« tillbaka

Tropiskt i Kastrup

Text: Cecilia Öfverholm
Foto: Adam Mørk

Att återfödas som fisk har aldrig funnits som tanke – men nu framstår det plötsligt som ett rätt coolt alternativ. För vem vill inte bo i en sagolik, arkitektritad byggnad signerad 3XN?

Och dessutom få möjlighet att glida in i rikedom och berömmelse redan på rom- eller yngelstadiet? Bli beundrad, omhändertagen och omhuldad i en totalt ph-kontrollerad miljö, omgiven av de allra vackraste och färgstarkaste arterna.

Det är här de allra största lyckostarna i den tropiska fiskvärlden hamnar, på Blue Planet Aquarium. Och som människa kan vi få ta del av allt detta fantastiska utan att behöva simhud mellan tårna, fenor, våtdräkt eller ens tuber. Det är bara att bege sig till Kastrup och den nyligen invigda vattenvärlden.

Både exteriört och interiört böljar byggnaden likt havets strömmar. Från luften ser man formen av en snäcka som skickar byggnadens delar i olika riktningar.

I mitten, i snäckans hjärta, finns ett runt glastak som också är taket i byggnadens huvudrum som binder samman de olika avdelningarna. Byggnaden lockar att sätta örat mot entrén för att höra havets brus, precis som barnet som trycker strandens vackraste snäcka
mot sitt.

Som besökare på Blue Planet Aquarium kliver du direkt in i detta cirkulära rum där böljande väggar och enorma akvarieglas förtrollar. Dagsljuset filtreras genom det stora glastaket.

Det är lätt att tänka sig en putsad fasad, matt likt snäckans slitna skal, men kontrasten med 3XN:s val av en blänkande metallfasad öppnar upp för än mer fantasi. Är det på riktigt, eller finns Blue Planet Aquarium bara i drömmen? Kastrup nästa.

Annonser:
Annonser