Dokumentera det obyggda

Augusti ut hos RIBA på 66 Portland Place i London pågår en utställning om Ludwig Mies van der Rohes (1886–1969) enda projekt på de brittiska öarna.

Mansion House Square som det heter, eller hette, blev aldrig byggt och fick stark kritik under sin projektering inte minst från prins Charles. Projektet började i slutet av Mies van der Rohes karriär 1962 och blev officiellt nedlagt först 1985, lite mer än tjugo år senare. Mies design var ett 19 våningar högt kontorskomplex i glas och stål med ett torg på en tomt precis bredvid Lord Mayor’s Mansion House i centrala London.

Men även om det inte blev något hus av just Mies på tomten blev det faktiskt ändå ett hus byggt. Lord Peter Palumbo, som tillsammans med sin far ägde tomten och hade varit ledande i att anlita Mies, vände sig vidare till James Stirling efter att dödsstöten för Mies projekt hade satts in. Huset som byggdes var även det starkt kritiserat och det råder fortfarande delade åsikter om Stirlings Number One Poultry. Men Number One Poultry är i dag Grade II-klassat, faktiskt det yngsta huset som har fått denna klassning, och anses vara ett post-modernistiskt mästerverk. Inte heller Stirling hann dock se sitt projekt förverk­ligat, utan dog 1992 medan huset stod färdigt 1997. Kanske är det en hemsökt plats för arkitekter. Utställningen på RIBA är en liten och intim genomgång där båda arkitekternas projekt får lika mycket utrymme. Projekten presenteras genom ritningar, modeller och samtida nyhetsklipp. Genom att presentera de båda projekten tillsammans är det lätt att se de olikheter som är så uppenbara vid en första anblick. Men det finns också en rad likheter mellan projekten, där James Stirling månar om en länk till den historiska platsen samt ett hänsynstagande till Mies långdragna projekt.

 

Intresset för Mies van der Rohes Mansion House Square tar inte slut där. Redan i början av årsskiftet kunde nyfikna vara med och stödja ett bokprojekt om just detta hus och dess historia via Kickstarter. Det är Jack Self och hans Real Foundation som just nu håller på att färdigställa en bok (se mer om Real Foundations utgivningar i majnumret av Rum 2017). Genom bland annat Lord Palumbo presenteras arbetet och processen mer ingående, och tidigare aldrig publicerade ritningar och skisser från Mies van der Rohe och hans kontor har grävts fram från Lord Palumbos arkiv. I en tidigare publicerad intervju i tidningen Real Review mellan Jack Self och Lord Palumbo kan man bland annat få reda på Lord Palumbos åsikter om de två husen.

– Det var inte direkt min första förälskelse. (Number One Poultry, reds anm.) Det är något speciellt och väldigt betydelsefullt med din första kärlek, du kommer aldrig riktigt över den.

Det är svårt att säga om det är en stor förlust att Mies van der Rohes projekt aldrig byggdes. Det är, på ritningarna och skisserna, ett väldigt klassiskt Mies-hus, kanske är det intressantare att det blev Stirlings köttrosa båt som ockuperar platsen. Det är kanske inte det mest iögonfallande projektet jag skådat, men det har sin position i arkitekturhistorien. Jag ser i alla fall fram emot boken efter att ha lunkat runt i den lilla utställningslokalen, och väntar med stort intresse på att få dyka ner i ännu mer material och bilder av ett hus som aldrig blev byggt.

Text: Dennis Hankvist
Annonser