och rymd på samma gång. Här finns sittplatser för 80 gäster, och loftet, som ger en viss dramatik i arkitekturen, ger plats för ytterligare några fler.

– Från loftet har man en helt annan utsikt. Gavelfönstren ger också interiören ett fint släpljus, säger Hans.

Strax efter årsskiftet åkte Hans Murman upp till restaurangen för att tillsammans med fotograf Åke E:son Lindman dokumentera resultatet. Då hade restaurangen inte ännu öppnat på allvar.

– Det var kallt som sjutton, minus 36 och det är först nu man kan börja använda restaurangen. Det ska bli intressant att se hur den fungerar, säger han.

Det är alltså bara att boka det där billiga flyget, eller köpa en extra mugg kaffe och ställa in farthållaren på bilen – eller varför inte välja den exotiska Lapplandspilen – mot de riktiga fjällen.

Vad : Restaurang Var: Hemavan Vem: Murman Arkitekter
Annonser:
Annonser