Decembernumret är här

I årets sista nummer tar vi oss an temat Bygga. För det behöver vi, minst sagt. Och främst bostäder. Det och mycket mer kan ni läsa om i detta nummer, där François Lichtlé, arkitekten som också är fotograf, plåtat omslaget. Han har spenderat tid hos vänner i Sverige för att hitta ny inspiration och upptäcka nya landskap och en annan arkitektur. Han är yrkesverksam i Bryssel i Belgien.

Varför började du fotografera?

– Jag började ta bilder när jag studerade arkitektur. Under den tiden började jag och en vän, utan att vi egentligen var medvetna om det, intressera oss för urban exploration, eller urbex, genom att besöka övergivna platser, mestadels gamla fabriker. Vi var ute på nätterna och kollade på saker och vi upplevde otroligt starka visuella scener. Vi försökte dokumentera dessa scener, nästan för att bevisa för oss själva att vi inte hade drömt ...

 DSC07538_©-François-Lichtlé

Du har varit en del i Sverige. Hur kommer det sig?

– Jag bor och arbetar i Bryssel sedan några år tillbaka, och har fotograferat mycket i områdena omkring staden. Men jag ville också uppleva något annat, en annan atmosfär, andra landskap och byggda former. Jag åkte till en vän i Stockholm och bestämde mig för att unna mig en sorts ”artistic residence” då jag bara skulle fotografera under två veckors tid.

 DSC07835_©-François-Lichtlé

Vad fångar ditt öga när du fotograferar?

– Det är klart att mina arkitekturstudier har stort inflytande på mig som fotograf. Jag letar med någon sorts besatthet efter singulära byggda former, i huvudsak industriell arkitektur, som har en speciell estetisk styrka, men där fokus egentligen inte har legat på design.

Har du någon favoritarkitektur?

– Jag intresserar mig mest för särskilt radikala projekt. Det kan vara formen, rymden eller kanske byggnadens teknologi.

DSC06743_©-François-Lichtlé 

Vad inspirerar dig i arkitekturen och som fotograf?

– Säkert väldigt paradoxalt, men jag inspireras som fotograf av det byggda landskapet där arkitekturen inte längre är viktig. En ofrivillig monumentalitet hos vissa anläggningar är till exempel sådant som jag gillar att fotografera. Paradoxalt igen, med tanke på att jag är arkitekt, fascineras jag av rivningsarbeten. Kanske är det en anatomisk analogi, den visuella styrkan av en arkitektonisk dissekering.

 DSC08543_©-François-Lichtlé

Vad arbetar du med just nu?

– Som arkitekt arbetar jag med en skejtpark i södra Belgien, och med ett antal tävlingsbidrag. Som fotograf anlitas jag för uppdrag som arkitekturfotograf, särskilt för mitt eget arkitektkontor där jag är en partner, men även för andra arkitektkontor. Parallellt med detta arbetar jag vidare som en vanlig arkitekt.            

 

Text: Cecilia Öfverholm
Annonser