I form för Japan

Shopping i Tokyo handlar om långt mer än om att hitta exklusiva och svåråtkomliga plagg eller produkter. Det är en helhetsupplevelse som tar sin början i butikens omsorgsfullt koncipierade design och som sedan rymmer personalens mästerliga omhändertagande – och ja, givetvis unika produkter varav många enbart finns i den japanska huvudstaden.
    Visserligen ligger Comme des Garçons konceptuella butiker (bland annat den i Aoyama) högst i topp på minnesvärd shoppingyta, men det är något visst med Onitsuka Tigers butik i Omotesando också. Men här handlar det snarare om funktionalism än surrealism.
    Butiken i det underbara shopping­området Omotesando är signerad LINE-INC – den världs­berömda designbyrån som grundades av Takao Katsuta i Tokyo 2002.
    I den nya boken LINE-INC. Creating Inspiring Places for People (Frame Publishers 2015) visas 40 projekt upp, som var och ett för sig är bevis för LINE-INC:s styrka och inspirerande design. I boken ges en bra inblick i hur elva av LINE-INC:s designer arbetar, med Takao Katsuta i centrum för händelserna. Butiker, kontor, restauranger, barer och hårsalonger ryms på de vackert gestaltade sidorna – där varje foto är välavvägt. Boken ger en bra inblick i arbetet på LINE-INC eftersom den också innehåller ett stort urval teckningar, planskisser och annat arbetsmaterial.

Text: Mats Almegård
Annonser