Augustinumret är här

Det är första veckan i augusti och regnet står som spön i backen. Tittar man ut genom kontorsfönstret är det en stad i gråskala man ser.

Men någon som kan konsten att förvandla denna dystra utblick till något fantastiskt och häpnadsväckande är månadens omslagsfotograf Hélder Santos. Han upptäckte kärleken till arkitekturen och fotografin på sin första resa utomlands. Den gick till London. Vi har fått äran att publicera några bilder ur hans serie Shift.

Shift_2_Helder Santos

När började du med fotografi?

– Jag fick upp ögonen för foto lite före det att jag skaffade min första reflexkamera. Intresset grundar sig egentligen i upptäckten av Rui Palhas bilder, han är lite av en legend när det kommer till fotografi här i Portugal. Det var en av mina första viktiga influenser och anledningen till att jag började spara pengar till min första kamera, en sunkig Canon EOS 1000D. Men den dög till allt jag ville just då.

Shift_3_Helder Santos

Vad har du för utbildning?

– Jag började utbilda mig till grafisk formgivare vid ESEIG i Vila do Conde i Portugal och det var även där jag fick mina första lektioner i fotografi av min lärare Rita Castro Neves. Hon är en häpnadsväckande person som jag är skyldig allt jag kan. Efter min examen byggde jag på med en master i grafisk design med fokus mot redaktionellt arbete.

Shift_4_Helder Santos

Vad är din relation till arkitektur?

– Den var i princip obefintlig tills jag för ett tag sedan insåg att jag måste upptäcka nya platser. Så jag sparade lite pengar och gav mig ut på min första utlandsresa. London … vilken underbar stad … det var där jag blev kär i arkitektur. Jag började plåta en massa byggnader, mest toppen av dem, och därifrån växte min serie kallad Shift fram, vilken jag fortsatt på sedan jag kom tillbaka till Porto. Jag slutar aldrig fascineras av alla former, alla färger, alla pusselbitar som kan vara delar i en enda byggnad.

Shift_5_Helder Santos

 

Se fotoserien i sin helhet här.

Text: Frida Jeppsson Prime
Annonser