« tillbaka

Varde ljus

Text: Matilda Stannow
Foto: Jason Strong Photography

Vi befinner oss mitt i de aktivitets­baserade kontorens tidevarv och begreppet tolkas ofta ganska fritt. TUI gjorde ett omtag i sina lokaler på Münchenbryggeriet i Stockholm.

Spannet är brett, ibland blir det aktivitetsbaserade en täckmantel för en ”förtätning”, men oftast ligger en engagerad process bakom de flesta nya kontorsinredningarna, där målet är att kunna erbjuda sina anställda en god arbetsmiljö som anpassats efter moderna arbetssätt och digital teknik.

Ett exempel är TUI (före detta Fritidsresor). Även här behövdes ytor frigöras, men det var högt prioriterat bland de 440 anställda att kunna stanna kvar i sina lokaler i Münchenbryggeriet i Stock­holm. Inte minst för läget med utsikten över Riddarfjärden. Här har stora fasta arbetsplatser och tidigare ofta dubbel­bokade mötesrum nu transformerats och man kan friare välja en lämplig plats för dagens uppgift. Här finns hot-desk, tysta soffgrupper, kafé, piazza och gym, rum för både spontana och bokade möten, men även klassisk skrivbord-sittning finns inrymt på fyra plan, totalt 5 000 kvadratmeter.

Det som är värt att titta närmare på hos TUI är hur man arbetat kring både akustik och belysning. Den stora arbetsplatsens efterlängtade tempoväxlingar har förstärkts med ljud och ljus.

– Tidigt i projektet ställde vi frågan om var ljuset behövs och hur det behövs. När belysningen finns med redan från start och integreras med planlösning, funktioner, lös inredning och färgsättning är det enklare att få fram den variation som inte minst de aktivitetsbaserade kontorsinredningarna eftersträvar, säger Beata Denton, som ansvarat för layout, inredning och belysning.

– På TUI:s kontor fick vi in miljö­skapande pendel-, vägg- och golvarma­turer i fastighetsägarens basbudget för ljusinstallationen. Detta tack vare att vi valde bort den lättinstallerade jämna 300 lux-ljusmattan i undertak till förmån för situationsanpassad belysning, självklart med övervägande LED och med styrning av ljuset för att få låg energiförbrukning. Om man vågar lita på sin erfarenhet och intuition mer än på lux-mätaren får 
man till väldigt bra ljusmiljöer som är 
kostnads- och energieffektiva, samtidigt som de tillför mervärden som lyfter helheten, betonar Beata.

Kategori: Kontor Projekt: TUI Nordic Adress: Münchenbryggeriet Stockholm Arkitekt: PS Arkitektur Beställare: TUI Nordic Färdigställt: 2015
Annonser:
Annonser