« tillbaka

Utrymme för nordisk estetik

Text: Anna Nordbeck

Nyligen slog den danska möbelproducenten Fredericia upp dörrarna till sin nya butik i Köpenhamn, belägen på hippa Israel Plads i centrala Köpenhamn.

Läget är omsorgsfullt valt; efter 20 år med ett showroom i den framstående stadsdelen St Annæ Passage, mellan Kungens nytorg och det kungliga slottet, ville det anrika företaget vara del av en mer levande och kreativ miljö. Köpenhamns nya inneområde är en perfekt plats att rymma de på en gång klassiska och innovativa samlingarna, på hela 274 kvadratmeter. I den nya lokalen, där en videobutik tidigare huserat, har undertak och mattor tagits bort för att återfå dess originalform. Väggar och tak är vitmålade och ett nytt trägolv färgat i en gråbrun nyans har lagts in. Den neutrala basen gör att Fredericias produkter står i fokus – helt i enlighet med företagets tanke om att möblerna, inte interiören, ska berätta en historia. 

Placerad i en hörnbyggnad fylls butiken dagtid av generöst ljus, och på en av väggarna finns hänganordningar för stolar. Den lekfulla lösningen för att visa upp möblerna bidrar till lokalens luftiga och ljusa intryck. Här finns utrymme för alster från stora formgivare som Alfredo Häberli, Hans J. Wegner och Nanna Ditzel – alla knutna till den klassiska möbelproducenten. Med utsikt över snart renoverade Nørreport Station samt Köpenhamns nya matmarknad Torvehallerne (med ungefär 80 000 besökare varje vecka) har Fredericia blivit en del av stadens nya hjärta.

Annonser:
Annonser