« tillbaka

Verklighetens sociala nätverk

Text: Johan Kellman Larsson
Foto: Miguel De Guzemán

Vad är ett studenthus om inte ett socialt nätverk – likt Facebook – fast på riktigt? Folk springer ut och in i varandras rum, postar lappar på varandras anslagstavlor, flörtar i korridorerna och träffas genom olika föreningar och grupper.

När den holländska arkitektbyrån MEK Architects fick i uppdrag att rita ett nytt studenthus i Trondheim så tog man fasta på just detta. Man valde till och med att kalla projektet för MySpace – efter det populära sociala nätverket som nådde sin peak i mitten av 2000-talet. Clara Murado, på MEK Architects, säger till RUM att de i projektet fokuserade just på att byggnaden i sin utformning skulle maximera det sociala samspelet mellan studenterna.

– I förlängningen handlade projektet om att bygga ett hus som skapar social tolerans samt maximerar möjligheterna för studenterna att nätverka. För oss var det fundamentalt att kombinera den intima situationen i form av att man faktiskt lever tillsammans, med varje students eget utrymme, säger Clara Murado.

I stället för att skapa enskilda lägenheter, så bestämde sig arkitekterna för att skapa stora sociala ytor som för samman studenterna, inklusive en lounge och ett delat kök på bottenvåningen där alla har separata lagrings- och frysmöjligheter.

– Köket är det utrymme där det vardagliga livet utspelar sig. Detta är också ett tydligt socialt utrymme, från pannkakstävlingar till matlagningskurser. Vi ville att det skulle vara en opretentiös byggnad som fokuserade på att skapa en kollektiv, gemensam, erfarenhet, säger Clara Murado.

Annonser:
Annonser