« tillbaka

Två stenhus och ett kök

Text: Cecilia Öfverholm
Foto: Mathias Wagmo

TEMA OFF THE GRID: Det blåser på Särsö. Nästan alltid. Långt ut i Stockholms skärgård står ett par hus byggda i sten. Här finns varken fort eller fel. Bara Slow house.

”Mänskligheten är en ganska ball apparat”. Jobb i veckan och ledigt på helgen. Och alla åker åt samma håll i rusning. Det är ibland en förutsättning, men riktigt allt behöver inte vara lika.

Citatet ovan är Mathias Wagmos, formgivare, arkitekt och delägare av Vida Arkitektkontor. Vi pratar om Slow house, Mathias och Susanne Wagmos byggnadsprojekt ute på Särsö.

– Det är irrationellt, säger Mathias.

Stället ute på ön har mycket, men nästan inget av det som finns i stan. Här är köket till exempel utomhus.

– Vi är ute otroligt mycket. Även om det småduggar lite står man där och lagar mat. Det blir ett ordentligt miljöombyte, säger han.

Vi pratar om pengarna som styr, den snabba takten med vilken bostäder växer som svampar ur marken. Mathias känner en ny eftertänksamhet hos vissa kommuner. Det vore kanske bra att stanna upp lite. Eller är det bara önsketänkande hos en som bygger ett Slow house?
Särsö har varit en byggarbetsplats under ganska många år nu.

Det började med en gul liten koja i skogen. Här bodde en liten tant och en farbror, som ville sälja sin skogsstuga. Det fanns inget bygglov, men ett strandskydd. Efter två år av förhandlingar och ritningar, advokater och mark- och miljödomstol kom så beslutet att Mathias fick uppföra två byggnader på tomten, samt en brygga. Det kan tyckas långdraget, men känns som en blixt jämfört med vad som komma skall: den långdragna skapelseprocessen som förhoppningsvis aldrig tar slut.

– Särsö kommer aldrig att bli klart. Jag har skaffat mig något som är kul jättelänge, säger Mathias.
För han älskar att bygga saker. Det har han alltid gjort. Han började med ett båtvrak i garaget under tonårstiden, sedan dess har han renoverat 60-talsbilar, en segelskuta och byggt trähus. Nu var det dags för ett i sten, som ska stå där för alltid.

– Det är en kombo av att vilja ha något man inte kan köpa, och se till att ha kul. Det är egentligen så enkelt. Jag tycker att det är roligt och jag är tillräckligt egoistisk. Jag har inget tungt konstnärstänk kring det här, säger han.

Det är desto tyngre att bygga stenhus. Att dessutom göra det på en skärgårdsö kan vara rena kamikazeuppdraget. Bryggan var moment ett, med två stora stenkistor.

– Det var enda gången i projektet som vi fick hjälp utifrån, förutom glada hejarop från släkt och vänner förstås, säger Mathias.

När väl stenen låg på plats i kistorna under vattnet var det dags att släpa upp lecablock i skottkärra från bryggan till byggarbetsplatsen uppe på berget. Det var här uppe på en slät klipphäll som husen skulle stå.

– Det stora huset är placerat i en förkastning, en klippvägg, och från den skjuter huset ut
som en förlängning. Klipphällen är frilagd i det stora huset.

”Så fint och rent” är en tanke som far förbi när man ser den blottade hällen, men att bara skrapa rent berget utan traktor tog tid och först efter två år kunde den första grundstenen muras på plats.

– På alla öar bor det kufar, och den allra roligaste var en gammal stridspilot som hette Fritz. Han hade ett eget sågverk, och gjorde egna plankor. Det där såg ju jätteroligt ut så jag frågade om jag fick köpa in mig. Han lärde upp mig och efter det började jag på allvar att ta hand om våra tallar och granar. Vi sågade upp allt vi behövde fälla, torkade till virke och sågade udda dimensioner på plats. Först började vi med bamseklossar till plankor. Vi har också fällt ekar som ska bli kök och badrum.

Förra året revs kojan och nu börjar man så smått skönja hur det ska bli på platsen. Det är fortfarande en byggarbetsplats, där en kaffekvarn av bästa sort tronar i mitten. Det blir en apart upplevelse i ett hus utan tv, men med kaffe. Gott. Och när mörkret faller kryper Mathias barn ner bland lakanen i husets säng, placerad bredvid en trave sågade plank på tork.

– Det är kvalitet på Särsö. Vi tar inte ut några under-tiden-prylar, så har vi har resonerat. Därför är det rätt fint där ute.
Två hus är uppförda i lecablock, det ena med platt tak, det andra med sadeltak. Här tjänstgör tomtens rakaste och största tall som nockbalk. Den fälldes 30 meter från huset.

– Vi lade den parallellt med huset och hyvlade den rund. Eftersom jag bytt hela riggen på skutan så visste jag hur jag skulle göra. Först gör man den kvadratisk, sedan hyvlar man varje hörn 45 grader, sedan fortsätter man så tills den är helt rund, säger Mathias.

Huset stod murat utan tak och balken på 600 kilo hissades upp för hand, och fick sedan torka ett par år innan taket lades på.

– Det gäller att inte ha bråttom.

Och när vinden viner på Särsö står husen pall. För här är inte riktigt som på andra ställen. En kaffekvarn och lite plank. Två stenhus och ett kök.

 
Annonser:
Annonser