« tillbaka

Tusen år vid torget

Text: Cecilia Öfverholm
Foto: Anders Sune Berg

När det brinner i knutarna i Danmarks äldsta stad gäller det att snabbt rycka ut. Men tyvärr kanske det inte räcker. I den lilla staden Ribe i Danmark finns många fantastiska berättelser, en av dem kommer här.

Det var till Ribe de kristna kom från Tyskland på 1100- och 1200-talen och det var här vikingarna konverterade till kristendomen. Bara så där. Med den rikedomen på fast mark skulle man som kommun kunna luta sig tillbaka och sätta kronan lite på sniskan. Men så gör man inte i Ribe. Staden är allt annat än en insomnad historisk plats. Den jobbar i stället aktivt med att vara en turistattraktion.

I mitten av staden finns ett torg och vid kanten av detta torg tronar katedralen, omgiven av en lägre bebyggelse som kommit till successivt under de senaste 700 åren. Perspektiven svindlar lite och det där med att snabbt rycka ut känns på tok för långsamt. Här måste brandslangen ligga framme varje dag.

För det var just en sådan kringbyggnad vid torget, alldeles intill katedralen, som brann ned år 2000. Brandorsaken är inte fastställd även om det florerar flera teorier om allt ifrån en cigarett som slängts på olämpligt ställe, till en onykter person som orsakat branden i sin lägenhet. Att ingen vet gör frågan fortsatt dramatisk. Lundgaard & Tranberg Architects vann uppdraget om den nya byggnaden på torget.

– När vi började gräva för grunden upptäcktes rester av den äldsta byggnadsgrunden i Danmarks historia. Ruinen berättar mycket om vikingasamhället och deras utveckling mot kristna, säger Erik Frandsen, arkitekt på Lundgaard & Tranberg.Vikingarnas konvertering har tidigare inte varit så viktig i Danmark, men nu förändrades arkeologernas intresse.

I dag finns den gamla ruinen synlig i en del av det nya huset som Lundgaard & Tranberg ritade. Uppdraget var från början att rita en praktisk kontors-byggnad för kyrkans anställda. Byggnaden skulle också innehålla en öppen del där invånarna kunde se på film, lyssna på före-läsningar och exempelvis konfirmeras.

– Vi funderade på hur man skulle kunna integrera detta med ruinen, som varit en byggnad för de allra första munkarna som kom från Tyskland. De kallades för Kannike, och ruinen som finns kvar i dag var platsen där de åt mat, säger Erik.

Uppdragsgivaren Ribe Domsogns Menighetsråd tyckte att utgrävningen kunde få ligga i källaren, men arkitekterna kom på en annan lösning så att berättelserna kunde få upplevas av alla, inte bara de som använde byggnaden.

– Vi föreslog att man skulle lyfta byggnaden över marken, och göra ruinen till en del av ett offentligt rum. Kunden förstod först inte att det var möjligt att göra den synlig, och öppna upp den för allmänheten, säger Erik.

I dag exponerar den glasade bottenvåningen ruinen, så att även de som bara passerar byggnaden kan uppleva den.
Projektet drevs med ledordet anpassning. Dels fanns en begränsad budget, dels den väldigt avgränsade ytan på torget, den omkringliggande låga bebyggelsen som inte fick utmanas, och så den pampiga, ikoniserade katedralen.

– Det var ingen idé att försöka göra en ny ikon, säger Erik.

Ribe som stad behövde dessutom mötas med en viss känslighet och Lundgaard & Tranberg letade efter något hantverksmässigt fasadmaterial som med tiden fick en vacker patina.

– Valet landade på handgjort tegel, men som utvecklades speciellt för den här byggnaden och där ingen platta är den andra lik, säger Erik.

Glaset runt ruinen tålde inte alltför tunga mate­rial och de rödbrända tegelplattorna utformades likt fiskfjäll. Även takbjälkarna har gjorts i en lätt konstruktion av stål och timmer. Byggnaden samspelar med de karakteristiska sadeltaken som flera av byggnaderna runt torget i Ribe har.

– Det var viktigt för oss att skapa något för invånarna i staden, något som inte var institutionellt. Platsen besöks av många som har sorg exempelvis, och vi ville skapa en stämning med färgerna, och en intim atmosfär, säger Erik.

 

Kategori: Kontor och offentliga rum Projekt: Kannikegården Adress: Torvet 15, Ribe Arkitekt: Lundgaard & Tranberg Architects Yta : 998 kvm Uppdragsgivare : Ribe Domsogns menighetsråd Ingenjör: Oesten Färdigställt: 2014 - 2016 (tävlingsvinst 2012)
 
Annonser:
Annonser