Jeanette Hägglund – Ur galen vinkel

Fotografen Jeanette Hägglund fascineras av arkitektur och arbetar oblygt fritt med olika stilar, färg eller svartvitt, hårt eller mjukt ljus. Hon tar oss med på en resa som andas sommar, semester och rena linjer – en fröjd för arkitektens öga.

Du fick din första kamera som åttaåring. Vad plåtade du på den tiden?
– Mest människor och abstrakta geometriska formationer.

Du har studerat fotografi, men också film, konst, estetik och massmedia. Hur har dessa studier påverkat dig som fotograf?
  – De är en enorm referensram och inspirations­källa ...

_Y3Q_2901

Stämmer det att du ibland testar vinklar med din Iphone innan du tar bilder med kamera?
– Jag fotograferar ganska lite med mobilen. Men visst kan det vara kul att leka med den ibland. Galna vinklar gillar jag och mobilen är ju lättare – bokstavligt talat – att ”svinga runt med” utan att få ont i nacken. Mina kameror behövs dock alltid! Mobilen ligger i fickan eller i kameraväskan när jag fotograferar. Canon och Hasselblad är mina arbetsverktyg.

Hur länge har du fotat arkitektur och varför älskar du det?
– Mitt intresse för arkitektur har funnits väldigt länge och jag har fotograferat arkitektur i nästan tjugo år. Att fotografera är både ett jobb och en passion. Med den drivkraften jag har 
måste jag nog säga att det är som en passion. Arkitektur är fascinerande och jag upplever 
obegränsade möjligheter genom val av viss arkitektur: koncept, idé, komposition, ljus­förhållande, abstraktion och så vidare.

Mallorca

Finns det något särskilt du brukar tänka på just när du plåtar arkitektur?
– Hur jag tänker och planerar en fotografering är väldigt olika beroende på syftet, beställarens önskemål och behov. Det kan vara allt från klassisk arkitekturfotografi till abstraktioner där man ändå ska känna igen vilken byggnad det är. Vädret kan styra mycket, liksom tiden på dagen.

_Y3Q_4467_02-kopia

Urvalet i Rum är färgstarkt och somrigt. 
Hur ser du på färg?
– Färg tilltalar mig! Liksom även en lätt atmo­sfär och årets ljusare tider inspirerar mer än de mörka. Men jag kan som fotograf lika gärna hålla mig till svartvitt eftersom det innebär en ännu högre grad av abstraktionsnivå.

Har du någon filosofi kring bildkomposition?

– Färg fångar, linjer uppehåller ögat, symmetri upplevs lugnt och harmoniskt, olika material reflekterar solljuset olika och kan ge intressanta
skuggor. Annorlunda formationer ger mig möjligheten att se något helt annat än en byggnad och med hjälp av en annorlunda vinkel kan till exempel ett hörn förvandlas till en våg, beroende på byggnadens geometri.

_Y3Q_8417_02-kopia

Är det en skön omväxling att få ta arkitekt-bilder mot att arbeta med porträtt?
– Det är ju helt olika arbetssätt och jag gillar kontraster och detta är en kontrast i sig.

Har du något favoritljus?
– Jag kan uppskatta olika sorters ljus – både ett hårdare och ett mjukare ljus. Ett ljus som framhäver form och färg är att föredra tycker jag.

omslagsbild1

Har du någon favoritbyggnad?
– Hm, det är svårt att ge ett kort svar, då jag är intresserad av så många olika stilar och därmed byggnader. Men ”galen” och överraskande som Fréderic Chaubin. Från surrealistiskt till den mest minimala stilen, som till exempel som det Ludwig Mies van der Rohe skapade.


_Y3Q_2418-kopia
Har du någon favoritstad som du älskar att plåta arkitektur i?
– Barcelona. Där kan man hitta många olika stilar, från det mest surrealistiska till det mest minimala. Men det finns många städer med fantastisk arkitektur. Många har jag redan besökt och många fler är ännu ej besökta. Listan är lång!

Text: Mats Almegård
Annonser